Actualitate

Primăvara sinuciderilor

Un număr mare de sinucideri a avut loc la Cluj odată cu începutul primăverii. Psihologii clujeni au explicat pentru Monitorul de Cluj ce îi împinge pe oameni să-şi pună capăt zilelor.

De la începutul anului, în judeţul Cluj s-au înregistrat şase sinucideri. Vârsta şi statutul social al  sinucigaşilor variază de la tineri de 24 de ani până la persoane de 90 de ani, şi-au luat viaţa medici renumiţi sau persoane care au suferit în dragoste.

Specialiştii au sesizat şi meticulozitatea cu care aceştia şi-au luat viaţa. Psihologul Daniel David, şeful Catedrei de Psihologie din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai, explică care sunt cei mai importanţi factori care-i determină pe oameni să recurgă la acest gest şi ce legătură are cu anotimpul în care ne aflăm.


Anul 2015 a debutat la Cluj cu două sinucideri, continuând în lunile februarie şi martie cu alte patru. Cei mai mulţi sinucigaşi nu au lăsat bilet de adio ceea ce face mai dificilă misiunea anchetatorilor în aflarea adevărului.

Primăvara şi începutul verii sunt perioadele cele mai prielnice pentru sinucigaşi să-şi îndeplinească planul din cauza diverşilor factori, susţine psihologul Daniel David.


„Studiile recente sugerează că rata suicidului este mai crescută primăvara/începutul verii. Aşadar, acesta nu este un fenomen local în Cluj-Napoca, ci este un fenomen răspândit internaţional. Nu există încă o teorie explicativă definitivă. Autori diferiţi angajează factori explicativi diferiţi: geografici (clima/temperatura), biologici, psihologici (singurătatea) sau sociali. Probabil că adesea interacţiunea lor este cea mai complexă explicaţie”, a spus Daniel David.

Antidepresivele, motiv de sinucidere

Medicamentele antidepresive pot favoriza suicidul în anumite situaţii, susţine profesorul clujean.


„Eu cred că fenomenul este similar celui care apare când se administrează tratamentul antidepresiv. Medicamentele antidepresive pot favoriza suicidul în anumite situaţii. De aceea administrarea lor trebuie făcută sub stricta supraveghere a medicului. Antidepresivul poate determina rapid o creştere a energiei persoanei depresive, în condiţiile în care gândurile sale, care se schimbă mai greu, rămân negative. Aşadar, i se oferă depresivului energia prin care să-şi pună în aplicare planurile negative. De aceea spre exemplu, cu referire la copii, există în SUA această avertizare pe cutiile cu antidepresive”, a spus psihologul Daniel David.

Energia dată de primăvară îi poate afecta într-un mod negativ pe cei cu tendinţe sinucigaşe. „Activarea psihologică dată de primavară/vară prin clima/temperatură, procesele biologice, creşterea interacţiunilor sociale) oferă depresivilor spre exemplu, energia necesară punerii în aplicare a planurilor generate de gândurile negative şi/sau accentuează elementul de singurătate/izolare, prin contrast cu socializarea celorlalţi, devenind astfel un factor stersant”,  e explicat David.


Poliţiştii clujeni spun că în toate aceste cazuri se deschid dosare penale in rem sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ucidere din culpă, ceea ce face dificilă întocmirea unor statistici în acest domeniu.

Şirul sinuciderilor

În 15 ianuarie un bărbat de 38 de ani din comuna Triteni şi-a pus capăt zilelor după ce iubita lui l-a părăsit. În biletul de adio a precizat că nu poate trăi fără ea. El a fost găsit pe terasa casei de către o vecină.


În 12 februarie, şeful secţiei de Hematologie din cadrul Institutului Oncologic „I. Chiricuta”, medicul Andrei Cucuianu a fost găsit de soţie spânzurat. El nu a lăsat niciun bilet de adio prin care să-şi justifice fapta.

Un alt caz dramatic a avut loc la Dej pe data de 26 februarie, când un bărbat de 90 de ani a fost găsit spânzurat în spatele casei. Bărbatul a profitat de faptul că toţi membrii familiei se aflau în casă, a mers într-o anexa din spatele gospodariei şi s-a spânzurat.

Pe 2 martie, tot în Dej, un bărbat de 49 de ani şi-a pus capăt zilelor în apartamentul său. Bărbatul locuia singur şi s-a spânzurat în baia locuinţei de la etajul patru, fiind găsit de fiul său.

Pe 3 martie, o tânără de 24 de ani din Franța, care era studentă la UMF Cluj, a fost găsită spânzurată în apartamentul în care locuia în chirie de pe Calea Moţilor. Când a fost găsită, studenta era spânzurată cu un cablu de prelungitor în mijlocul camerei.

De o descoperire macabră a avut parte un bărbat care se plimba prin pădurea Lomb din Cluj-Napoca după ce a descoperit cadavrul unui bărbat atârnat de creanga unui copac în data de 4 martie.

Ultimele Stiri
abonare newsletter