Actualitate
3 săptămâni. Atât a durat “vânătoarea de flotanţi”. Boc zice că a fost un succes. Realitatea… ?
La începutul lunii martie, primarul Emil Boc tuna şi fulgera împotriva proprietarilor din centrul Clujului, nemulţumit de abuzurile pe care le practică unii părinţi care stau “înghesuiţi 50 într-o garsonieră” doar pentru a avea acces la unităţile de învăţământ din buricul târgului.
La nici trei săptămâni, discursul primarul s-a schimbat radical.
“S-a încheiat această perioadă de verificare a vizelor de flotant. Se pare că a avut efect mesajul nostru, şcolile de cartier sunt mult mai bine cotate anul acesta decât în anii anteriori, aşa mi-a spus inspectoratul general (n.red. Valentin Cuibus, şeful ISJ Cluj). Nu o să facem procese penale, nu o să deschidem anchete penale pentru părinţi, pentru că în ultimă instanţă fiecare părinte ce a dorit? A vrut mai bine pentru copilul lui, să aibă şansa să facă o şcoală bună, să ajungă la un profesor pe care şi-l doreşte. Deci, nu vor fi demarate anchete penale. Speram însă ca, pe viitor, prin mijloacele alternative să treacă în subsidiar această măsură pe care o au cetăţenii la îndemână utilizând flotantul pe care şi-l creează timp de un an de zile. Este o metodă legală, dar de cele mai multe ori este cu scopul de a obţine un loc de parcare sau de a obţine înscrieri la creşă, grădiniţă sau şcoală. Nu poţi să-i condamni pe oameni că îţi caută alternative legale pentru a le rezolva nişte probleme punctuale care ţin de educaţie”, a spus joi primarul Emil Boc la un post de radio.
În schimb, Boc nu renunţă la ideea de a introduce un autobuz care să-i ia pe copii de acasă şi să-i ducă la unităţile de învăţământ.
“De aceea, pe de-o parte, dorim să finalizăm discuţia cu directorii şcolilor pentru a aduce copiii din clasele I-IV la şcoli direct cu autobuzul din cartier până în faţă la Coşbuc, la Racoviţă, la Şincai, la Bălcescu, la Avram Iancu pentru că acolo se creează marile ambuteiaje şi probleme de trafic. Suntem în discuţii cu conducerea şcolilor, sperăm să accepte şi părinţii. De asemenea, pe această cale, unele licee au această practică să aibă un angajat al şcolii care atunci când părintele ajunge, deschide portiere, ia copilul de mână şi-l duce direct în curte fără ca părintele să mai oprească să ducă copilul în curte, la Seminarul Ortodox de pe Avram Iancu funcţionează această practică. Acolo se staţionează foarte puţin şi nu se blochează traficul. Pe viitor, ne concentrăm pe mijloace care să rezolve problema pe fond, şi nu pe mijloace din acestea de control, de sancţionare care nu-şi arată eficienţa până la urmă”, a mai spus primarul Clujului.
Edilul a avut un mesaj şi pentru restul şoferilor din oraş.
“Trebuie încetul cu încetul să ne schimbăm mentalitatea cu privire la mobilitatea în oraş. Nu vom mai putea merge cu maşina fiecare până unde dorim, asta e viaţa peste tot în Europa, în lume, un pic trebuie să ne schimbăm atitudinea. Va fi greu de schimbat mentalitatea oamenilor, dar direcţia este aceasta: cu cât vom înţelege asta mai repede, cu atât vom reuşi mai mult în oraş. Chiar dacă am crea mai multe locuri de parcare, mai multe parkinguri soluţia nu este să aducem mai multe maşini acolo. Soluţia este să facem oraşul circulabil, respirabil prin mijloacele alternative: bicicleta, transportul în comun. Fiecare să se gândească cum poate decongestiona traficul: să lase pentru o zi maşina acasă sau să o lase într-un parking de la Polivalentă sau Cluj Arena sau să meargă cu bicicleta”, a mai spus Boc.
Cum s-a schimbat discursul primarului
În 2 martie, primarul ameninţa proprietarii din centru că va trimite Poliţia peste ei.
“Se fac în mod fictiv vize de flotant pentru a se putea înscrie copiii la şcolile din centru. Să ştie proprietarii că Poliţia va face verificări, dacă se constată că e o declaraţie în fals, proprietarii vor putea fi sancţionaţi inclusiiv penal pentru fals în declaraţii. Ai dreptul să soliciţi o viză de flotant, dar nu o utiliza în manieră abuzivă. Să fie atenţi proprietarii. Nu e normal ca într-o garsonieră să avem 50 de vize de flotant. Proprietarii vor fi primii sancţionaţi. Se vor alege cu dosar penal pentru fals în declaraţii”, a spus Boc la un post de radio.
S-au reorientat părinţii către şcolile din cartiere sau aşa vor autorităţile să creadă?
Şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Cluj, Valentin Cuibus, a spus la jumătatea lunii martie că şcolile cele mai solicitate sunt cele din cartiere, dar se contrazice când a afirmat că, totuşi, cei mai mulţi părinţi încearcă să-şi înscrie copiii la şcolile din centru.
“Şcolile din cartierele municipiului Cluj-Napoca se află în topul preferinţelor părinţilor pentru intrarea copiilor în sistemul de educaţie, în detrimentul şcolilor din centru, pentru prima dată după aproximativ un deceniu. După Bucureşti, Cluj-Napoca este oraşul cu cele mai solicitante probleme privind înscrierea în clasa 0, în principal din cauza faptului că cei mai mulţi părinţi încearcă să îşi înscrie copiii la şcoli din centru”, a spus şeful ISJ Cluj.
CITEŞTE ŞI
CITEŞTE ŞI
CITEŞTE ŞI
Şcolile din centru, mutate în cartiere şi “curăţate” de copii şi părinţi
CITEŞTE ŞI
Valentin Cuibus îl contrazice pe Cuibus Valentin. Cine are dreptate?