Actualitate
Trei clujence caută povești!
În prima zi din iunie a început oficial concursul de poveşti Log in Cluj, organizat în cadrul proiectului cu acelaşi nume.
Proiectul dezvoltat de Asociaţia Web for Cluj a fost gândit de trei oameni de pregatire şi formare foarte diferită: Renata Brumaru, inginer, jurist şi mediator, Alina Nechita, jurnalist şi doctor în new media Ştiinţele Comunicării şi Ligia Popa, jurnalist şi doctorand în Ştiinţele Comunicării. Ligia a fost şi cea care a botezat proiectul într-una din şedinţele de lucru care premergătoare lansării lui.
Cele trei spun că îşi doresc prin acest proiect să îi invite pe toţi clujenii sau cei care trec prin judeţ „la poveste”, să stimuleze promovarea locului cu ajutorul poveştilor şi, nu în ultimul rând, să încurajeze tinerii şi copiii să acorde mai mult timp naraţiunilor, privite ca mod de exprimare, într-o lume în care exprimarea devine din ce în ce mai importantă.
„Ne-am dat seama de posibilităţile pe care storytelling-ul le are după ce am participat la câteva ore de curs în care nu am făcut altceva decât să le spunem copiilor şi tinerilor poveşti din vechiul Cluj, poveşti cu personaje reale, care făceau lucruri extraordinare. Am vorbit despre legende din Biserica Sf. Mihail, despre Cetăţuie, despre Mănăştur, despre marile personalităţi ale oraşului, despre locuri şi oameni, iar copiilor le-a plăcut asta. Am folosit Clujul ca generator de poveşti şi a ieşit foarte bine. Profesorii cu care am colaborat au spus că elevii lor, stimulaţi să povestească, au reuşit să progreseze la literatură, istorie şi nu numai. Şi toate acestea după discuţii libere, fără caiete şi creioane”, a povestit Ligia.
Renata, deşi ingineră şi absolventă de Drept, a fost cucerită de conceptul de storytelling imediat ce l-a descoperit. După ce a călătorit în multe locuri exotice din lume şi a făcut cunoştinţă cu experienţe extrem de inedite, ea s-a îndrăgostit iremediabil de „poveştile care pot fi atinse”, pe care le consideră ca fiind „substanţa de bază a dezvoltării personale”, fiind educative, motivaţionale, adesea amuzante şi fascinante.
Alina, pasionată de jurnalism până in măduva oaselor, e motorul de o energie debordantă care mobilizează oameni, motivează şi impulsionează.
Colaboratorii ne sunt aleşi „pe sprânceană”, după criterii multiple: buni povestitori, erudiţi/educaţi, pasionaţi de arta scrisului, loiali şi nu în ultimul rând cu caractere ireproşabile.
Toate trei, considerăm că împărtăşirea poveştilor cu prietenii, cunoscuţii sau chiar cu lumea intreagă este cea mai frumoasă formă umană de comunicare.
“Mi se pare foarte bună întreaga idee de creare a unui site pentru storytelling, în care povestea bine scrisă a fiecăruia să aibă un loc de cinste, să poată fi citită de cei dragi, cunoscuţi sau oricine care se regăseşte doar puţin în text. A fost, la vremea aceea, în martie 2014, primul site din Ardeal creat pe această nişă. Mi-au plăcut poveştile, totdeauna. Jurnalismul, iar apoi cercetarea noii media, au venit pe parcurs. Pentru a avea succes, în noul context de media, trebuie să ştii să atragi şi să implici comunitatea, iar interacţiunea de tip storytelling este o foarte bună variantă.
Nu cred că trebuie să fii doar jurnalist pentru a scrie poveşti bune. Noi suntem un exemplu de acest gen. Avem alături de noi absolvenţi în design, foto video, de asistenţă socială, relatii publice şi istorie. Suntem un grup compact care a crescut foarte repede.
Proiectul Log in Cluj ni se potriveşte „mănuşă”, iar Clujului, care se doreşte foarte popular, i se potriveşte şi mai bine (dacă se poate spune aşa)”, spune Alina Nechita.
Log in Cluj este un proiect creat pentru toţi „povestitorii” de orice vârstă şi etnie care au ceva de spus despre un loc, un personaj sau despre experienţa lor trăită la un eveniment din judeţul Cluj. Poveştile cele mai apreciate de public vor fi premiate, la finalul concursului, în 30 septembrie.
Log in Cluj etse un proiect cultural şi se bucură de finanţare din partea Consiliului Judeţean Cluj, care este, astfel, partener în proiect.