Actualitate
Concert eveniment la închiderea stagiunii la Filarmonică. ”Recviemul de război”, una dintre cele mai grandioase lucrări muzicale ale secolului XX
Filarmonica Transilvania va susţine, vineri, un concert simfonic în Biserica Reformată-Calvină din Cluj-Napoca, oferind publicului ocazia de a audia una dintre cele mai grandioase lucrări muzicale ale secolulului XX - "War Requiem".
Ultimul concert din stagiunea 2017/2018 de la Filarmonica de Stat ”Transilvania” de vineri, 29 iunie, de la ora 19.00, este, cu siguranță, cel mai îndrăzneț proiect cultural clujean și, poate, cel mai important, din prima jumătate a acestui an.
”Recviemul de război” al lui Benjamin Britten, una dintre cele mai grandioase lucrări muzicale ale secolului XX înseamnă, dincolo de o poveste incredibilă, o desfășurare de forțe artistice cum rar s-a mai văzut pentru un concert: trei dirijori (Gabriel Bebeșelea, Cornel Groza, Anca-Mona Măriaș), două orchestre (una mare și una de cameră), două coruri (Corul Filarmonicii de Stat ”Transilvania” și Corul de copii “Junior VIP”), un prolog teatral (coordonat de actorul Ionuț Caras) și interpreți (Apollonia Egyed, Tiberius Simu, Balla Sandor), toate acestea în Biserica Reformată-Calvină de pe strada Mihail Kogălniceanu.
Concertul comemorează Centenarul Primului Război Mondial și face parte dintr-o serie de evenimente dedicate acestui moment, oferite de Filarmonica de Stat ”Transilvania”, împreună cu Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei.
Lucrarea a fost cântată pentru prima dată în 1962, tot într-o biserică.
“Recviemul de război” (War Requiem) al lui Benjamin Britten a fost închinat momentului sfințirii noii Catedrale Sfântul Mihail de la Coventry (30 mai 1962), prima catedrală modernă din Anglia. Acest moment a stârnit un interes aparte la acea vreme, fiind considerat un fel de Înviere a vechii Catedrale, din cenușa clădirii medievale originale, care a fost aproape în totalitate distrusă în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, de către germani. Povestea care stă în spatele acestei lucrări va fi dezvăluită publicului într-un mod inedit, respectiv prin prologul teatral de dinaintea concertului, realizându-se astfel și la nivel artistic ideea centrală de reconciliere a acestei monumentale lucrări.
În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, în noaptea din 14 spre 15 noiembrie 1940, un raid aerian denumit "Moonlight Sonata", despre care naziştii au susţinut că a fost cel mai mare atac din istoria războiului aerian de până atunci, a transformat Catedrala medievală de la Coventry într-un munte de moloz.
"Dacă această operaţiune de distrugere a fost 'Sonata luminii lunii', atunci, pentru reînvierea acestei Catedrale din propria cenuşă, a meritat ca Britten să scrie una dintre cele mai grandioase lucrări muzicale ale secolului XX: 'War Requiem', o expresie profundă şi extrem de complexă a reconcilierii umane. Înregistrată imediat după premieră, 'War Requiem' s-a vândut în peste 200.000 de LP-uri în primele 6 luni de la lansare, ceea ce a făcut din Britten cel mai dominant compozitor al timpului său", arată un comunicat.
Lucrarea a fost general acceptată ca o formă de expresie unică împotriva măcelului produs de război.
Pentru a recrea atmosfera din 1962, de la sfinţirea noii Catedrale de la Coventry, când această lucrare s-a cântat prima dată, Gabriel Bebeselea, dirijorul principal al concertului, a ales Biserica Reformată-Calvină.
"Dispunerea orchestrelor şi a corurilor în biserică va crea un efect magic, astfel că publicul se va simţi îmbrăţişat de muzică din toate părţile", spune dirijorul Gabriel Bebeşelea, conform comunicatului.
Pentru a ajunge la miezul poveştii din spatele lucrării, ideea de reconciliere a fost dusă, la nivel simbolic, şi în artă, unind teatrul cu muzica clasică.
Astfel, concertul va fi precedat de un moment teatral coordonat de actorul Ionuţ Caras, care va avea rolul de a recrea contextul care a generat ideea centrală a lucrării - reconcilierea universală - şi de a introduce publicul în atmosferă, pregătindu-l pentru a primi muzica la modul cel mai complex posibil.