Actualitate

Ruxandra Cesereanu: “Viaţa nu mai înseamnă mare lucru în vremurile de acum”

În opinia Ruxandrei Cesereanu, profesor universitar la Facultatea de Litere Cluj, sultanatul-ţarat al lui Erdogan-cel-putinofil (sau putinizat) este cel mai periculos lucru petrecut în ultima vreme. Despre România spune că deocamdată nu poate fi ţinta unor violenţe precum cele din Franţa şi Turcia din ultima perioadă.

Prof. univ. Ruxandra Cesereanu, autoarea mai multor cărţi printre care “Imaginarul violent al românilor”, a vorbit, într-un interviu pentru Mediafax, despre violenţele din ultima perioadă din lume şi despre noii barbari care nu se dau înapoi de la crime oribile doar din dorinţa de a-şi umple vidul interior. “Timpurile de acum mizează îndeajuns pe reacţii (pavloviene) foarte agresive care vor să compenseaze frustrările, golurile, eşecurile, umilinţele. Pe lângă asta mai funcţionează şi o foame atroce după faimă şi imagine mediatică : destui ucigaşi (sociopaţi) râvnesc o glorie imediată, prin violenţă extremă, împărtăşită pe internet”, spune profesorul clujean.

Sultanatul-ţarat al lui Erdogan, extrem de periculos

Ruxandra Cesereanu este de părere că în vremurile pe care le trăim viaţa unui om nu mai face nici cât o ceapă degerată. “Asasinii de acum intră adesea sub coloratura unui fanatism ritualic. Iar ritual înseamnă repetiţie, ciclicitate. Ceea ce se poate constata astăzi este un soi de hemoragie a violenţei extreme – a se vedea variatele nuanţe ale atacurilor teroriste actuale. Sultanatul-ţarat al lui Erdogan-cel-putinofil (sau putinizat) mi se pare cel mai periculos lucru petrecut în ultima vreme. Ca să nu mai spun de râvna preşedintelui turc pentru reintroducerea pedepsei capitale. Viaţa nu mai înseamnă mare lucru în vremurile de acum. E o cantitate pasabilă, uşor de eliminat, fără inhibiţii. Viaţa unui om nu mai face nici cât o ceapă degerată”, afirmă profesorul de la Facultatea de Litere.


Asasinii omoară ca să îşi umple vidul dinăuntrul lor

Despre autorii atentatelor spune că “oamenii aceştia (noii barbari sau cum altfel să îi numim!?) râvnesc un soi de glorie maladivă, dorind să compenseze vidul dinăuntrul lor, să se răzbune pe viaţă, pe lume, pe tot ce nu au avut şi nu au putut şi ar fi vrut să aibă. Victimele lor sunt alese pe sprânceană sau, dimpotrivă, aleatoriu. Ei acţionează oriunde viaţa poate fi luată printr-un show brutal, meditatizat în avalanşă, ulterior”.

România este o ţară mai lenevoasă, mai ghemuită

Profesorul clujean nu întrevede atacuri teroriste sau violenţe în România. “Nu întrevăd deocamdată nici bombe, nici atacuri teroriste, nici lovituri de stat în România, întrucât e o ţară mai lenevoasă, mai ghemuită şi mai puţin importantă pe harta lumii. Nu e o ţară care să ispitească terorişti, chiar dacă psihopaţi ar putea fi destui şi la noi (vorbesc intuitiv şi în funcţie de informaţiile la care am acces întâmplător, întrucât nu cunosc cu exactitate procentul şi rata infracţionalităţii de acum)”, spune Ruxandra Cesereanu.


Cine este Ruxandra Cesereanu

Este profesor la Catedra de Literatură Comparată a Facultăţii de Litere din Cluj şi autoare, printre altele, a cărţilor: “Imaginarul violent al românilor” (2003), “Decembrie ’89. Deconstrucţia unei revoluţii” (2004, 2009); “Gulagul în conştiinţa românească. Memorialistica şi literatura închisorilor şi lagărelor comuniste” (2005); “Naravuri romanesti. Texte de atitudine” (2007); “Panopticum. Eseu despre tortura in secolul XX” (2014).

abonare newsletter