Actualitate
Cum rezolvă autorităţile problema jegului de pe Someş: pun stăvilare pentru gunoaie
Gunoaiele plutitoare de pe Someş aproape au devenit un brand al oraşului atât de veche este problema. Mai ales după o viitură când malurile rămân încărcate cu deşeuri de toate mărimile, felurile şi culorile se vede cel mai bine cât de murdar este râul.
Cum rezolvă autorităţile problema jegului de pe Someş: pun stăvilare pentru gunoaieClujenii fac poze, i le trimit primarului, sună la Primărie, presa scrie despre jegul de pe Someş, autorităţile spun că ştiu despre această problemă şi pasează responsabilitatea de la una la alta, voluntarii mai adună uneori gunoaiele de pe maluri. Cam aşa se derulează lucrurile de ani buni, dar fără niciun rezultat. Reprezentanţii Primăriei Cluj-Napoca declarau de fiecare dată când erau întrebaţi despre mizeria de pe Someş că angajaţii firmelor de salubritate adună periodic deşeurile de pe maluri, dar la scurt timp lucrurile sunt la fel.
Nu sunt de vină locuitorii din Cluj-Napoca
Luni seara, primarul Emil Boc a declarat că problema este în amonte şi degeaba se face curăţenie în oraş, dacă locuitorii satelor de munte nu sunt amendaţi ca să nu mai arunce gunoaie în Someş. “Sunt extrem de nemulţumit de modul în care arată Someşul. Situaţia legală stă în felul următor: albia este în competenţa Companiei Someş Tisa, deci nu este competenţa Primăriei să gestioneze albia Someşului cu toate mizeriile care sunt acolo. Astăzi (luni – n.red.) am avut o discuţie foarte constructivă cu Garda de Mediu pentru că problema este în amonte la Tarnița, Beliş, Gilău și Florești unde se aruncă tot felul de mizerii. Dacă am ajuns să avem cadavre de animale şi PET-uri de mici şi mari dimensiuni în Cluj-Napoca, acestea nu sunt aruncate de clujeni, sunt aruncate de oameni care nu respectă legea în amonte. Am cerut şi am rugat în mod expres Garda de Mediu să intensifice controlele pentru că dacă mergi la Tarniţa sau în alte zone, îţi vine să plângi când vezi cum arată aceste locuri, neîntreţinute, pline de mizerii, nimeni nu îi bagă în seamă pe cei care ar trebui amendaţi. Degeaba facem ordine în Cluj pentru că a doua zi se repetă. Vine o ploaie şi aduce toate mizeriile care nu sunt adunate”, a explicat Boc.
Compania de Apă va aduna gunoaiele cu barca
Cei de la Compania de Apă Someş Tisa împreună cu Primăria au în plan ca în septembrie să monteze stăvilare pe râu pentru a opri gunoaiele şi a le aduna mai uşor. “Am avut o discuţie şi cu conducerea Apelor Române. Ne-au asigurat că vor avea un echipaj cu barcă, cu patru persoane care va lucra non stop şi care va aduna deşeurile de mai mici sau mari dimensiuni. Am promis un sprijin din partea Primăriei pentru a face faţă. Tot ce ajunge pe mal ţine de noi, iar ce este în albie este al Apelor Române. Aşa sunt legile”, a mai spus Boc.
Stăvilare la intrarea şi ieşirea din oraş
Planul de bătaie al autorităţilor prevede şi montarea unor stăvilare care să oprească gunoaiele şi să le adune mai uşor. “Am convenit să realizăm nişte stăvilare care vor fi făcute ca temă de proiectare de către Apele Române pentru că trebuie aprobare de la ei pe studiu de amplasament şi proiectare, iar Primăria în parteneriat cu ei le va amplasa unul la intrare în Cluj, în Grigorescu şi unul în Floreşti pentru a opri deşeurile plutitoare de mici şi mari dimensiuni şi de acolo să fie adunate. Acest lucru va fi dat ca temă de proiectare până la 1 septembrie. Compania a stabilit foarte clar că între 15-25 septembrie au achiziţionat un utilaj special cu care vor curăţa iarba şi tot ce este în albia Someşului astfel încât să nu mai rămână PET-urile agăţate acolo. Pe parcursul toamnei, vor fi deschise stăvilarele de la Podul Garibaldi pentru curăţa mâlul”, a explicat primarul.