Actualitate

Daniel Don, eliberat din arest şi plasat în arest la domiciliu

Directorul executiv al Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă (AJOFM) Cluj, Daniel Don, va fi eliberat din arestul preventiv şi plasat în arest la domiciliu, în dosarul în care este acuzat de luare de mită şi fals în declaraţii, au decis joi judecătorii de la Curtea de Apel Cluj.

Magistraţii de la Curtea de Apel Cluj au admis contestaţia avocaţilor lui Don la decizia Tribunalului Cluj de arestare preventivă pentru 30 de zile dispusă în cazul său în 14 noiembrie şi au decis ca şeful AJOFM Cluj să fie plasat în arest la domiciliu.

Daniel Don a fost arestat sâmbăta trecută de judecătorii Tribunalului Cluj într-un dosar de corupţie unde este cercetat pentru luare de mită şi fals în declaraţii, ambele în formă continuată.


A luat bani de la angajaţi

Potrivit DNA, în perioada ianuarie 2013 - noiembrie 2015, Daniel Don, în calitate de director executiv, a pretins şi a primit, în mod repetat, sume de bani totalizând peste 884.000 lei, bani care provin din bugetele unor proiecte finanţate din fonduri europene, prin programele POSDRU şi FEAG.


"Din actele cauzei rezultă faptul că în activitatea de implementare a proiectelor în care AJOFM Cluj are calitatea de beneficiar sau partener erau cooptate de către Daniel Don persoane provenind din rândul angajaţilor AJOFM, subordonaţi ai acestuia ori din rândul foştilor angajaţi suspendaţi din funcţie, aceştia fiind desemnaţi în calitate de experţi ai proiectelor. Remuneraţiile experţilor care compun echipa de management şi respectiv echipa de implementare constituie cheltuieli ale proiectelor, cuprinse ca atare în bugete drept cheltuieli cu resursa umană şi sunt suportate din fondurile provenind din bugetul Uniunii Europene. Întrucât potrivit prevederilor legale directorul Daniel Don nu poate fi remunerat în cadrul proiectelor, din probele administrate rezultă că acesta pretindea o parte din veniturile încasate de subordonaţii săi", susţin procurorii.

De ce a fost arestat Don


În motivarea încheierii de arestare preventivă, judecătorii Tribunalului Cluj vorbesc despre revolta generală din România împotriva corupției după tragedia de la clubul Colectiv din Capitală.

”Infracţiunea de care este acuzat inculpatul pare una gravă prin prisma faptului că pare că s-a acţionat în mod organizat, toţi experţii sau mai puţin experţii, de genul şoferului sau logodnicei, cunoscând modul de operare şi acţionând conjugat pentru realizarea scopului comun. Pare gravă şi din cauză că s-ar fi acţionat în acest mod un interval de timp de circa 3 ani, din actele dosarului rezultând însă indicii că activitatea infracţională ar fi început încă în cursul anului 2010. A rezultat din convorbirile telefonice interceptate sau SMS-urile redate în procesele verbale că cei care redactau efectiv proiectele îl întrebau pe inculpat pe care anume persoană să treacă în proiect ca expert la capitolul resurse umane, inculpatul fiind cel care decidea. Este greu de crezut că este posibil ca în acea instituţie, referitor la implementarea proiectelor, să se întâmple ceva fără ştirea inculpatului, pentru că din aceleaşi interceptări rezultă că şeful este cel care decide orice şi cu care trebuie vorbit pentru rezolvarea problemelor ivite pe parcurs (...) La acestea se mai adaugă desemnarea pe post de experţi a unor persoane care nu au nicio legătură cu proiectele, de genul inculpatului M. – simplu şofer sau a logodnicei inculpatului, respectiv presupusele persoane desemnate pe criterii politice”, se arată în încheierea judecătorilor prin care s-a decis arestarea preventivă a şefului AJOFM Cluj.

abonare newsletter