Actualitate

UPDATE - Protest la Salina Ocna-Dej. Muncitorii s-au blocat în subteran. Mai mulți mineri au avut nevoie de îngrijiri medicale

Aproximativ 100 de mineri de la Salina Ocna-Dej se află în grevă, începând de ieri. Muncitorii s-au blocat în subteran și refuză să iasă la suprafață.

sursa foto: dej24.ro sursa foto: dej24.ro

Muncitorii sunt nemulțumiți de reducerea fondului de salarii. Potrivit dej24.ro, minerii din tura de ieri de dimineață ar fi trebuit să iasă în jurul orei 13.30, dar au refuzat, fiind hotărâți să rămână în subteran, în semn de protest. Acestora li s-au alăturat și colegii din celelalte schimburi.

Întreaga producție este blocată! Zeci de camioane care urmau să încarce sare de la Salina Ocna-Dej așteptau aseară, în șir, pe strada Văii. Șoferii camioanelor din țară și din străinătate au aflat de greva minerilor, însă spun că nimeni nu a luat legătura cu ei pentru a fi găsită o soluție.


Potrivit sursei citate, primarul Dejului, Morar Costan s-a deplasat în aseară, în jurul orei 22:30, la Salina Ocna-Dej și a stat de vorbă cu conducerea salinei. Conform acestuia, muncitorii blocați în subteran au apă și mâncare, dar situația este una critică pentru că oamenii nu vor să renunțe la protest. Prefectul Clujului, Gheorghe Vușcan, a fost informat despre acest protest, însă mai marii de la București nu au putut fi contactați.

Un protest asemănător a avut loc luni, când 30 de mineri din schimbul II au protestat în subteran.


UPDATE ORA 12.00

Prefectul Gheorghe Vușcan a declarat că muncitorii se află în continuare în subteran și refuză să iasă la suprafață până când nu va veni directorul general al minei. Acesta se află în drum spre Dej, urmând să discute cu muncitorii despre diminuarea fondului de salarii.

Vuşcan a coborât în subteran, sâmbătă dimineaţa, împreună cu primarul din Dej, Morar Costan, pentru a discuta cu protestatarii şi pentru a primi revendicările lor. "Eu sunt la Dej în continuare. Ne-am întâlnit în mină cu cei 98 de mineri care sunt în subteran şi ne-au spus că nu renunţă la revendicările lor. Revendicările sunt, în primul rând, de natură salarială. Dejul a cerut un plafon salarial la fel ca şi în 2014 şi, din păcate, s-a aprobat cu 250.000 de lei mai puţin, în condiţiile în care producţia lor a crescut cu aproape 10 la sută. Am putea spune că au muncit mai mult, dar plafonul lor de salarii s-a redus. Din realizările de la Dej se plătesc şi alte sucursale din ţară, sunt şase de toate, Dejul fiind cea mai profitabilă sucursală, cu producţia cea mai mare. Dejul asigură 35 la sută din producţie", a declarat Vuşcan pentru Mediafax.


UPDATE ORA 13.00

Unul dintre protestatari a ajuns la spital, fiind transportat cu ambulanța, după ce i s-a făcut rău.

Liderii de sindicat au declarat pentru dej24.ro că protestatarii au o stare de sănătate bună, dar oboseala își spune cuvântul.


UPDATE ORA 18.30

Potrivit someseanul.ro, cinci mineri au avut nevoie de îngrijiri medicale, aceștia acuzând dureri de cap, stări de leșin și senzații de vomă. Alți doi mineri au ajuns la spital, unul dintre ei cu hipertensiune și altul cu leșin. În prezent, alte persoane au nevoie de atenție specială din partea medicilor.

UPDATE ORA 19:00

Protestul s-a încheiat după 37 de ore. O autospecială SMURD de victime multiple a ajuns la Salina Ocna-Dej, în caz de nevoie.

Ultimele Stiri
abonare newsletter