Actualitate
Poliţiştii sunt atât de acoperiţi încât nu mai văd furturile din autobuze
Furturile din mijloacele de transport în comun sunt tot mai dese. Hoţii fură într-o veselie, cu toate că în aproape toate autobuzele există camere de supraveghere. Ce este şi mai strigător la cer este faptul că în autobuze şi troleibuze circulă şi poliţişti sub acoperire care au o misiune precisă: descurajarea furturilor.
În autobuzele din Cluj furturile din buzunare au ajuns să devină o obişnuinţă. Sursa foto: Arhivă Monitorul de ClujÎn ultimul timp furturile din autobuzele din Cluj au devenit o obişnuinţă. În foarte multe cazuri hoţii sunt prinşi de călătorii din autobuze şi predaţi poliţiştilor. Astfel, pe autobuzele din Cluj-Napoca există mai multe căi de supraveghere, tocmai pentru a-i descuraja pe hoţi. În aceste momente există în autobuze şi troleibuze camere de luat vederi şi poliţişti sub acoperire.
Poliţişti sub acoperire în autobuze
Şeful serviciului Siguranţa Circulaţiei din cadrul CTP Cluj, Alin Oaida, a explicat pentru Monitorul de Cluj că în aproximativ 80% din flota companiei există camere de luat vederi.
„În principiu, funcţionează toate camerele de supraveghere. Ceea ce vă pot spune este că nu sunt montate pe toată flota, deci nu pe toate maşinile. Camere de supraveghere pe mijloacele de transport public în comun sunt în proporţie de 80% din flotă”, a declarat Alin Oaida, şeful Serviciului Siguranţa Circulaţiei din cadrul Companiei de Transport Public (CTP) Cluj.
Conform unor surse din cadrul CTP polişiştii de la furturi umblă „sub acoperire”, îmbrăcaţi în civil, prin autobuze pentru a-i prinde pe hoţii de buzunare.
Oamenii fac treaba autorităţilor
Cu toate acestea, tot cetăţenii sunt eroii zilei, fapt recunoscut inclusiv de mai marii poliţiei clujene. Oamenii legii nu ezită să le mulţumească cetăţenilor pentru „spiritul civic” de care dau dovadă, venind în „sprijinul cetăţenilor”.
„Mulțumim cetățenilor care dau dovadă de spirit civic și acționează când întâlnesc situații de acest gen, venind astfel în sprijinul polițiștilor”, precizau poliţiştii în urmă cu câteva zile într-un comunicat de presă.
Cazurile se înmulţesc
Unul dintre cele mai recente cazuri de furt a avut loc la data de 31 octombrie. Călătorii dintr-un autobuz au reţinut un bărbat care i-a furat geanta unei femei şi l-au predat poliţiştilor. Ulterior, bărbatul a fost reţinut pentru 24 de ore şi i s-a întocmit dosar penal pentru furt calificat.
În alt caz petrecut în data de 17 octombrie un bărbat a sesizat poliţia despre faptul că cineva i-a furat telefonul mobil din autobuz, fiindu-i cauzat un prejudiciu de circa 1000 de lei. Bărbatul păgubit a fost contactat de către hoţ după aproximativ o oră. Victima a apelat la autorităţi, iar poliţiştii l-au prins în flagrant pe hoţ.
Cu altă ocazie un bărbat care a furat bani din buzunarul unei femei aflată într-un mijloc de transport în comun a fost prins cu ajutorul cetăţenilor şi reţinut de poliţişti. Incidentul s-a petrecut la finalul lunii ianuarie în acest an într-un autobuz care circula dinspre stația Aeroport spre Mărăști. Potrivit polițiștilor clujeni, bărbatul i-ar fi furat unei femei suma de 85 de lei, aflată în buzunarul exterior al gecii, după care a coborât din autobuz și a fugit. Ghinionul său a fost că bărbatul care o însoțea pe victimă l-a urmărit și l-a prins în sediul unei bănci de pe strada 21 Decembrie. Împreună cu angajații unității, hoțul a fost reținut până la sosirea polițiștilor, care au recuperat prejudiciul în totalitate.
Scandal şi în staţiile de autobuze
Cazurile de furturi nu se întâmplă numai în autobuze şi troleibuze, ci şi în staţii.
Un tânăr din Cluj a fost bătut violent luna trecută de un hoț de buzunare după ce acesta a atras atenția unei femei că este jefuită. Femeia se afla la casa de bilete, într-o stație de autobuz.
Văzând că este demascat, hoțul a luat-o razna și a sărit la bătaie împotriva tânărului cu spirit civic. Acesta din urma a încercat să se adăpostească într-un magazin alimentar aflat în stația de autobuz, însă a fost urmărit aici de hoțul cu mână lungă, care l-a atacat cu pumnii.
Poliţiştii nu prind hoţii, dar dau sfaturi
Poliţiştii au transmis prin intermediul presei mai multe sfaturi pentru călători pentru a nu cădea pe mâinile hoţilor.
„Când aşteptaţi autobuzul sau alt mijloc de transport în comun în staţii aglomerate, daţi dovadă de vigilenţă şi atenţie faţă de conduita persoanelor de lângă dumneavoastră. Dacă în aglomeraţie vă simţiţi înconjuraţi de persoane dubioase căutaţi să vă schimbaţi locul. Poziţionaţi poşeta/geanta în faţa dumneavoastră, iar dacă e posibil între corp şi un element fix in autovehicul”, precizau poliţiştii clujeni într-un comunicat de presă.