Actualitate
Primul taxi comunitar din istoria Clujului
Și-au serbat aniversarea celor doi ani de activitate în urmă cu două săptămâni, iar în acest weekend își lansează cea de a 8-a campanie. Beard Brothers și The Sisterhood sunt determinați să schimbe ceva în jurul lor, să-și construiască lumea lor.
Campanie pe roți
Beard Mobile nu e doar un proiect, e prima lor campanie pe termen lung, o inițiativă care ei speră că va dura între 6 și 12 luni. Mașina va fi achiziționată de ei, iar determinarea lor merge într-atât încât s-ar putea să înființeze până și un dispecerat Beard Brothers care să fie deschis non-stop pentru cei care au nevoie de ajutor. Finanțarea campaniei este deschisă oficial până în martie, iar prima lor petrecere de strângere fonduri are loc mâine, printre invitați fiind Argatu și Gojira. Pe pagina de Facebook a evenimentului este atent notat că numărul participanților la eveniment va fi limitat, semn că ceea ce s-a întâmplat la Colectiv a însemnat o lecție pentru ei.
Beard Mobile reprezintă începutul unor acțiuni sociale, implicări directe în comunitate. „Asta e prima campanie cu bătaie lungă. Vrem să luăm o mașină și să o transformăm în taxi comunitar care să transporte în regim gratuit persoanele cu deficiențe și cazuri sociale în regim de urgență. În prima fază ne vom îndrepta atenția spre persoanele cu dizabilități, vom face o bază de date cu organizațiile din Cluj, deci în prima instanță prioritate vor avea persoanele din baza noastră de date” spune Cornel unul dintre fondatorii Beard Brothers.
Surprinzător, ei nu s-au apucat de strângerea de fonduri încă, dar au fost deja contactați de trei companii mari cu care nu au colaborat anterior şi care s-au oferit să îi sprijine. E prima oară când s-a întâmplat așa ceva și nu au bătut ei din ușă în ușă.
Motivația pentru o asemenea inițiativă e personală, spun că ideile le vin incognito, iar odată ce conștientizează că este o problemă se gândesc cum pot ameliora situația. Ei cred că societatea noastră, în mod special cea românescă are nevoie de schimbare, una care începe din interior, de la mic la mare.
Cornel zice că atunci când se gândește la societatea românească vede „un om cu burtă care se uită la televizor, mănâncă sămânța, vede, comentează, dar nu face nimic”. Casandra, una dintre surori, oarecum împarte același sentiment cu el „Sunt atât de multe lucruri și m-am săturat să aștept de la altul să facă”.
„Dacă îți dorești ceva cu adevărat poți”
Organizația cunoscută uneori greșit ca organizatoare de petreceri (fiindcă de multe ori așa se strâng fonduri pentru proiecte) dorește să lanseze campanii sustenabile pe viitor, din ce în ce mai aplicabile comunității clujene astfel încât să atragă oameni fie să-i ajute, fie să-i determine pe alții să facă ceva.
De-a lungul timpului s-au oferit mai multe fete să îi sprijine sau care voiau să facă parte din organizația lor, dar dat fiind faptul că erau frații bărboși era un pic mai dificil. Înainte de a lansa divizia The Sisterhood au fost acuzați că disciminează, dar de fapt unul dintre scopurile organizației este tocmai lupta împotriva discriminării și a stereotipurilor de orice fel. La înscrierile pentru The Sisterhood s-au înscris 125 de participante în doar 10 ore, Cornel povestește cum s-a trezit a doua zi, târziu ce-i drept, s-a panicat automat și tot ce avea în cap era „opriți, opriți, opriți!” pentru că nu se aștepta la un asemenea interes.
Fiindcă incluziunea socială e un lucru foarte important pentru ei s-au gândit să lanseze și divizia de voluntari 40+, ceea ce înseamnă că doresc să creeze un cadru în care și persoanele trecute de prima tinerețe să li se poată alătura. Pe lângă asta, ar distruge încă un stereotip, acela că voluntariatul este doar pentru cei tineri.
Cornel spune că oamenii cu care a lucrat până acum și cei pe care au reușit să îi ajute, cum e de exemplu Eduard un băiețel de 6 ani care era diagnosticat cu sarcom ewing, o tumoare osoasă foarte agresivă, pentru care au reușit să strângă 3354 de euro organizând două petreceri, sunt o sursă de inpirație constantă. Prin alte campanii au reușit să achiziționeze un microbuz pentru Grădinița Specială Cluj și să trimită echipa de patinaj artistic pe role din Cluj pentru a ajunge la campionatul mondial de la Geneva (WIFSA World Open) din acest an, de unde fetele s-au întors cu 5 medalii.
Acum organizația numără 57 de membri, adică Beard Brothers și The Sisterhood la un loc, oameni care își iau din timpul lor liber ca să construiască ceva, oameni care au lucrat și continuă să facă asta după programul de muncă pentru simplul motiv că ei cred că locul în care trăiesc poate deveni mai bun. Motto-ul nescris al organizației e „dacă îți dorești ceva cu adevărat, poți”.