Actualitate
Grevă de avertisment și la Cluj. Personalul medical protestează în fața instituțiilor medicale VIDEO
Angajații Spitalului de Copii și ai Institutului Inimii din Cluj-Napoca protesează față de legea salarizării și au declanșat grevă de avertisment.
Angajaţii din domeniul sanitar participă luni la o grevă de avertisment. Timp de două ore, salariaţi ai Institutului Inimii din Cluj-Napoca, dar şi ai Spitalului de Copii, au întrerupt munca pentru a protesta împotriva scăderiilor salariale. De asemenea, oamenii cer eliminarea plafonului care limitează acordarea sporurilor la 30%. După greva de avertisment, potrivit calendarului propus de sindicat, pe data de 11 mai, angajaţii din sănătate şi din asistenţă socială vor intra în grevă generală.
„Noi ne-am alăturat celor de la Sanitas și cei care erau în grevă de avertisment. Am cerut aceleași lucruri, adică bani pentru plata sporurilor și a salariilor. Nu știm dacă ne vom lua salariile pentru luna aprilie. Suntem într-o situație fără precedent, nu vedem nicio soluție, nu știm ce se va discuta azi la Guvern despre contractul colectiv, dar nu știm ce soluție se va găsi. În continuare protestăm, în continuare nu vedem că s-ar fi găsit o soluție pentru noi”, a spus Claudia Feurdean, lider sindical Solidaritatea.
“Grevă la Spitalul de Copii din Cluj-Napoca! Dezbinarea în sistemul sanitar este uriașă. Ce vedeți aici este cartonașul galben pentru Lia Vasilescu, urmează Greva Generală. Trist este că niciun medic din acest spital nu a venit să se solidarizeze cele 10 categorii salariale batjocorite! Managerul Spitalului de Copii, Aldea, s-a ascuns din nou după perdele. Rușine, Cornel Aldea!”, a spus deputatul Emanuel Ungureanu care a vorbit cu protestatarii. Discuția cu cadrele medicale a fost postată pe pagina acestuia de Facebook.
“Eu am venit aici să vă susțin”, a spus Ungureanu, care este și vicepreședintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților.
Peste 3.000 de angajaţi din sistemul sanitar din judeţul Cluj s-au aflat, luni, timp de două ore, într-o grevă de avertisment, cu întreruperea activităţii. Oamenii au scandat ”Olguţa nu uita, sănătatea nu-i a ta” şi ”Grevă generală”.
Liderul Sindicatului „Sanitas” Cluj, Ştefan Roman, a declarat că în cele două ore ale grevei de avertisment au fost asigurate doar urgenţele medicale.
„Peste 3.000 de angajaţi din unităţi medicale din judeţul Cluj s-au aflat timp de două ore în grevă de avertisment, cu încetarea lucrului. S-a asigurat o treime din activitate, în special urgenţele medicale. Angajaţii sunt nemulţumiţi de prevederile Legii Salarizării şi de regulamentul de sporuri”, a spus Roman.
Câteva zeci de angajaţi ai Institutului Inimii din Cluj-Napoca au ieşit în faţa instituţiei, având afişe cu mesaje precum „Nu ne umiliţi”, „Voi în hibernare, noi peste hotare”, „Dispoziţiile voastre, protestele noastre”, „Nu ne reduceţi veniturile, crescându-ne salariile”.
Ei au scandat „Grevă generală”, „Vrem dreptate pentru sănătate”, „Olguţa nu uita, sănătatea nu-i a ta”, „Nu uitaţi o clipă, suntem o echipă”, „Noi muncim, nu cerşim”, „Salarii decente” şi „Să ne daţi şi nouă, cum v-aţi dat şi vouă”.
Liderul Sindicatului Sanitas din Institutul Inimii „Niculae Stăncioiu”, Liana Rusu, a declarat că angajaţii sunt nemulţumiţi de Legea salarizării, care este una foarte nereuşită, de regulamentul de sporuri care nu este aplicabil, în condiţiile în care Institutul Inimii a primit 21% din bugetul de sporuri.
„Din păcate, în ciuda protestelor de până acum, nu s-a rezolvat nimic, suntem trataţi cu aroganţă şi rea credinţă, nu suntem deloc băgaţi în seamă. Cei de la Guvern nu iau în considerare corectarea inechităţilor cauzate de Legea Salarizării”, a spus Rus.
Un alt protest a avut loc în faţa Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj, unde aproximativ 400 de persoane au scandat mesaje prin care cereau dreptate pentru angajaţii din sistem, cum ar fi „Vrem dreptate pentru sănătate”, „Olguţa, nu uita, sănătatea nu-i a ta”, „Munca noastră, sănătatea voastră”.
Protestatarii au scos un pat de spital pe care a stat întinsă o asistentă, iar alte colege au ţinut în mâini hârtii cu mesaje care îndemnau la solidaritate.
„Nemulţumirile sunt legate, pentru că foarte mulţi angajaţi din sănătate nu au fost cuprinşi pe această lege a salarizării bugetarilor. Mă refer la biologi, chimişti, personal TESA. Pe de altă parte mi se pare o nedreptate să facă o dezbinare în echipa noastră, pentru că noi suntem şi medici şi asistente. Cea mai mare nemulţumire a noastră este că nu s-au acordat drepturi salariale tututor angajaţilor din sănătate. Şi aici mă refer la infirmieri, biologi, brancardieri, laboranţi, personal TESA. Noi nu putem să muncim unii fără ceilalţi”, a declarat Ani Nicoară, lider de grupă în cadrul Sanitas Cluj.