Actualitate
Pentru Şurubaru, primul city manager din istoria Clujului, lucrurile sunt clare: va face ce zice Boc
Deşi este conştient că va câştiga şi că mai are câteva zile până când va prelua frâiele oraşului, Şurubaru se învârte în jurul cozii când este întrebat ce va face din noua postură.
Este sigur că fostul viceprimar Gheorghe Şurubaru va fi primul city manager al oraşului. După cum era de aşteptat, Şurubaru a trecut de proba scrisă a concursului pentru postul de city manager în cadrul căruia concurează cu sine însuşi. Proba a avut loc marţi, 18 iulie, candidatul obţinând 84,5 puncte, punctajul minim pe care ar fi trebuit să îl aibă fiind 70. Şurubaru mai are de trecut un singur hop, o formalitate de fapt: interviul din data de 21 iulie.
Deşi este conştient că va câştiga şi că mai are câteva zile până când va prelua frâiele oraşului, Şurubaru se învârte în jurul cozii când este întrebat ce va face din noua postură: întâi spune să aşteptăm până ajunge în funcţie şi atunci o să vedem noi ce va face, apoi afirmă hotărât că lucrurile sunt clare şi ştie ce are de făcut, ca ulterior să precizeze că va face ce va stabili împreună cu primarul. “Eu zic să aşteptăm să vedem, concursul este în desfăşurare, am dat proba scrisă ieri, voi da interviul joi şi după aceea vom discuta”, a declarat Şurubaru pentru Monitorul de Cluj.
Admite că este o provocare funcţia pe care o va ocupa, dar vorbeşte tot despre vechile proiecte de când era viceprimar, adăugând că va face ce va stabili împreună cu Boc sau mai pe şleau spus va face ce zice primarul. “O provocare ar fi pentru oricine, mai ales că este o chestie nouă. Este primul city manager al oraşului. Aşteptaţi să ne vedem acolo şi după aceea putem să discutăm. Lucrurile sunt foarte clare, eu ştiu ce am de făcut în continuare, în special continuarea proiectelor care le-am avut ca viceprimar şi desigur tot ceea ce vom stabili cu domnul primar pentru viitorul oraşului”, a mai declarat Şurubaru.
Este doar o formalitate postul de city manager?
Întrebarea firească este dacă funcţia de city manager este creată doar de faţadă (astfel ca toată lumea din partid să fie fericită: PNL-iştii îl au viceprimar pe Dan Tarcea, iar foştii PDL-iştii să îl aibă pe Gheorghe Şurubaru city manager) şi tot primarul Emil Boc să fie cel care conduce de fapt Primăria şi oraşul?
Potrivit legii, primarul poate să îi delege city managerului cât vrea din atribuţiile sale. Depinde cât de mult va dori Emil Boc să lase oraşul pe mâna lui Şurubaru.
Specialiştii în administraţie publică sunt de părere că desemnarea unui city manager este o chestiune benefică şi ajută la dezvoltarea oraşului dacă este utilizată inteligent. “Desemnarea unui city manager vine în favoarea oraşelor dacă este utilizată inteligent. Primarul se poate concentra pe lucrurile mari, strategice, care ţin mai mult de decizia strategică, politică şi city managerul poate să se ocupe de partea operaţională, cum ar fi scrisul de proiecte, atragerea de fonduri europene, reabilitări de străzi etc”, declară Călin Hinţea, decanul Facultăţii de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării din cadrul Universităţii Babeş Bolyai Cluj.
Cât de bine a manageriat Şurubaru proiectele pe care le-a condus
Viitorul city manager are în palmares modernizarea zonei gării. Despre modul în care a fost manageriată derularea lucrărilor mulţi clujeni au doar cuvinte de “laudă”. Tot Şurubaru este cel care s-a ocupat de construirea unor noi parkinguri de cartier. Sunt proiecte derulate cu o viteză “fulminantă”: 60% din parkingul Negoiu s-a construit în trei ani, proiectul viitorului parking de pe aleea Gârbău – strada Primăverii a avut nevoie de patru ani ca să treacă de faza hârtiilor.
“Ca viceprimar am avut ca proiecte modernizarea zonei Gării, proiectul bazei de agrement din cartierul Gheorgheni, podul de pe Porţelanului, parkingurile de cartier, care deja două încep să fie viabile, efectiv să intre în lucru. Sunt mai multe proiecte”, a menţionat Şurubaru.
Rămâne de văzut dacă Şurubaru va fi mai bun ca city manager decât ca viceprimar.