Actualitate
Mizerii la final de campanie electorală
Ultima săptămână de campanie electorală înaintea turului II al alegerilor prezidenţiale a fost presărată cu plângeri penale, atacuri josnice şi acuzaţii dintre cele mai variate. PSD Cluj a fost campion absolut la atacuri pe toate fronturile în disperarea de a culege voturile clujenilor, după scorul foarte slab obţinut atât la nivelul municipiului Cluj-Napoca, cât şi în judeţul Cluj la primul tur de scrutin din 2 noiembrie.
PSD Cluj a avut în primul tur al alegerilor unul dintre cele mai proaste scoruri din toate filialele social-democrate din ţară.
Primul tur al alegerilor prezidenţiale a fost câştigat detaşat de Klaus Iohannis în judeţul Cluj, el obţinând 42,53% din voturi, în timp ce Victor Ponta, a obţinut 23,79 % din voturi. În municipiul Cluj-Napoca Iohannis a obţinut 44,97% din voturi, în timp ce Victor Ponta a obţinut 18,15% din voturi.
Cel mai virulent atac la scorul obţinut de PSD în Cluj a venit de la vicepreşedintele PSD Lia Olguţa Vasilescu care a declarat că este supărată pe filialele partidului din Ardeal că “de fiecare dată pierd la alegeri”, arătând că Ioan Rus nu este deloc un bun organizator pentru partid. "Noi suntem foarte supăraţi pe Ardeal că de fiecare dată noi câştigăm şi Ardealul pierde", a afirmat Olguţa Vasilescu.
Întăriri de la “centru” pentru PSD Cluj
Şefii PSD de la Bucureşti au trimis două autocare pentru întărirea organizaţiei judeţene şi a scorului în turul doi al alegerilor din 16 noiembrie. Gazeta de Cluj scrie că aproximativ 100 de persoane, majoritatea din sudul ţării, au ajuns la Cluj-Napoca pentru a susţine PSD Cluj.
Între timp, cei din PSD Cluj se ocupă cu plângeri penale şi denigrări la adresa contracandidatului ACL Klaus Iohannis. Biroul Electoral Judeţean a primit o sesizare din partea Alianţei Creştin-Liberale (ACL), potrivit căreia mai mulţi clujeni ar fi găsit în cutiile poştale materiale denigratoare faţă de candidatul alianţei la preşedinţie, Klaus Iohannis. Reprezentanţii ACL îi suspectează pe cei de la PSD pentru aceste mesaje. Astfel, clujenii ar fi primit pliante cu o fotografie a lui Klaus Iohannis şi a unor copii, însoţite de întrebarea „Unde i-aţi înmormântat, domnule Iohannis?”. De asemenea, pe un alt pliant apare poza actualului preşedinte Traian Băsescu alături de Klaus Iohannis însoţit de mesajul “Regale şi tura fac rocada”, iar sub poza lui Băsescu e scris numele Putin, iar sub poza lui Iohannis apare scris Medvedev.
Ponta a trimis Corpul de Control la Cluj Arena
Imediat după aflarea rezultatelor din primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale, Ponta a transmis presei un raport al Corpului de Control privind nereguli în finanţarea de către Guvernul Boc a Cluj Arena. Inspectorii Guvernului arată că nu a fost însă justificat caracterul de urgenţă în alocarea fondurilor, iar finanţarea a fost nelegală, bugetul de stat fiind astfel diminuat în mod nejustificat cu suma de 60 milioane lei. Imediat, Emil Boc şi Alin Tişe au reacţionat dur. “Ponta este un securist nenorocit, un dictator înconjurat de nemernici”, a precizat senatorul Alin Tişe. Fostul preşedinte al CJ Cluj Alin Tişe a depus plângere penală pentru abuz în serviciu şi constituire de grup infracţional organizat împotriva lui Victor Ponta şi a Corpului de Control al premierului, acuzând că este vorba despre un "control politic". Emil Boc a precizat că îi lasă pe alegători să aprecieze momentul ales de reprezentanţii Corpului de Control al premierului pentru prezentarea publică a raportului privind Cluj Arena.
Plângeri penale împotriva alegătorilor marca PSD Cluj
PSD Cluj a depus o plângere penală la Parchetul Judecătoriei Cluj-Napoca şi cere verificarea listelor suplimentare de la secţiile de votare din judeţ de la primul tur al prezidenţialelor, considerând că numărul celor care ar fi votat pe aceste liste, respectiv 51.000 de persoane, este foarte mare. “Credem că a fost alterat nu numai rezultatul final al alegerilor, ci şi opţiunea alegătorilor”, a spus Remus Lăpuşan, preşedintele PSD Cluj. „Plângerea penală reprezintă un afront la adresa alegătorilor. Domnilor de la PSD, poate că pe unii îi prostiţi acolo, prin Sud şi prin Moldova, dar nu îi veţi prosti niciodată pe clujeni. Iar asta v-a aratat-o în 2 noiembrie şi cu siguranţă o să v-o mai arate şi în 16 noiembrie“, a spus europarlamentarul Daniel Buda.
Îndemn de la preoţi: Votaţi un preşedinte "credincios, ortodox, român"
O investigaţie realizată de TVR Cluj demonstrează că mai mulţi preoţi din judeţul Cluj ar fi primit o circulară de la Mitropolia Clujului Maramureşului şi Sălajului prin care li se cere să spună credincioşilor să voteze un preşedinte care să fie "credincios, ortodox, român". Reporterii postului de televiziune au înregistrat mai mulţi preoţi care au recunoscut că au primit asemenea indicaţii.
Macovei spune că în Chinteni există suspiciuni de fraudă
Monica Macovei a depus o plângere penală la Tribunalul Cluj după ce a identificat locurile unde au existat suspiciuni de fraudă. “Este vorba despre secții de vot din comunele Chinteni, Jichișu de Jos, Sânmărtin și Panticeu. În comuna Chinteni au avut loc și acte de intimidare a observatorilor, a căror mașină a fost vandalizată în noaptea de 2 noiembrie”, spune Macovei.
Vot vs. pod
Un pod cu o lungime “impresionantă” de şapte metri, refăcut cu bani de la Guvern, a fost inaugurat cu mare fast în comuna Chinteni, exact înainte de al doilea tur de scrutin. Lucia Suciu, primarul din Chinteni a recunoscut că i-a cerut bani premierului Victor Ponta pentru refacerea podului.