Actualitate

Comunism, tranziție și foști securiști transformați în oameni de afaceri, în “Playlist-ul” Teatrului Naţional din Cluj

Prima lună de toamnă se încheie la Teatrul Naţional din Cluj cu comedia tragică “Playlist”.

Playlist este o poveste derulată de-a lungul a nouăsprezece ani - între 1989 și 2008 - a unei familii româno-maghiare, trecute prin „epoca de aur", cu alte cuvinte fără lumină, căldură, cu alimentele raționalizate și ajunse, în cele din urmă, în plină democrație. Spectacolul are loc vineri, 29 septembrie.

O democrație în care vechii securiști sunt acum oameni de afaceri prosperi, iar atunci când sunt demascați, e firesc să nu recunoască: „Nu sunt decât un biet om de afaceri implicat până peste cap în schimbarea la față a țării noastre...". Playlist e o comedie tragică ce încheie Trilogia Omar, scrisă de C.C. Buricea-Mlinarcic. Regia este semnată de Tudor Lucanu, iar scenografia de Tudor Lucanu.


O istorie care continuă să ne schimbe

Despre acest spectacol, regizorul Tudor Lucanu declară: „Playlist este istoria unei familii mixte care începe în comunismul românesc și se adaptează treptat la noile forme sociale. Playlist este o istorie recentă. O istorie care ne-a schimbat și care continuă să ne schimbe cu sau fără voința noastră. O istorie pe care nu ai cum să o controlezi, ci care mai degrabă te controlează ea pe tine. O istorie subjugată manipulării de orice fel".

Cine este teatrologul Cristian Buricea-Mlinarcic

Dramaturgul și teatrologul Cristian Buricea-Mlinarcic s-a născut într-o familie cu rădăcini slave, bunicul său fiind ofițer în armata țaristă, combatant în Războiul de Independență din 1877. Tentat de o carieră militară, însă, după cum declara într-un interviu, neavând șansa să se nască „într-o familie de țărani sau muncitori", și astfel neavând „acces în acest domeniu", a fost nevoit să se orienteze înspre literatură și în special înspre teatru: „Am înlocuit cariera militară cu un alt tip de militantism. E și asta o formă de a lupta..."


Activismul său se observă foarte bine în Playlist, piesa scrisă în 2008, problematica abordată trăgând un semnal de alarmă mai ales asupra degradării relațiilor din familie. Melinda, fiica familiei Pogăceanu, le aruncă în față un adevăr crud părinților săi: „Noi, copiii voștri, suntem pentru voi sublimul geotop... Natura dezlănțuită pe o suprafață cât un teren de tenis... Noi am venit pe Pământ să devenim sublimul vostru geotop... Geotopul care să spargă monotonia proiectului vostru existențial... Rigurosul vostru proiect existențial... Care nu are decât o singură definiție: construcția de carieră..." În piesa sa, România și-a schimbat nu doar fața, ci și sufletul, devenit arid, sterp, uscat, ahtiat de faimă și nu după lucrurile care nu costă nimic dar valorează enorm.

Cariera în teatru a lui Cristian Buricea-Mlinarcic  a avut numeroase fațete. Ca profesor, a îndrumat numeroase generații de studenți la Facultatea de Teatru și Televiziune din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj. Este autor de piese de teatru, dintre care menționăm Penitenciar și Penthouse (Ex ossibus ultor) (montate, de asemenea, la Teatrul Naţional Cluj-Napoca), Ciornîi terrier, Stand-up Tragedy. De asemenea, a tradus numeroase piese de teatru ale unor autori precum Leonid Andreev, Vladimir Nabokov, Nikolai Erdman sau Vladimir Sorokin. Membru al Uniunii Teatrale din România şi al Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru (AICT), doctor în teatrologie al Universităţii de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L.Caragiale" din Bucureşti, a publicat volumele 5 divane ad-hoc (în colaborare cu Miruna Runcan), Editura Unitext, 1994; Leonid Andreev şi dubla cădere a filosofiei, Editura Allfa, 1999; Tragicul & alte note subiective, Editura Eikon (Biblioteca Teatrului Imposibil), 2004.


În 2009, anul în care, la numai 58 de ani, viața sa de pe acest pământ s-a intrerupt, Cristian Buricea-Mlinarcic era conferenţiar universitar la Facultatea de Teatru şi Televiziune a Universităţii Babeş-Bolyai, senior editor al revistei „Man.In.Fest!" şi coordonator, alături de doamna Miruna Runcan, al programul de cercetare antropologică şi creaţie teatrală „Dramaturgia Cotidianului".

Ultimele Stiri
abonare newsletter