Actualitate
Plângere la CJ Cluj după decizia de demitere a directorului Aeroportului Internaţional Cluj
Sindicatul din cadrul Aeroportului Internaţional Avram Iancu Cluj-Napoca a formulat o plângere prealabilă prin care a solicitat revocarea în întregime a hotărârii Consiliului Judeţean privind numirea Consiliului de Administraţie al Aeroportului Internaţional Cluj aprobată în şedinţa de săptămâna trecută.
Sindicaliştii spun că “s-au încălcat prevederile legale şi cele ale regulamentului de funcţionare ale CJ Cluj privind realizarea procedurilor de aducere la cunoştinţă publică a proiectelor de hotărâre ale consiliului care trebuiau publicate pe site-ul propriu de îndată, dar nu mai târziu de data convocării Consiliului Judeţean în şedinţă publică, deci cu 5 zile înainte, iar proiectul de hotărâre privind numirea Consiliului de Administraţie al Aeroportului Internaţional Cluj a fost publicat în ziua în care a avut loc şedinţa”.
Mai mult, potrivit lui Gabriel Ene, preşedintele Sindicatului Aeroportului Cluj, autoritatea publică şi Ministerul Finanţelor Publice nu pot interveni în activitatea de administrare şi conducere a întreprinderii publice.
“În legea administraţiei publice locale se prevede că, în exercitarea atribuţiilor ce îi revin, consiliul judeţean numeşte, sancţionează şi dispune suspendatea, modificarea şi încetarea raporturilor de serviciu sau, după caz, a raporturilor de muncă, pentru conducătorii instituţiilor şi serviciilor publice de interes judeţean. Dar Aeroportul Internaţional Cluj nu este nici instituţie şi nici serviciu public, aeroportul fiind o regie autonomă cu specific deosebit de interes local. Numirea şi revocarea directorilor este atributul exclusiv al Consiliului de Administraţie. Nu înţelegem sensul imixtiunii consiliului judeţean în cele ale consiliului de administraţie. Se impune Consiliului de Administraţie obligaţia concedierii tuturor angajaţilor cu contracte individuale muncă de la nivelul conducerii executive a aeroportului, ceea ce reprezintă o nelegalitate şi imixtiune impardonabilă în conducerea aeroportului. Se încalcă prevederile OUG 109/2011 care stabilesc faptul că din consiliul de administraţie al unei regii autonome trebuie să facă parte persoane cu experienţă din domeniul de activitate al regiei. Se încalcă regulamentele UE de stabilire a cerinţelor tehnice şi a procedurilor administrative referitoare la aerodromuri punându-se în pericol siguranţa activităţilor de aviaţie pe aeroport”, spune Ene.
Sindicaliştii consideră că “impactul asupra adoptării acestei hotărâri este deosebit de negativ şi creează îngrijorare în rândul angajaţilor aeroportului, ceea ce poate pune în pericol desfăşurarea în condiţii de siguranţă a activităţii aeroportuare”.
Aceştia cer “să demareze acţiunile necesare revocării hotărârii Consiliului Judeţean privind numirea Consiliului de Administraţie al Aeroportului Internaţional Avram Iancu Cluj”.
“Dacă această hotărâre nu va fi revocată, ne rezervăm dreptul de a informa instituţiile abilitate ale statului”, a mai spus Ene.
David Ciceo este director general al Aeroportului Internaţional Cluj din 1995, iar sub conducerea sa Aeroportul Internaţional Avram Iancu Cluj-Napoca a cunoscut o dezvoltare fără precedent. Dacă în 1996 avea doar 30.000 de pasageri, în 2016 s-a înregistrat un record absolut de trafic aerian, aproape 1,9 milioane de pasageri. Recent, Aeroportul Internațional Cluj a atins pragul de 2 milioane de pasageri, iar pentru 2017, se preconizează un trafic de 3 milioane de pasageri pe Aeroportul Internaţional Avram Iancu Cluj-Napoca.
Monitorul de Cluj a arătat cum procedura de selecție a administratorilor regiilor CJ ridică suspiciuni evidente de corupţie.
Consilierii judeţeni, în frunte cu Alin Tişe, au aprobat în şedinţa de vineri mai multe hotărâri prin care au demis din 17 octombrie toţi directorii de la regiile instituţiei şi preluarea conducerii acestora de către Consilii de Administraţie pline de sinecurişti politici.
Cine sunt noii membri ai Consiliului de Administrație de la Aeroport
Mircea Avram provine din vechiul PDL și a fost promovat director la Regia Autonomă de Administrare a Domeniului Public și Privat (RAADPP) Cluj de Alin Tișe, fost și actual președintele al Consiliului Județean Cluj. Legătura dintre ei este cunoscută de toată lumea.
Irimie Popa este profesor universitar la Facultatea de Științe Economice din cadrul UBB Cluj, având de altfel o carieră lungă în spate în acest domeniu. Irimie Popa Emil a fost validat, în ianuarie 2013, consilier local din partea USL, el fiind membru PSD. Irimie Popa a fost de asemenea, candidatul USL pentru Colegiul 4 la alegerile parlamentare (Mărăşti - Între Lacuri - Someşeni - Dâmbul Rotund – Gruia), dar după redistribuire a pierdut alegerile.
Viorel Federiga este membru PNL, fost consilier local la Dej. A câștigat anul trecut 45.462 de lei de la Căpitănia Zonală Drobeta Turnu Severin.
Mirela Lupaș este membru PSD, fiind pe lista partidului la alegerile de anul trecut pentru Consiliul Județean Cluj.