Actualitate

Propunerile Centrului pentru Studiul Democrației Cluj în contextul actualei crize politice

Centrul pentru Studiului Democrației Cluj constată că principala nemulțumire exprimată de cetățeni în cadrul protestelor este calitatea extrem de slabă a mecanismelor de reprezentare a cetățenilor de către elitele politice.

Centrul pentru Studiul Democrației Cluj a realizat un amplu raport care cuprinde propuneri de îmbunătățire a acestor mecanisme de reprezentare politică a cetățenilor.

“Considerăm că implementarea lor ar genera schimbări benefice pe termen lung, în folosul cetățenilor”, spune George Jiglău, lector universitar la Universitatea Babeş-Bolyai, Departamentul de Ştiinte Politice.


Concret, acest propuneri sunt:

1. Implementarea unui sistem electoral bazat pe liste de partid deschise, cu vot preferențial, pentru alegerea senatorilor, deputaților, consilierilor locali, consilierilor județeni și europarlamentarilor.


2. Alegerea primarilor în două tururi de scrutin.

3. Accesul neîngrădit al observatorilor electorali acreditați atât în secțiile, cât și în Birourile Electorale.


4. Implementarea votului prin corespondență pentru a facilita accesul la vot al tuturor cetățenilor români.

5. Transparență deplină în finanțarea partidelor și campaniilor electorale, prin eliminarea plafoanelor pentru donații anonime și prin eliminarea posibilității ca împrumuturile să fie secretizate.


6. Reducerea numărului de semnături necesar pentru înscrierea partidelor și candidaților independenți în competițiile electorale.

7. Introducerea posibilității ca referendumul să fie organizat și la inițiativa cetățenilor.


8. Eficientizarea legislației privind inițiativa legislativă cetățenească, pentru a scurta drumul prin care aceasta ajunge în dezbaterea Parlamentului.

“Centrul pentru Studiul Democrației consideră că soluțiile la actuala criză politică nu se reduc la înlocuirea unor persoane aflate în funcții cheie ale statului, ci prin modificări legislative care să conducă la propulsarea în funcțiile publice a unor persoane mai competente, capabile să genereze politici publice mai bune”, a mai declarat Jiglău.

Centrul pentru Studiul Democraţiei este un think-tank înființat in anul 2006 în cadrul Departamentului de Știinţe Politice, Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj.

În cadrul său activează politologi și cercetători români, activi la universități din țară și din străinătate. CSD dezvoltă proiecte de cercetare și analize dintr-o perspectivă comparată.

abonare newsletter