Actualitate
Părinţii şi copiii de la Şcoala Iuliu Haţieganu, “duşi cu zăhărelul” şi în acest an. Elevii rămân fără sediu nou
Elevii de la Şcoala Generală Iuliu Haţieganu din Mănăştur învaţă în condiţii inumane: peste 1000 de copii stau îngrămădiţi în câteva săli de clasă, şcolarii fiind nevoiţi să meargă la cursuri pe schimburi.
De câțiva ani, elevii Școlii Gimnaziale Iuliu Hațieganu din cartierul Mănăștur merg la școală pe schimburi pentru că sediul unității de învățământ este mult prea mic raportat la numărul de elevi. Vorbim de peste 1.000 de copii, care învață îngrămădiți în 24 de săli de clasă. Aproape doi ani, conducerea Primăriei Cluj-Napoca i-a dus cu zăhărelul și le-a promis că va cumpăra fostul sediu Telekom din vecinătatea școlii, urmând ca în acel imobil să facă săli de clasă suplimentare.
„Anul trecut nu am mai avut bani la capitolul achiziționare imobile. Anul acesta, în capitolul care vizează achiziționarea de imobile o să fie printre primele pentru că este printre școlile cu cele mai bune rezultate și trebuie să oferim o soluție cât mai aproape de domiciliul elevilor. Eu susțin acest demers și este momentul să facem real ce am promis în decembrie. Școala are nevoie de spații de educație suplimentare”, spunea primarul Emil Boc anul trecut.
Între timp, Primăria a renunțat la cumpărarea fostului sediu Telekom. Acum se orientează spre construirea unui sediu nou.
„S-a lansat o discuție, în cadrul școlii există anumite zvonuri cum că s-ar fi identificat o parcelă unde s-ar demara construcția unei clădiri noi și vreau să știu dacă într-adevăr este reală această variantă”, a spus consilierul PSD, Dan Morar, la ultima ședință de Consiliu Local.
Viceprimarul Dan Tarcea a confirmat informația.
„Este reală informația pe care dumneavoastră o aveți. S-a renunțat complet la clădirea Telekom-ului, pentru că vor să dezvolte acolo un centru de altă natură, pentru care au nevoie de clădire. În acest moment, este la cadastrare, este la cadastru terenul din zonă; am avut și o discuție cu Serviciul investiții, pentru a vedea ce se poate face și există posibilitatea de a face 12-14 clase suplimentare, pe o anumită componentă, dar va mai dura, pentru că sunt niște proceduri normale care trebuie să fie parcurse”, a precizat Tarcea, potrivit ziardecluj.ro.
Cel puțin, anul acesta, elevii de la Școala Iuliu Hațieganu vor învăța în același sediu.
Părinţii celor care învaţă la Şcoala Iuliu Haţieganu Cluj-Napoca din cartierul Mănăştur au venit de nenumărate ori, anul trecut, la şedinţele de Consiliu Local şi au cerut “urgentarea rezolvării situaţiei spaţiului” în care se desfăşoară activitatea şcolară a 39 de clase, cu o medie de 28 elevi/clasă, totalizând 1100 de elevi în numai 24 de săli de clasă.
Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca (decembrie 2016)
“Prevederile bugetare ale anului 2016 nu ne-au permis să ne angajăm la o sumă care depăşea 400.000 de euro pentru achiziţioarea unei clădiri. Nu pot propune în Consiliul Local proiecte care nu au acoperire bugetară. Vom avea anul viitor în vedere problema şcolii dumneavoastră. Sperăm că în 2017 să reuşim o negociere. Când vom adopta bugetul local pe 2017 vom vedea de unde luăm resursele. Vreau să vă asigur că anul 2017 este momentul în care efectiv se va putea rezolva această problemă”.