Actualitate
Să tot fii chiriaş la Primărie: clujenii plătesc 15.000 de lei pentru indolenţa unui “caz social” şi neglijenţa angajaţilor municipalităţii
Mai mulţi proprietari dintr-un bloc din cartierul Gheorgheni au dat în judecată Primăria Cluj-Napoca de teamă că le vor fi sistate utilităţile. Totul din cauza unui chiriaş al municipalităţii care nu şi-a mai plătit cheltuielile de întreţinere de mai bine de trei ani.
Judecătoria Cluj-Napoca a decis ca Primăria să plătească către Asociaţia de Proprietari de pe strada Constantin Brâncoveanu nr. 58-60 suma de 15.628 de lei (aproximativ 3500 de euro) reprezentând cheltuieli de întreţinere, penalităţi de întârziere, fonduri aferente perioadei aprilie 2012-februarie 2015, inclusiv şi a sumei de 500 de lei, reprezentând cheltuieli de judecată.
Asociaţia de Proprietari s-a plâns judecătorilor că pârâta Ludovica Mureşan locuieşte cu chirie într-un apartament proprietatea Primăriei Cluj-Napoca acumulând datorii la întreţinere “întrucât nu au fost achitate cotele de contribuţie lunară la cheltuielile comune, asociaţia fiind astfel în pericol de a i se sista furnizarea utilităţilor”.
Primăria Cluj-Napoca a solicitat respingerea ca neîntemeiată a cererii de chemare în judecată motivând că asociaţia de proprietari poate solicita plata cheltuielilor de întreţinere doar de la chiriaş, “cel vinovat de neachitarea acestor sume”, iar nu de la proprietar, atâta timp cât chiriaşul a fost cel care a uzat de imobilul închiriat şi de utilităţi.
Totodată, Primăria, prin primarul Emil Boc, a făcut cerere de chemare în garanţie faţă de pârâta Ludovica Mureşan, cerere admisă de judecătorii clujeni. “În ceea ce priveşte cererea de chemare în garanţie instanţa admite cererea de chemare în garanţie formulată de primărie şi obligă chemata în garanţie să plătească pârâtului suma de 15.628 lei reprezentând cheltuieli de întreţinere, penalităţi de întârziere, fonduri aferente perioadei aprilie 2012-februarie 2015, inclusiv şi a sumei de 500 de lei, reprezentând cheltuieli de judecată”, arată magistraţii.
Chiriaşa Primăriei nu este la prima abatere
“Din listele de plată afişate pentru perioada decembrie 2011 – februarie 2015 rezultă că nici proprietarul (Primăria Cluj-Napoca), nici chiriaşul nu au achitat cotele de contribuţie la cheltuielile comune aferente acestei perioade ceea ce a condus şi la aplicarea unor penalităţi de întârziere de 0,2% pe zi, rezultând un debit restant în cuantum de 17.524 lei la care se adaugă suma de 5929 lei reprezentând rest de recuperat din suma de 12578 reprezentând cheltuieli comune, penalităţi şi fond de reabilitare aferente perioadei ianuarie 2009-noiembrie 2011 inclusiv ce a făcut obiectul sentinţei civile din aprilie 2012 pronunţată de Judecătoria Cluj-Napoca, în total suma de 23.453 lei”, se arată în sentinţa Judecătoriei.
Magistraţii clujeni au arătat că legea nu distinge în privinţa persoanei ce poate fi obligată faţă de asociaţia de proprietari la plata cotelor de contribuţie prin referire la persoana care a utilizat imobilul, ci indică în mod explicit proprietarul.
Primăria Cluj-Napoca nu a apelat sentinţa Judecătorie astfel că aceasta a rămas definitivă şi executorie.