Actualitate

Faptele bune făcute de BOR sunt privite cu scepticism atât de atei cât și de credincioși

După ce Monitorul de Cluj a postat un articol în care au fost ilustrate lucrurile bune a căror autor este BOR, mai mulți atei și credincioși și-au exprimat opinia cu privire la acțiunile lor filantropice.

Unele dintre persoanele care și-au exprimat opinia în legătură cu articolul despre Filantropia BOR au ales calea ateismului după ce au analizat îndelung problematica existenței unei entități și au ajuns la concluzia că este prea complexă, considerând că ceea ce ține de credință, ține de lumea supranaturalului.

”Am cântărit dovezile în legătură cu ceea ce pretinde religia și am ajuns la concluzia că nu există nici un motiv pentru care să cred în afara faptului că m-am născut într-un anumit loc într-o anumită perioadă. Dacă mă nășteam în același loc acum 2500 de ani, aș fi avut o cu totul altă părere despre supranatural. Dacă m-aș fi născut în Orientul Mijlociu, din nou ar fi diferit total părerile și convingerile de cele pe care le am acum”, explică Alexandru Arba.


”De ce ar trebui să ne punem nădejdea într-o forță supranaturală de care nu poți fi sigură că există, ci să pui mai mult preț și siguranță pe puterile tale prorii de care știi că sunt sigure?”, completează Gabriel N.

BOR pentru atei și pentru credincioși

Georgiana Călugăr susține că este credincioasă, iar ideea de biserică o încălzește mereu, deoarece a crescut în spiritul acesta, mergând cu bunica ei duminica la slujbă.  Însă este de părere că legătura care ar trebui să existe între credință și biserică este mult prea slabă și nu mai înseamnă ce a însemnat cândva, aceasta îl consideră pe Patriarhul Daniel vinovat pentru distanțarea credinței de biserică.


”Din păcate ultimele acțiuni ale Patriarhului duc încet dar sigur către distanțarea credincioșilor de biserică. Eu văd în el un om lipsit de orice sclipire divină și acțiunile lui mi-au demonstrat asta nu o dată. L-am citit și după episodul Colectiv și am rămas dezamăgită de tot ceea ce înseamnă Patriarhul Daniel”, spune Georgiana.

Pentru cei care se consideră atei, biserica nu reprezintă mai mult decât o unealtă de manipulare care afectează economia României.


”BOR nu este altceva decât o mașină de făcut bani de pe urma oamenilor mai puțin educați sau prost informați. Nu plătesc taxe, fac biserici la tot pasul, construiect ditamai catedrala din bani publici când alții mor de foame sau de diverse boli că nu sunt spiotale. Sper ca într-o zi lumea să se trezească și să fie cât mai rațională în ceea ce privește religia”, spune Gabriel N.

”Eu nu am o părere bună despre Biserica Ortodoxă Română. Este doar un business, o formă de manipulare a populației. Nu suport să văd cum oamenii investesc în biserici în loc să investească în ceva cu adevărat important. Fiecare om este liber să creadă în ceva, dar părerea mea este că nu ai nevoie de un spațiu de sute de mii de euro ca să te rogi și nu ai nevoie de religie ca să fii OM”, adaugă Octavian Căldărari


Filantropia BOR, privită cu scepticism

Arba Alexandru, citit articolul cu detalii în ceea ce privește Filantropia BOR, a fost foarte revoltat în ceea ce privește consilierea în ceea ce privește avortul.

”Informare corectă înseamnă să sperii femeia cu amenințări de iad și chin etern pentru că e păcat? Atunci există două posibile deznodăminte: ori își va distruge viașa susținând un copil pe care nu îl prea poate și duc amândoi o viață mizerabilă, ori îl abandonează și devine un copil al sistemului. Femeia care ajunge să își dorească să facă avort, probabil a cântărit deja opțiunile, fiindcă trebuie un motiv serios care să te facă se te comporți exact contrar instinctului matern”, explică Alexandru.


El consideră că BOR ar putea să ofere bani care să ajute copiii rezultați din refuzul avortului și că este mult mai rău pentru  societate să fie case de copii pline.

Gabriel N. este însă de părere că prea puțini bani merg spre aceste acțiuni caritabile, acestea fiind mai mult de promovare.

”Nu pot decât să mă bucur că fac și ei ceva în afară de slujbe și de a se plimba cu mercedesurile prin oraș. Până la urmă sunt și ei oameni și când ai atâția bani mai dai și la amărâți să vadă lumea că ajuți, așa, de imagine”, spune Gabriel.

Octavian Căldărari consideră că oamenii pot fi buni cu sau fără religie, iar Georgiana Călugar spune că Patriarhul ar trebui să ia exemplu de la ÎPS Andrei Andreicuț.

”E minunat că se întâmplă aceste lucruri. Ar trebui să ia exemplu Dănuț. Că până la urmă cred ca a uitat ce a învățat pe la Sorbona sau unde o fi studiat el. Nu cred că acolo l-au învățat să-și facă lac în curte...”, concluzionează Georgiana.

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter