Actualitate

Expoziţie dedicată fondatorului biospeologiei, Emil Racoviţă, la 70 de ani de la moartea sa

O expoziţie dedicată omului de ştiinţă Emil Racoviţă, fondatorul biospeologiei, va fi deschisă la Cluj-Napoca, începând de vineri, când se împlinesc 70 de ani de la moartea marelui savant român, conform organizatorilor.

Expoziţia ''Expediţie în trecut'' conţine o parte dintre cele mai interesante obiecte care aparţin Colecţiei ''Emil Racoviţă'', respectiv microscopul pe care omul de ştiinţă l-a utilizat în timpul expediţiei antarctice ''Belgica'', o parte din corespondenţa dintre Emil Racoviţă şi unii membri ai echipajului vasului , precum şi caietul cursului de antropologie din timpul studenţiei lui la Sorbona.

Colecţia ''Emil Racoviţă'' aparţine Institutului de Speologie din Cluj-Napoca. Expoziţia poate fi vizitată zilnic, la Turnul Croitorilor, în intervalul orar 9.00 – 17.00, intrarea fiind liberă.


Vineri dimineaţă, o coroană de flori a fost depusă la mormântul lui Emil Racoviţă din Cimitirul Central.

De asemenea, municipalitatea clujeană are în plan organizarea unei serii de manifestări culturale în anul 2018, când se împlinesc 150 de ani de la naşterea savantului, care a locuit la Cluj în a doua parte a vieţii sale.


Emil Racoviţă (15 noiembrie 1868, Iaşi - 17 noiembrie 1947, Cluj), savant, explorator, speolog şi biolog român, este fondatorul biospeologiei.

Racoviţă a fost naturalistul expediţiei antarctice ''Belgica'' (1897-1899), ocazie cu care a strâns peste 1.200 de mostre zoologice şi peste 400 de mostre botanice, colecţionate din Patagonia până în Antarctica şi din explorările oceanice realizate în cursul acestei expediţii. Colecţia a fost documentată fotografic prin peste 200 de clişee. Cercetările ştiinţifice realizate de marele savant asupra cetaceelor (balenelor) sunt considerate studii de referinţă până în zilele noastre, savantul studiind comportamentul acestor extraordinare mamifere.


În 1920, a fondat la Cluj primul Institut de Speologie din lume, rezultatele cercetărilor biospeologice fiind absolut remarcabile: peste 1200 de peşteri explorate în Europa şi Africa, o colecţie de 50.000 de exponate de faună cavernicolă.

A fost director al Institutului de Speologie între 1920 şi 1947, senator al României din partea Universităţii Cluj (1922-1926), rector al Universităţii din Cluj (1929-1930) şi preşedinte al Academiei Române (1926-1929).

abonare newsletter