Actualitate

Primăria vrea să redobândească terenul concesionat în Parcul IRA, lăsat în paragină

Municipalitatea va scoate din conturi aproape 6 milioane de lei pentru a înverzi orașul, însă clujenii se plâng de faptul că autoritățile uită de zonele vechi de agrement.

Cel mai elocvent exemplu este Parcul IRA, devenit între timp un loc ce seamănă mai degrabă cu un focar de infecție decât cu un spațiu verde. Cu toate acestea, administrația locală susține că este legată la mâini, cel puțin pe moment, terenul respectiv nefiind în îngrijirea Primăriei municipiului Cluj-Napoca.

„Parcul din IRA este concesionat către o firmă, nu este în întreținerea Primăriei. Poliția Locală face în permanență controale și împarte destule amenzi pentru neîntreținerea acelei zone verzi. Am purtat deja discuții cu concesionarii pentru a vedea dacă acel teren poate reveni la Primărie. Ne dorim să punem la cale un proiect de genul unei baze de agrement sau orice altceva vor solicita cetățenii. Negocierile nu s-au terminat, așteptăm un răspuns de la societatea concesionară, dar dorința noastră clară este să preluăm acel teren”, a dezvăluit Gheorghe Șurubaru, city managerul municipiului, la un post de radio local.


Încep lucrările la Parcul Feroviarilor?

Concesionat în urmă cu mai mulți ani firmei Nervia Center, terenul din zona Expo Transilvania arată ca o junglă, fără mobilier de parc și plin de excremente de câine. Pe planșa PUZ aprobată în 2010 se specifica faptul că, prin noul plan urbanistic general, destinația terenului va fi schimbată din spațiu verde. Acest lucru nu s-a întâmplat, iar reprezentanții societății s-au adresat instanței, declanșând un litigiu cu Primăria municipiului Cluj-Napoca, firma dorind să construiască în acea zonă un mall, hotel, parking și ansamblu imobiliar. Peste jumătate din totalul suprafeței concesionate este spațiu verde, insuficient pentru investitori să demareze proiectele propuse inițial. De cealaltă parte, autoritățile locale par să se preocupe mai degrabă cu parcurile promise în cartierele Bună Ziua și Zorilor, dar și cu Parcul Clujenilor, respectiv Parcul Feroviarilor.

„Așa cum s-a citit în mass-media, Primăria a început, continuă și va licita un program mare de înverzire a orașului. Sperăm să îmbunătățim calitatea aerului în Cluj-Napoca. La ședințele Comisiei de Urbanism, arhitecții insistă pentru acest lucru, să se asigure spații verzi, parcuri, tot ceea ce este necesar pentru recreere”, a precizat Șurubaru, dezvăluind că există șanse ca lucrările la Parcul Feroviarilor să fie începute în 2019, dacă toate demersurile vor merge șnur. Conform planurilor, proiectarea va fi terminată până în data de 31 august, urmând ca cel târziu până la sfârșitul anului să fie desemnat câștigătorul licitației.

Ultimele Stiri
abonare newsletter