Actualitate

Răsturnare de situație în „Războiul gunoaielor”. Săvădisla și Satu Mare au spus NU GUNOAIELOR! Clujul este la 14 zile de un dezastru ecologic și sanitar

Două soluţii pentru depozitarea gunoaielor au căzut într-o singură zi. Nici comuna Săvădisla, nici județul Satu Mare nu acceptă gunoaiele Clujului. Numărătoarea inversă până în ziua în care clujenii vor rămâne cu gunoaiele în stradă a început: 14 zile începând de astăzi. Singura variantă pentru depozitarea deșeurilor din județul Cluj a rămas Alba Iulia, dar numai până în 14 iulie. Ce se va întâmpla după această dată? Nimeni nu ştie. Mai marii judeţului recunosc că au rămas fără soluţii.

La Săvădisla, nici autorităţile locale, nici localnicii nu vor să audă de posibilitatea ca gunoiul din tot judeţul să fie adus la ei în comună. Zeci de localnici au luat, marţi, cu asalt primăria şi ameninţă că vor ieşi în stradă dacă Prefectura sau Consiliul Judeţean Cluj, prin declararea stării de urgenţă, vor lua decizia să depoziteze deșeuri pe fosta bază a Bechtel.

Tot ieri, consilierii judeţeni de la Satu Mare au refuzat să îşi dea acordul pentru depozitarea gunoaielor clujenilor la ei în judeţ.


În aceste condiţii, singura soluţie a rămas Alba Iulia, dar numai până în 14 iulie. Ce se va întâmpla după această dată? Nimeni nu ştie. Mai marii judeţului recunosc că au rămas fără soluţii.

„Dacă nu am ieşit la Revoluţie în stradă, ieşim acum”

Consiliul Judeţean se lăuda ieri că a propus ca variantă pentru rezolvarea crizei gunoaielor o platformă de 20 de hectare folosită de Bechtel ca organizare de şantier în comuna Săvădisla şi acuza autorităţile locale că se opun ideii și arătau cu degetul înspre primarul Emil Boc.


Mariana Raţiu, managerul de proiect al Sistemului de Management Integrat al Deşeurilor (SMID), spunea că, după o viitoare declarare a stării de urgenţă de către prefectul Gheorghe Vuşcan, autorităţile nu vor avea încotro şi vor trebui să accepte depozitarea gunoaielor la Săvădisla.

În replică, primarul comunei Săvădisla spune că nimeni nu s-a consultat cu ei în această problemă şi că se opune categoric unei asemenea măsuri. Mai mult, oamenii sunt decişi să iasă în stradă şi să protesteze.


„Nimeni nu a discutat cu noi despre această posibilitate, dar aici groapă de gunoi nu face nimeni. Nu vrem să auzim nicidecum de groapă de gunoi la noi în comună. Nici poveste să se consulte cineva cu noi. Populaţia din Săvădisla este împotriva oricărei rampe de gunoi, fie ea şi provizorie. Dacă în 1989 nu a fost Revoluţie la noi în comună, acum va fi. Cu mine în frunte”, spune primarul comunei Săvădisla, Tamas-Gebe Andrei (UDMR).

Cine minte?

Potrivit informaţiilor obţinute de reporterii Monitorul de Cluj, autorităţile din Săvădisla l-ar fi  contactat pe prefectul Gheorghe Vuşcan care a negat că ar avea cunoştiinţă de varianta Săvădisla şi nici vorbă să-şi fi dat acordul pentru această soluţie. Declaraţia lor contrazice afirmațiile funcționarilor din Consiliul Judeţean, care precizau că, duminică, prefectul a fost contactat telefonic şi şi-ar fi dat acordul ca, în eventualitatea unei stări de urgenţă, gunoaiele să fie depozitate la Săvădisla.


„Nu putem să găsim soluţii fantasmagorice să ducem gunoaiele la Săvădisla, că acolo ar fi o platformă. Eu am ascultat cu atenţie propunerea, dar nu putem crea din nou o bombă ecologică în altă parte a judeţului, că oricum suntem de râsul Europei”, a precizat Gheorghe Vuşcan.

Reporterii cotidianului Monitorul de Cluj au încercat aseară să ia legatura cu primarul Emil Boc, dar, până la ora 21:30, acesta nu a putut fi contactat pentru un punct de vedere. Deocamdată, informațiile indică faptul că nici el nu susține varianta Săvădisla, argumentul fiind că romii de la Pata Rât ar „migra” prin Cluj-Napoca în drum spre noua groapă de gunoi.


Şi Satu Mare refuză gunoaiele Clujului

Consilierii judeţeni din Satu Mare au refuzat marți să-şi dea acordul pentru depozitarea deşeurilor Clujului la ei în judeţ. Proiectul de hotărâre a fost retras pe ultima sută de metri de pe ordinea de zi a ședinței.

Potrivit unor surse locale, consilierii judeţeni sătmăreni au refuzat să aprobe depozitarea gunoaielor unui judeţ „de talia Clujului” şi au transmis autorităţilor clujene că nu este posibil ca o comună din judeţul Cluj, în speţă comuna Feleacu, să nu îi ajute şi să întindă mâna după ajutor din alt judeţ. Aceleaşi surse spun că şansele ca proiectul de hotărâre să fie vreodată repus pe ordinea de zi sunt „minime spre inexistente”.

Ioan Mureşan, director la una dintre cele două societăţi de salubritate din Cluj-Napoca, Rosal, declara săptămâna trecută că deşeurile menajere vor fi depozitate pe rampa din Alba Iulia până în 14 iulie, după care la Satu Mare. Şi primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, se arăta încrezător că, după expirarea acestui termen, Satu Mare va prelua gunoaiele Clujului.

Rampa de deşeuri a municipiului Cluj-Napoca, de la Pata Rât, s-a închis definitiv în 25 iunie, iar societatea care o administrează a suspendat toate contractele cu operatorii.

Războiul gunoaielor” continuă. CJ Cluj atacă hotărârea care a decis reluarea contractului cu Atzwanger.

Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Mihai Seplecan (PNL), a semnat, marţi, înştiinţarea de nemulţumire prin care a contestat în mod oficial soluţia pronunţată de Comisia de Adjudecare a Disputelor în litigiul pe care Consiliul Judeţean Cluj îl are, în calitate de beneficiar, cu asocierea condusă de societatea Atzwanger, în ceea ce priveşte continuarea lucrărilor la Centrul de Management Integrat al Deşeurilor (CMID) în judeţul Cluj.

Totodată, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj a solicitat societăţii Atzwanger remedierea în regim de maximă urgenţă a tuturor lucrărilor neconforme deja realizate la acest obiectiv de maximă importanţă pentru judeţul Cluj.

„Acest demers survine ca urmare a nerespectării de către Asocierea Atzwanger – SC Ladurner Impianti SRL – SC Confort SA, SC Vel Service SA a niciunuia dintre termenele şi, respectiv, a niciuneia dintre măsurile convenite în cadrul întâlnirii cu conducerea Consiliului Judeţean Cluj din data de 17 iunie, respectiv ca urmare a netransmiterii către forul administrativ judeţean a unor propuneri pertinente menite să contribuie la deblocarea situaţiei şi continuarea contractului CMID precum şi ca urmare a nesemnării unui act adiţional în acest sens în interiorul termenului de atacare a deciziei CAD”, spun reprezentanţii Consiliului Judeţean Cluj.

„Potrivit prevederilor contractuale, urmează o perioadă de 54 de zile în care încă mai putem să ajungem la un acord cu Atzwanger în ceea ce priveşte remedierea tuturor lucrărilor neconforme şi îndeplinirea cerinţelor pe care le-am formulat deja. În cazul în care nu vom ajunge la o înţelegere în acest interval, îi asigur public pe toţi clujenii că, în cea de-a 55-a zi începând de astăzi, vom iniţia procedurile de achiziţii publice pentru continuarea lucrărilor, în paralel cu continuarea demersurilor legale pentru recuperarea prejudiciilor” a precizat preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Mihai Seplecan.

abonare newsletter