Actualitate

Contractul pentru segmentul de autostradă Suplacu de Barcău – Borş ar putea fi reziliat

Ministerul Transporturilor ar putea rezilia contractul pentru construcţia autostrăzii Transilvania, Secţiunea 3C: Suplacu de Barcău – Borş, după ce ministrul Sorin Buşe s-a declarat nemulţumit de neînceperea lucrărilor. Stadiul de execuţie este 0%, spune ministrul.

Ministrul a solicitat prezenţa la Bucureşti a conducerii companiei spaniole, responsabilă de construcţia secţiunii de 60 de km, pentru a decide viitorul proiectului. Lucrările pe tronsonul Suplacu de Barcău – Borş au fost atribuite în lun mai 2015 asocierii dintre firmele Corsan - Corviam Construccion, Consinit, Road Consulting & Design Solution şi Via Design.

Corsan - Corviam Construccion, Consinit, Road Consulting & Design Solution şi Via Design au câştigat licitaţia în urmă cu aproximativ un an şi jumătate, iar CNADNR a emis ordinul de începere pentru proiectarea şi execuţia lucrărilor în luna iunie 2015. Cu toate acestea, ultima variantă a proiectului tehnic a fost transmisă pentru avizare la CNADNR cu întârziere, la începutul lunii august 2016, precizează un comunicat al Ministerului Transporturilor.


În prezent, constructorul nu are niciun impediment pentru efectuarea lucrărilor. Mai mult decât atât, CNADNR a acordat avansul aferent acestui proiect, iar antreprenorul a promis mobilizarea, lucru care nu s-a întâmplat. Stadiul de execuţie pe acest contract este în continuare 0%, precizează comunicatul.

Ministrul Transporturilor consideră că un astfel de parteneriat nu poate continua în aceste condiţii.


„Dacă până în data de 15 septembrie, constructorul nu va demara lucrările la capacitate optimă, nu eliminăm varianta rezilierii pentru că ne dorim ca acest proiect să progreseze”, a spus ministrul Sorin Buşe.

Directorul general al Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR), Cătălin Homor, a declarat în luna iulie, într-un interviu acordat News.ro, că tronsonul Suplacu de Barcău - Borş, lung de 60 de kilometri şi parte din A3, are şanse serioase de a fi terminat în următorul an şi jumătate. Pe acest sector, unde a lucrat firma americana Bechtel, lucrările sunt finalizate în proporţie de peste 50%.


Potrivit lui Homor, tot pe autostrada Transilvania ar putea fi deschise, până la finalul anului viitor, tronsoanele Nădăşelu - Mihăieşti, de 16,8 km, şi Gilău - Nădăşelu, 8,7 km, ultimul fiind în stadiu avansat de realizare. Pentru segmentul Nădăşelu - Mihăieşti, partea de proiectare va incepe în acest an.

abonare newsletter