Actualitate

Drumul spre Delta Transilvaniei, pavat cu gropi

Rezervaţia naturală de la Sic, unică în Transilvania, este ocolită de turişti din cauza drumului impracticabil. Aproape 20 de kilometri din drumul judeţean care leagă Cluj-Napoca de staţiune este plin de gropi.

sursa foto: digi24.ro sursa foto: digi24.ro

Cei care vor să viziteze totuşi rezervaţia sunt sfătuiţi de localnici să aleagă un traseu ocolitor, mai lung cu aproape 30 de kilometri, informează digi24.ro.

Rezervaţia de stuf de la Sic a fost catalogată de biologi drept una din cele mai accesibile din ţară, aflată chiar la marginea şoselei, cu zeci de specii de păsări protejate.


Chiar dacă „marea” de stuf poate fi admirată chiar din maşină, turiştii nu se încumetă să ajungă aici:

„E dezastru. Pe vale, pe deal.. Pe coastă este un loc unde trebuie să dai viteza întâi că dacă nu, freci maşina pe jos. Am schimbat bucşe. Acum doar am băgat vreo 400 de lei în ea”, spune un şofer.


„Este cel mai mare stufăriş din interiorul ţării, după Delta Dunării. Are aproximativ 260 de hectare. Se poate merge cu bicicleta, se poate merge în plimbare, se poate face birdwatching”, spune Ioan Moga, biolog, asociaţia EcoTransilvania.

Autorităţile locale spun că au cerut ani la rând Consiliului Judeţean bani pentru drumul care nu a fost niciodată reabilitat complet. Primarul comunei Sic a alocat din bugetul propriu fonduri pentru a asfalta drumurile din comună şi pentru a amenaja un lac sărat pentru turişti.


„Eu estimez undeva la 2.000 de turişti anual, dar ar fi şi mai mulţi, până la 10.000 de persoane anual, dar nici drum nu avem... De la autorităţi primim răspunsuri că nu sunt fonduri, că sunt alte priorităţi”, spune Sallai Ioan, primarul comunei Sic

De cealaltă parte, reprezentanţii Consiliului Judeţean Cluj fac promisiuni şi dau vina pe „proceduri”.


„Practic procedurile legale ne-au îngreunat foarte mult trecerea efectivă la etapa de lucrări, dar în acest moment suntem în proces de semnare a constractului cu Asocierea câştigătoare. Zilele următoare vor începe o serie de lucrări ample de astupare a gropilor, burduşiri, până la turnarea de covor asfaltic”, a declarat Alin Iuga, purtător de cuvânt CJ Cluj.

Proiectul prevede repararea a doar a 11 kilometri şi jumătate din drumului judeţean 109 D.

Ultimele Stiri
abonare newsletter