Actualitate

Consiliul Judeţean Cluj are termen 6 luni să finalizeze Centrul de Deşeuri. Mesajul Ministrului Mediului pentru Alin Tişe şi Mariana Raţiu: “Să plece acasă”

Ministrul Mediului Graţiela Gavrilescu a dat termen Consiliului Judeţean de 6 luni să finalizeze Centrul de Deşeuri. Ea a reamintit că judeţul Cluj a returnat 20 de milioane de euro pentru “incompetenţa cu care Consiliul Judeţean a gestionat banii publici” şi le-a transmis un mesaj atât preşedintelului CJ Cluj, Alin Tişe, cât şi managerului de proiect la Centrul de Deşeuri, Mariana Raţiu, că dacă nu sunt în stare să gestioneze problema “să plece acasă”.

“România se află în procedură de infringement şi mai mult decât atât se află la Curtea de Justiţie Europeană. La fel cum se află şi un număr de 101 depozite de deşeuri municipale. Braşovul are cele mai multe proceduri de infringement de depozite. Îmi pare rău că prefectul Clujului gestionează probleme incomensurabile în domeniul deşeurilor. Când spun deşeuri mă refer mă refer clar la Pata Rât. Un depozit care şi-a sistat activitatea în 2010, care trebuia de foarte mult timp să fie închis şi care, după cum aţi văzut, a fost de dimineaţă şi până seara în urma ploilor abundente la breaking news-urile la televiziuni. În acelaşi timp, ne aflăm într-un judeţ care a întrecut judeţul Braşov, pentru că Braşovul a început să se conformeze şi a început să demareze procedurile de închidere a depozitelor, este judeţul cu cele mai multe probleme. Aveţi la Cluj 6 depozite neconforme, 6 depozite care trebuiesc să fie închise şi la două dintre ele nici măcar nu au început lucrările”, a spus Gavrilescu.

Ministerul Mediului a mai spus că dacă autorităţile nu se vor trezi în “al 12-lea ceas”, problemele vor fi “de altă natură”.


“La Pata Rât nici nu mai stăm de vorbă. Este inadmisibil ca la aproximativ 7 ani de când am dat sistarea pentru acest depozit să nu se fi făcut nimic. Ci dimpotrivă. Dacă a fost o mică ploaie să vedem cum tot levigatul ajunge în stradă. Cred că autorităţile locale, în special vorbesc aici despre Consiliul Judeţean, nu are niciun pic de responsabilitate. Cred că măsurile pe care le trebuiau să le întreprindă trebuiau să le facă demult. Şi dacă nici acum în al 12-lea ceas nu se vor trezi atunci cred că problemele vor fi de altă natură. Pentru că nu este normal să nu aveţi unde depozita aceste deşeuri. Cluj-Napoca şi judeţul se plimbă cu deşeurile produse în alte judeţene. Nu cred că cei de la alte judeţe care şi-au respectat inclusiv normele de mediu şi au absorbit bani să contruiască astfel de depozite nu este normal să depoziteze deşeurile produse de judeţul Cluj”, a mai spus aceasta.

În plus, Ministerul Mediului a dat termen 6 luni pentru ca Centrul de Deşeuri să fie finalizat.


“În acelaşi timp, în urma discuţiilor pe care le-am avut vis a vis de depozitul de la Pata Rât, până pe data de 12 octombrie vreau să văd că staţia de osmoză pe care şi-a asumat-o CJ că o va aduce şi o va monta şi va şi funcţiona, este adusă. Am cerut şi antreprenorului să trimită aceste documente Ministerului Mediului. În acelaşi timp, am cerut tuturor autorităţilor din judeţul Cluj să ia şi alte măsuri complementare pentru ca acest levigat să nu mai înceapă să alunece. În acelaşi timp, am cerut Consiliului Judeţean, şi nu înţeleg de ce preşedintele CJ nu a fost prezent la aşa o mare problemă pentru clujeni, să urgenteze construirea depozitului CMID. Aţi văzut astăzi erau două excavatoare şi un buldozer şi altceva nimic. Ei trebuiau să termine construcţia acestui depozit demult şi trebuie ca acest depozit să înceapă să funcţioneze în cel mai scurt timp. Un an e foarte mult. Dacă în 6 luni acest depozit nu începe să funcţioneze, tot ce înseamnă deşeuri în judeţul Cluj, va fi problema pe care o ştiţi acum, va fi problema de 1000 de ori mai mare. Pentru că inclusiv, depozitul temporar care a fost aprobat în apropierea Pata Rât va avea o problemă. Va depăşi procentul de depozitare. Acel depozit va trebui să fie şi el sistat ca activitate. Este normal să ne plimbăm cu deşeurile prin toată ţara? Nu. Populaţia este pusă în cazul acesta în pericol. Şi mirosurile. Dacă bine îmi aduc aminte nu cred că în judeţul Cluj se colectează selectiv. Cu toate că legile sunt în vigoare. Mi-aş fi dorit să văd într-un judeţ atât de mare cum colectarea selectivă începe să fie făcută şi cum banii pe care noi îi producem şi le dăm producătorilor de ambalaje se întorc în proiecte implementate de către Primărie sau Consiliu Judeţean. În cazul acesta, îmi pare rău că trebuie să spun, dar nu o să iertăm pe nimeni”, a spus Gavrilescu.

Gavrilescu le-a transmis atât preşedintelui CJ Cluj, Alin Tişe, cât şi managerului de proiect la CMID, Mariana Raţiu, “să plece acasă”.


“Am cerut şi Agenţiei, şi Gărzii de Mediu, ca măsurile pe care le vor da să fie extrem de drastice, la maximul legii. Voi fi extrem de vigilentă la modul în care firma care are dată în atribuire închiderea depozitului de la Pata Rât să lucreze accelerat. În acelaşi timp, voi fi cu ochii cum se construieşte depozitul din CMID. Pentru că dacă aveţi staţie de sortare nouă, staţie care intră în grad de uzură pentru lipsă de funcţionare. Şi nu putem ca banii noştri să fie aruncaţi pe apa sâmbetei. Deja, CJ Cluj a returnat 20 de milioane de euro pentru incompetenţa cu care a gestionat banii publici, banii europeni în perioada 2007-2013, prin nefinalizarea proiectului SMID. Nu voi mai accepta lucrul acesta pentru că cele 20 de milioane sunt plătiţi din banii fiecărui clujean şi fiecărui român. E nedrept. Cine nu este în stare să gestioneze, să plece acasă. Şi să vină cei care ştiu să conducă. Şi cei care ştiu să lucreze cu gândul că cetăţeanul trebuie să lucreze într-un mediu curat şi sănătos. Sunt direct responsabili de modul cum gestionează aceste probleme. Atitudinea aceasta de a trimite pe domnul vicepreşedinte şi nu a participa direct domnul preşedinte al CJ Cluj mi se pare strigător la cer pentru toţi clujenii care l-au trimis în Consiliul Judeţean”, a conchis ministrul mediului.

Dacă la vizita de dimineață de la Pata Rât, Tișe a trimis-o pe Mariana Rațiu, la conferința de presă a Grațielei Gavrilescu l-a trimis pe vicepreședintele CJ Cluj, Vakar Istvan.


Ne vine greu a crede că Centrul de Deşeuri va fi finalizat în 6 luni având în vedere că, recent, firma Kranz Eurocenter cea care se ocupă de finalizarea Centrului de Deşeuri a cerut şi primit plăţi suplimentare şi mai mult timp pentru finalizarea obiectivului.

Echipa de implementare a proiectului Centrului de Deşeuri, aproximativ 20 de persoane, a încasat în total din noiembrie 2011 şi până anul trecut 1.050.510 lei, adică peste 235.000 de euro. Din echipa de implementare a proiectului la Centrul de Deşeuri, se numără, printre alţii, Mariana Raţiu (manager de proiect), Vinicius Mărgeanu, Simona Tatomir, Ştefan Iliescu, Corina Salanţă, Sanda Oltean, Diana Coman sau Claudiu Salanţă.

abonare newsletter