Actualitate

Boc răspunde criticilor în privința metroului. “Clujul celor 1 milion de oameni ne va întreba de ce nu am făcut nimic”

După ce a anunțat că japonezii sunt interesați de construirea unui metrou la Cluj, între Florești și Apahida, deputatul PSD Horia Nasra l-a criticat pe Emil Boc și spune că promisiunile acestuia fără vreun demers concret au început să ducă la decredibilizarea proiectului. În replică, primarul spune că el nu vrea “să se lege la ochi” și să nu vadă aglomerația.

Emil Boc a amintit că realizarea metroului reprezintă un un obiectiv pe termen lung şi că discuţiile din prezent sunt, practic, o pregătire a unor soluţii care ar putea fi aplicate în perioada următorilor 20-30 de ani, când se estimează că oraşul va ajunge la un milion de locuitori.

“Avem un buget al Clujului aprobat, avem o prevedere în proiectul de buget care spune studiul de prefezabilitate pentru realizarea metroului la Cluj, am fost contactați de reprezentanți ai unor firme japoneze care au văzut din mass media interesul Clujului pentru un proiect de metrou, le-am spus că da, sunt invitați și bineveniți pentru o discuție preliminară, așa cum vom purta discuții cu toți cei care vor fi interesați de a veni la realizarea proiectului de metrou la Cluj. În acest moment, pe noi ne interesează să culegem toate informațiile necesare pentru a realize cel mai bun caiet de sarcini pentru studiul de prefezabilitate. După care, oricine, din Japonia până în SUA, poate veni la Cluj și să se implice în acest proiect. Este un proiect pe termen lung al Clujului, vreau să fie foarte clar, am spus-o din primul moment, Clujul se va duce spre un milion de oameni în 20-30 de ani. În acel moment, cu siguranță, va fi prea târziu să începem să gândim un proiect de metrou dacă până atunci nu facem pașii necesari. Un studiu de prefezabilitate durează, după acea studiul de fezabiitate, schema de finanțare, execuția tehnică, licitațiile care presupun ani buni în șir și  din acele informații vom avea răspunsul cât va fi de suprafață, cât va fi subteran, unde vor fi intrările, ieșirile, câte stații. Acele lucruri vor fi stabilite din studiul de pre și fezabilitate și nu înainte”, a spus Boc.


Acesta a subliniat că anumite idei, cum este cea a construirii metroului, trebuie analizate din timp, deoarece peste câţiva ani, când nevoia de a fi puse în practică va fi şi mai mare, va fi prea târziu pentru a fi implementate.

“Respect și punctul de vedere al celor care spun că nu este nevoie de metrou la Cluj, Consiliul Local, prin aprobarea în unanimitate a bugetului, a stabilit că acest lucru este necesar. De data aceasta nu doar la nivel de principii și povești ci primul pas concret pe care îl avem e studiul de prefezabilitate. Studiul de prefezabilitate ne va spune și orizontul de timp și exact de unde până unde se justifică, care sunt costurile, gurile de intrare și ieșire. Dar că avem nevoie de o soluție alternativă la mobilitatea actuală a Clujului cred că nu putem nega acest lucru. Axa est-vest e cea mai aglomerată rută din România la acest moment, mai aglomerată decât București-Otopeni, nu putem nega acest lucru. Dacă vrem să ne legăm la ochi și să ne facem că nu vedem acest lucru e ok, și asta este o alternativă. Dar peste 20 de ani cineva ne va întreba de ce nu ne-am gândit când Clujul se va duce înspre un milion de oameni și ce am făcut să nu ajungem la o blocare totală a orașului”, a mai spus edilul.


În premieră, în proiectul de buget pe anul 2018. 3,4 milioane lei, dintr-un total de 10 milioane, vor merge pe diverse studii în vederea construirii unui metrou. 

Ultimele Stiri
abonare newsletter