Actualitate

O nouă filmare spectaculoasă cu tronsonul Gilău-Nădăşelu. Porţiunea de autostradă este gata - VIDEO

O nouă filmare cu drona realizată şi publicată de către Asociaţia Pro Infrastructura (API) arată că lucrările pe "ciotul" de 8,7 km de autostradă dintre Gilău şi Nădăşelu sunt aproape gata. Tronsonul va fi gata până la finalul anului, dar nu va fi deschis circulaţiei. În cel mai bun caz, pe noul tronson Gilău-Nădăşelu se va putea circula abia peste un an.

"Nu vor putea fi utilizaţi, într-adevăr, o perioadă de timp. Lipseşte acest pod", recunoaşte şeful de la Drumuri, Cătălin Homor. Licitaţia pentru pod a fost demarată în 2015, dar anulată la începutul anului.


Cei 8,7 km din A3 langa Cluj-Napoca, între Gilău şi Nădăşelu sunt într-un stadiu avansat de execuţie şi vor fi terminaţi până la finalul anului de către constructorul român UMB. Chiar şi aşa, tronsonul nu va putea fi deschis traficului pentru că podul peste Someş care uneşte tronsonul de restul autostrăzii A3 spre Câmpia Turzii nu a fost terminat. Început de pe vremea contractului Bechtel, podul a rămas pe jumătate realizat şi a aşteptat să fie refăcut, însă autorităţile nu s-au mişcat eficient.

"Nu vor putea fi utilizaţi [n.r. cei 8,7 km], într-adevăr, o perioadă de timp. Lipseşte acest pod. Daca ne-am fi grăbit, am fi scos la licitaţie iar o documentaţie slabă, iar, probabil, am fi avut contestaţii şi am fi anulat licitaţia", a precizat Homor.


Întrebat de ce nu a luat în calcul ca CNADNR să finalizeze podul în regie proprie, dat fiind decalajul care apare în raport cu lotul ce e aproape gata, Homor a explicat că este vorba de o lucrare prea complicată pentru Compania de Drumuri.

"Este o lucrare destul de complicată. Compania nu a mai făcut poduri de foarte mult timp, nu este un proiect cu care să facem experimente", a răspuns Homor.


Problema pădurii şi a avizelor necesare pentru derularea construcţiei în zonă a tras în urmă proiectul timp de aproape un an şi jumătate, timp în care autorităţile nu au mişcat nimic. Abia în luna martie noile autorităţi de la Transporturi şi din Guvern au reuşit să rezolve blocajul administrativ şi să scoată din circuit cele aproape 7 hectare de pădure pe unde trece culoarul autostrăzii.

Micul "ciot" de lângă Cluj-Napoca


Deşi vorbim de un tronson scurt de autostradă, acesta este unul destul de important pentru că vine în continuarea Autostrăzii A3 Câmpia Turzii - Gilău de la intersecţia cu DN1, ocoleşte municipiul Cluj-Napoca prin partea de vest şi se opreşte aproape de localitatea Nădăşelu într-o intersecţie cu un alt drum naţional, DN1F spre Zalău şi Satu Mare. Practic, A3 Gilău - Nădăşelu va funcţiona ca o centură în partea vestică a municipiului Cluj-Napoca.

Lungime: 8,7 km


Cost: 59 milioane euro (de la bugetul de stat)

Constructor: UMB-Tehnostrade

Termen contractual de finalizare: aprilie 2016 / Termen realist: final de 2016

abonare newsletter