Actualitate
Secretul cocktailului care a adus titlul de cei mai buni barmani din lume la Cluj
O echipă din Cluj a câștigat titlul de "cei mai buni barmani din lume" ca urmare a câștigării locului 1 al unicei competiții de acest fel din lume, care a avut loc recent la Rotterdam, în Olanda.
Echipa Jaxx — Garajul cu Rock din Cluj-Napoca — denumită după barul în care servesc — s-a calificat la acest concurs cu un cocktail creat chiar de membrii ei.
Noua băutură a fost numit Jaxx Tulip, în cinstea Țării Lalelelor, în care se desfășura concursul, dar și pentru că unul dintre ingredientele de bază este o băutură tradițională olandeză.
“Am folosit ca și ingrediente Jenever, care este străbunicul ginului. Este o băutură tradițională olandeză care la noi se găsește foarte rar, apoi am pus lichior de lemongrass, fresh de grepf, bitter de ienupăr, sirop homemade de mușețel și polen. Cocktailul se prepară în felul următor: două părți Jenever, două părți de fresh de gref, o parte fresh de lămâie, o parte de sirop de mușețel și polen și jumătate de parte de lichior de lemongrass și trei picături de bitter de ienupăr. Toate ingredientele se adaugă împreună cu gheața în shaker, se răcește și se strecoară într-un pahar”, a explicat Marian Porumb, coordonatorul echipei de barmani.
Pentru prezentarea la concursul De Kuyper din Olanda, barmanii clujeni au folosit un pahar care are cupa în formă de lalea. Cocktail-ul a fost decorat apoi cu un boboc uscat de trandafir și cu o fundiță pe care a fost pulverizată esență de vanilie.
Echipa Jaxx a realizat o scurtă filmare în timpul executării cocktail-ului, video-ul fiind postat de organizatorii concursului pe un site unde a fost votat, alături de alte zeci de echipe din toată lumea. În final, au fost alese de public cinci echipe. Celelalte echipe, alături de care au mers mai departe în finală românii, au fost din Italia, Polonia, Olanda și Rusia.
“Competiția este unică în lume pentru că se adresează echipelor de barmani. S-au înscris multe echipe. Acestea au trebuit să se filmeze în bar, lucrând în echipă și realizând un cocktail. A doua etapă a concursului, după calificare, s-a desfășurat în Olanda. Ziua dedicată competiției a durat de dimineață până seara, timp în care am dat mai multe probe”, a mai povestit Marian.
Probele au constat în blind testing — concurenții au fost puși să guste și să ghicească aromele unor lichioruri, speed service — servirea rapidă a patru cocktail-uri, o probă de jonglerii cu recuzită de bar, dar mai ales câteva probe de creație, în timpul cărora concurenții au avut la dispoziție o serie de ingrediente pe baza cărora să creeze noi combinații de arome pentru lichioruri sau cocktail-uri.
„La momentul acesta, în bartanding nu se mai poate vorbi de limite. Există limite doar în ceea ce privește chimia ingredientelor, în ce măsură merg unele cu altele, dar contează foarte mult cunoștințele teoretice pe care le ai și știi să le aplici. Trebuie să fie o sinergie, o complementaritate a ingredientelor și aromelor, să înțelegi logica lor. Nu poți să iei la întâmplare niște ingrediente, să le amesteci și să speri că îți iese ceva”, a concluzionat Marian Porumb.