Actualitate
Ce (n)-au făcut consilierii locali anul trecut pentru dumneavoastră
Consiliul Local este format din 27 de consilieri. Doar 9 au depus rapoartele de activitate pe anul 2014. Situaţia este oricum mai bună decât anul trecut când doar 2 consilieri ne-au arătat ce au muncit în 2013.
Până acum, doar nouă consilieri locali din 27 şi-au depus rapoartele de activitate pe anul trecut. Deşi sunt puţini cei care şi-au făcut publică activitatea, comparativ cu anul trecut, când doar doi şi-au publicat rapoartele de activitate, numărul celor din 2015 este mare. Majoritatea au rezumat pe o pagină activitatea dintr-un an. Mirel Ţâgorean nici nu a reuşit să umple o pagină despre munca de anul trecut, în calitate de consilier local. Mai mult, a şi greşit perioada de activitate: deşi în titlu a menţionat că este vorba despre raportul de activitate pe 2014, în prima propoziţie din raport a scris că vorbeşte despre activitatea sa din 2013. Tot raportul este scris vag, la modul general, cu excepţia numărului de prezenţe la şedinţe. Din document, aflăm că a avut “mai multe intervenţii” în cadrul şedinţelor de Consiliu Local, a iniţiat „mai multe proiecte de hotărâre”, a avut audienţe săptămânal în cadrul cărora cetăţenii au venit cu probleme diverse. “Am încercat să-i ajut în limita atribuţiilor mele de consilier local”, scrie în raportul de activitate.
Constantin Tomoş a identificat probleme generale
Nici Constantin Tomoş nu este foarte precis când scrie despre problemele cetăţenilor pe care îi reprezintă. “În plan local, în calitate de consilier local PDL, am avut în responsabilitate cartierele Dâmbu Rotund, Iris, Bulgaria şi Someşeni, unde prin intermediul responsabililor de străzi identificaţi în ultimii 10 ani, precum şi cu mare parte din cetăţenii din aceste cartiere, am identificat probleme generale cu care se confruntă locuitorii din zonă, aducându-le la cunoştinţa aparatului administrativ al Primăriei în vederea soluţionării”, a precizat Tomoş, în raport, fără a menţiona însă nici măcar una din acele probleme generale ale cetăţenilor pe care îi reprezintă.
Consilierul Tomoş a iniţiat 12 proiecte, din care 9 împreună cu primarul şi a avut 4 intervenţii în şedinţele de Consiliu Local.
Anna Horvath a avut 263 de audienţe. Câte s-au rezolvat?
Viceprimarul Anna Horvath a fost mult mai harnică, în comparaţie colegii anteriori. A participat la iniţierea a 66 de proiecte de hotărâre şi a avut 57 de intervenţii în şedinţele de Consiliu Local. În ceea ce priveşte problemele cetăţenilor, nici viceprimarul UDMR nu detaliază dacă a ajutat concret vreun clujean. “Am acordat 263 de audienţe atât în sediul Primăriei cât şi în cadrul unor întâlniri din cartierele oraşului. Am oficiat 79 de căsătorii”, a scris Anna Horvath în raportul de activitate.
Dan Ioan Morar s-a întâlnit cu preşedinţii asociaţiilor de locatari
Csoma Botond nu a avut prea multe de spus despre activitatea sa de anul trecut. Printre activităţile concrete pe care le-a menţionat în raport se află participarea la elaborarea unui regulament nou privind accesul şi plimbarea câinilor pe domeniul public. Consilierul UDMR nu a spus câte intervenţii a avut în şedinţe şi nici dacă a participat la elaborarea vreunui proiect de hotărâre. În schimb, a notat că a avut săptămânal audienţe cu cetăţenii. Nici el nu a precizat cum i-a ajutat pe cetăţeni sau dacă s-a soluţionat ceva în urma audienţelor.
Raportul de activitate al lui Dan Ioan Morar se întinde pe 15 rânduri. A avut 14 intervenţii, 4 absenţe şi a participat la iniţierea a 11 proiecte. Nu a avut audienţe, ci întâlniri cu preşedinţii asociaţiilor de locatari, cu care a discutat probleme diverse şi a încercat să le rezolve.
Olah Emese are audienţe la partid
Puţine a avut de spus despre munca sa de consilier şi Olah Emese. A considerat că este important să precizeze în raport că a fost aleasă, pentru o perioadă, preşedinte de şedinţă de Consiliu Local. Nu apare nimic despre intervenţii sau proiecte iniţiate. Cât priveşte audienţele cu cetăţenii, acestea se ţin la sediul UDMR. “Audienţele se ţin la sediul UDMR şi alături de colegii din partid, periodic, în fiecare din cartierele municipiului Cluj-Napoca”, a scris Olah Emese în raportul de activitate.
Şurubaru a soluţionat problemele sesizate de cetăţeni la emisiuni TV
Viceprimarul Gheorghe Şurubaru s-a întins cu raportul pe 12 pagini, cu fotografii. A menţionat inclusiv participarea la deschiderea anului şcolar la Şcoala Iuliu Haţieganu. “În anul 2014, au avut loc 103 audienţe, având ca principale teme de abordare domeniul tehnic, urbanism, poliţia locală, parcări, locuinţe sociale. Preluarea şi soluţionarea sesizărilor cetăţenilor primite în timpul emisiunilor TV şi radio”, a scris Şurubaru în raport. Potrivit documentului, viceprimarul a propus locaţii noi pentru parkinguri, a participat la 13 proiecte comune, a avut 16 intervenţii şi 2 absenţe.
Ioan Bîldea a prezentat concret tot ce a făcut
Ioan Bîldea a scris 13 pagini de raport, nu a avut nicio absenţă de la şedinţe şi este singurul consilier local care a scris concret care au fost propunerile sale care îi vizează direct pe cetăţeni şi dacă s-au soluţionat sau nu. A propus introducerea unor linii de autobuz directe între cartierele Zorilor, Gheorgheni, Grigorescu, repararea pasajelor subterane din cartiere, a propus amenajarea de terenuri de sport pentru unele şcoli etc.
Claudia Anastase, intervenţii record în şedinţe
Claudia Anastase a rezumat pe o pagină activitatea din 2014. A avut 268 de intervenţii, a absentat de două ori şi a participat la iniţierea a 24 de proiecte colective. A iniţiat o campanie împotriva cerşetoriei în oraş şi potrivit raportului, “am desfăşurat audienţele cu cetăţenii care au ales să mi se adreseze cu problemele lor şi de câte ori a fost cazul, am adus spre soluţionare în C.L. aceste probleme. Am formulat sesizări şi în cuprinsul şedinţelor de C.L. şi am urmărit soluţionarea propriu-zisă a temelor”.
Consilierii care ţin la secret deocamdată activitatea pe anul 2014 sunt: Ligia Bocşe, Ovidiu Chifor, Radu Constantea, Giacomo Dreoni, Ovidiu Florian, Gered Imre, Valentin Florin Gliga, Flavius Milăşan, Radu Moisin, Adrian Mureşan, Gabriel Oniga, Ioan Pop, Irimie Emil Popa, Radu Raţiu, Mugurel Stoica şi Dan Tarcea. Valtăr Marcu şi Loredana Pop sunt cei mai noi consilieri locali. Ei au depus jurământul în ianuarie 2015.