Actualitate

Autorităţile în alertă! Zeci de elevi clujeni ajung la spital după ce consumă etnobotanice înainte să intre la cursuri

Autorităţile locale sunt alarmate de numărul mare de tineri care ajung la Unitatea de Primiri Urgenţe din cauza consumului de etnobotanice. Potrivit oficialilor, peste 30 de persoane ajung lunar în stare gravă la spital după ce au consumat substanţe psihoactive.

Inspectoratul Şcolar Judeţean Cluj primeşte săptămânal informări de la şcoli de cazuri în care elevii consumă substanţe interzise. În acest sens autorităţile clujene încearcă să schimbe legea, astfel încât cei care fac trafic şi consumă etnobotanice să fie condamnaţi.

„În ultimul timp avem informări de la şcoli periodic de cazuri în care elevii consumă substanţe psihotrope şi etnobotanice. Din păcate nu le putem rezolva pentru că acei oameni care vând aceste tipuri de substanţe nu pot fi arestaţi şi condamnaţi pe acest trafic. Am făcut toate demersurile necesare cu instituţiile care se ocupă de această problemă să găsim o soluţie să schimbăm legea. În alte judeţe există arestări şi condamnări. Aşteptăm acum deciziile de la minister şi vom vedea dacă putem regla această situaţie”, a declarat inspectorul şcolar general adjunct, Mariana Pop.


Consumă droguri înainte să intre la cursuri

Inspectorul şcolar general adjunct susţine că elevii consumă etnobotanicele înainte să intre la cursuri, iar în timpul orelor li se face rău şi sunt transportaţi la spital. „Informările pe care le primim nu sunt regulate, sunt şi două pe săptămână, depinde de situaţii. Se fumează o ţigară de la care li se face rău. Elevii ajung la camerele de urgenţă”, a mai precizat Mariana Pop.

Numărul consumatorilor de substanţe psihoactive care ajung în stare gravă la spital este foarte mare şi în continuă creştere. „Am constatat că numărul consumatorilor de substanţe psihoactive este foarte mare şi în creştere. Incidenţa în rândul tinerilor, nu neaparat elevi, şi studenţi şi alţi tineri, este foarte mare”, a declarat prefectul Clujului Gheorghe Vuşcan.


Potrivit prefectului, lunar ajung la spital peste 30 de persoane din cauza etnobotanicelor.

„Dacă lunar se adresează la Unitatea de Primiri Urgenţe peste 30 de persoane, majoritatea tineri, vă daţi seama câţi sunt cei care nu se adresează şi ce probleme de sănătate crează acest consum de etnobotanice şi alte substaţe în condiţiile în care nu le poţi identifica. Nu există reglementări foarte clare să poată interveni şi poliţia şi justiţia pentru a-i reţine pe cei care consumă şi vând asemenea substanţe”, a încheiat Gheorghe Vuşcan.


Efectele consumului de etnobotanice

Specialiştii subliniază că etnobotanicele sunt mai periculoase decât heroina. „Consumul de etnobotanice este mai grav decât consumul de heroină, cocaină, deoarece acestea din urmă sunt naturale, iar etnobotanicele sunt sintetice şi determină o dependenţă mai puternică şi efectele distructive foarte mari”, explica în 2011 Emanoil Ceauşu, directorul medical al Spitalului Clinic de Boli Infecţioase şi Tropicale “Prof. Dr. Victor Babeş” din Bucureşti.

El a afirmat că administrarea intravenoasă de etnobotanice distruge venele. De asemenea, afectează sistemul nervos central. „Etnobotanicele nu au antidot şi afectează foarte grav sistemul nervos central şi determină prăbuşirea imunitară. Cei care consumă etnobotanice ajung să facă septicemii, meningite, endocardite, bronhopneumopatii, în cea mai mare parte cu stafilococ care determină rezistenţă”, a mai adăugat profesorul.


Potrivit lui Ceauşu, consumul de etnobotanice reprezintă un pericol pentru răspândirea virusului HIV, hepatitelor B şi C.

Ultimele Stiri
abonare newsletter