Actualitate

Vicepreşedintele CJ Cluj Ioan Oleleu acoperă neregulile de la Clujana

Un audit realizat la SC Clujana SA a scos la iveală mai multe nereguli în derularea activităţii. Preşedintele Consiliului de Administraţie al societăţii a cerut, luni, în plenul Consiliului Judeţean, revocarea directorului Clujana SA Dorinel Şumlea numit politic de către PSD. Propunerea lui s-a bucurat de susţinerea tuturor consilierilor judeţeni, mai puţin de cea a vicepreşedintelui CJ Cluj Ioan Oleleu care a propus constituirea unei comisii pentru a verifica situaţia.

După ce Consiliul Judeţean Cluj a cerut realizarea unui audit la SC Clujana SA, audit care prezintă date şocante despre societatea comercială, atât preşedintele Consiliului de Administraţie al firmei, cât şi unii consilieri judeţeni consideră că cea mai bună soluţie este revocarea directorului general Dorinel Şumlea din funcţie.

Se pare însă că pentru vicele CJ Cluj Ioan Oleleu auditul nu a fost suficient pentru că a propus constituirea unei comisii pentru a verifica situaţia existentă la SC Clujana SA.


Inclusiv preşedintele comitetului de audit din Consiliul de Administraţie al SC Clujana Sa Ioan Nicoară şi-a dat demisia din funcţie pentru că “nu am putut colabora cu directorul Dorinel Şumlea”.

“La Clujana suntem într-o situaţie disperată. Lucrurile merg foarte prost. Am întâmpinat mari greutăţi din partea conducerii executive în ceea ce priveşte documentele şi situaţiile financiare care sunt la Clujana. Şi comitetul de audit de la Consiliul Judeţean Cluj a întâmpinat aceeaşi problemă. S-a ajuns într-o situaţie gravă la Clujana. Managementul acestei societăţi nu e performant. Propun revocarea directorului general”, a precizat Ionel Brie, preşedintele Consiliului de Administraţie al SC Clujana SA.


Vot de cartel

Fostul preşedinte al comitetului de audit Ioan Nicoară e explicat pentru Monitorul de Cluj ce a găsit la efectuarea auditului şi care au fost cauzele care au dus la demisia sa din funcţia de auditor.

“Societatea refuză să pună la dispoziţie documentele justificative. Există două cauze: fie nu au documentele justificative, nu le-au întocmit sau le-au sustras, fie sunt incompetenţi. Există extrem de multă incompetenţă acolo, rea voinţă, acea societate a fost transformată în afacere de familie în care legea nu poate fi aplicată de Consiliul de Administraţie întrucât acolo există un vot de cartel. Acel director a dat o notă informativă în noiembrie anul trecut în care a interzis celor din executiv să ne furnizeze orice date decât cu controlul lui. Vorbim de date care sunt publice. Nu se pune nimic la dispoziţia Consiliului de Administraţie”, a precizat Nicoară.


Echipa de audit de la CJ Cluj nu a avut acces la documente

Nicoară mai spune că deşi s-a trimis echipa de audit din cadrul CJ Cluj la Clujana aceasta “a fost împiedicată să-şi desfăşoare treaba”.

“Am propus revocarea directorului şi m-am lovit de votul de cartel din Consiliul de Administraţie. Un vot de cartel unde interesul este menţinerea lui acolo. Directorul a adus 15-20 de oameni total nejustifcaţi, sunt plini de şefi şi directoraşi care nu ştiu ce fac, nu au fişa postului, se dublează posturi, se modifică organigrama ori decâte ori vrea directorul. Anul 2013 a fost încheiat fără ca noi să putem face analiza gradului de îndeplinire al indicatorilor şi nici să putem analiza bugetul de venituri şi cheltuieli. Pur şi simplu pentru că nu a vrut directorul. Nu a pus date, cifre, situaţii la dispoziţie. Fie că e multă incompetenţă, fie că refuză să respecte legea având. Consiliul de Administraţie controlează directoratul spune legea”, a mai precizat fostul auditor.


Trei milioane de euro, pierderi

Nicoară susţine că în urmă cu trei ani valoarea pierderilor la această societate era de un milion de euro, iar în doi ani, pierderile au reuşit să crească la trei milioane de euro.

“Lună de lună societatea Clujana are pierderi de 90.000-100.000 de euro. Nimeni nu poate să ia nicio măsură. Nimeni nu poate să verifice contractele. De la un anumit cuantum contractele trebuie aprobate de Consiliul de Administraţie. Nimeni nu le-a văzut. Nu ştie nimeni cât costă producţia, materia primă, materiale, forţa de muncă, care e preţul de producţie al produsului, care este preţul de vânzare. Tot ceea ce produce Clujana, profitul se bagă în buzunarul directorului şi a celor cu care are încheiate contracte. Până nu schimbăm managementul de acolo nu vom şti realitatea. Oamenii buni au fost fortaţi să plece şi şi-a adus proprii oameni neperformanţi, nepricepuţi”, a mai spus acesta.


Directorul, acuzat că vinde marfa pe stradă

Nicoară îl acuză pe directorul Dorinel Şumlea că vinde pantofi pe stradă la preţuri de nimic.

“Legea este încălcată, după voinţa directorului, care vinde marfă cum doreşte la persoane fizice de pe stradă fără contracte economice, la preţuri de dumping la 30 de lei, la 40 de lei perechea de pantofi sau ghete de iarnă, pantofi de vară. Niciodată acest preţ nu va acoperi costurile. Soluţia actuală este revocarea Consiliului de Administraţie, numirea unui Consiliu de Administraţie format din cinci membri, care să revoce directorul şi să ne aplecăm cinci-şase luni să facem lumină. Este un haos gândit planificat să nu poată face nimeni o analiză”, spune Nicoară.

Nicoară susţine că pierderile Clujana şi datoriile depăşesc 40% din capitalul social. “Dacă vindem Clujana nu vom putea acoperi datoriile, ne mai rămân 40 % datorii neacoperite”, a conchis auditorul.

Dorinel Şumlea nu a putut fi contactat pentru a răspunde acuzaţiilor.

Reamintim că un raport al Curţii de Conturi din 2012 a arătat că fostul director Radu Ţărmure a prejudiciat compania cu peste 100.000 de lei, bani încasaţi fără justificare.

Consiliul Judeţean Cluj deţine peste 93% din acţiunile SC Clujana SA, restul aparţinând unei asociaţii a angajaţilor şi SIF Oltenia.

Fondată în 1911, Clujana a fost cea mai mare fabrică de pielărie şi încălţăminte din ţară, cu peste 11.000 de angajaţi şi milioane de perechi de pantofi pentru piaţa românească şi export. După '89 a fost închisă cinci ani şi redeschisă în 2004. Acum are 400 de angajaţi şi încearcă să supravieţuiască.

Ultimele Stiri
abonare newsletter