Actualitate

INCREDIBIL. În vreme ce unii PROFANEAZĂ MORMINTE, alții EXPUN OASELE MORȚILOR în biserici. IMAGINI ȘOCANTE

Aflați în vizită la mormântul unei rude în cimitirul Dealul Florilor din Dej, mai mulţi oameni au observat, la intrarea într-un cavou cu ușa deschisă, mai multe cadavre mumificate aruncate la întâmplare. În timp ce în România mormintele sunt profanate, în Cehia oasele sunt expuse în biserici şi se fac bani frumoşi din turism în acest fel.

Biserica Oaselor este o micuţă capelă romano catolică, localizată în Cimitirul Tuturor Sfinţilor în Sedlec, o suburbie a Kutná Hora în Cehia.

Biserica este plină de schelete umane şi este estimat că există între 40.000 şi 70.000 de cadavre, aceste oase atrăgând anual peste 200.000 de vizitatori.


Patru clopote enorme ocupă colţurile capelei. Un candelabru foarte mare compus de oase, care conţine aproape toate oasele umane existente, atârnă din centrul capelei cu ghirlande de cranii.

Alte lucrări includ stâlpi care flanchează altarul şi o stemă care sunt realizate tot din oase.  


Propabil vă întrebaţi cum au ajuns atâtea oase într-o biserică micuţă din Cehia. Totul a început în anul 1278 când Regele Bohemiei a trimis stareţul de la Mănăstirea Sedlec la Ierusalim. Când stareţul a venit înapoi el a adus un borcan cu pământ de la Golgota, care era cunoscut ca „Sfântul Sol”. În curând oamenii din toate locurile şi-au dorit să fie îngropaţi în cimitirul Mănăstirii Sedlec, astfel că cimitirul a trebuit să fie extins.

În perioada în care ciuma făcea ravagii în Europa, cimitirul a devenit pur şi simplu neîncăpător. Astfel, în anul 1400, când a fost construită biserica, s-a decis ca o capelă din subteran să devină osuar, pentru a se aduna acolo oasele celor îngropaţi de mult, făcându-se astfel loc în cimitir.


Oasele au stat acolo multă vreme până în anul 1870 când unui sculptor, Frantisek Rint, i-a fost înmânată sarcina să pună oasele în ordine. Rezultatul a fost impresionant.

Biserica din oase, aşa cum mai este cunoscută, este deschisă 7 zile pe săptămână, cu excepţia zilelor de 24 şi 25 decembrie. Intrarea costă 40 de coroane cehe pentru adulţi, 20 pentru studenţi, şi o fotografie este permisă pentru încă 30 de coroane. De la biroul casierului pot fi găsite mai multe plăcuţe în mai multe limbi pentru a avea mai multe informaţii despre biserică.


Vizitatorii bisericii o descriu de multe ori ca macabră, stranie sau înfiorătoare.

Ultimele Stiri
abonare newsletter