Actualitate

Un volum omagial dedicat fondatorului psihologiei clujene

Florian Ștefănescu-Goangă este considerat un model academic actual pentru o universitate modernă, motiv pentru care mai mulți profesori universitari clujeni au realizat o lucrare în cinstea sa.

Florian Ștefănescu-Goangă a fost întemeietorul psihologiei clujene, catedră fondatoare, în 1919, a Universității românești și rectorul Universității din 1932 până în 1940.

Daniel David, profesor universitar și psiholog, a coordonat volumul care îmbină informații istorice cu cele despre psihologia clujeană, aducând un plus cognitiv lucrărilor anterioare dedicate lui Florian Ștefănescu-Goangă și aduce o notă de originalitate și inedit, prin actualizarea istoriei, tocmai de continuatorii Școlii clujene de psihologie pe care a fondat-o acesta.

 „Florian Ștefănescu-Goangă a avut o viziune academică extraordinară, care corespunde cu ceea ce numim astăzi universitate world-class. Această viziune este descrisă și în volum. În psihologie noi am implementat această viziune, astfel că psihologia clujeană este în Top-500 în clasamentele internaționale ale universităților. Dacă viziunea lui Florian Ștefănescu-Goangă putea fi păstrată și la nivel de universitate – a fost rectorul Universității între 1932-1940 -, UBB era astăzi o universitate world-class consolidată. Din păcate, regimul comunist a oprit această viziune, UBB reușind după Revoluția din 1989 să recupereze până la nivelul de universitate internațională de excelență, în evoluție spre statutul world-class. Așa cum am spus și în lucrare, reiterez că: în calitate de om de știință, Florian Ștefănescu-Goangă a jucat în liga mare a ariei academice internaționale a psihologiei (și-a obținut doctoratul la Leipzig, cu Wilhelm Wundt, fondatorul psihologiei experimentale/academice), iar ca rector, a fost probabil cel care a marcat cel mai mult în bine Universitatea din Cluj (cel puțin în perioada ei interbelică)!”, afirmă prof. univ. dr. Daniel David, coordonatorul volumului.


Volumul prezintă modul în care sunt actualizate activitățile și personalitatea profesorului Florian Ștefănescu-Goangă de către cei care îi continuă activitatea academică și care cunosc la zi și lucrările biografice/istorice scrise de-a lungul timpului despre acesta.

„Este așadar o lucrare inedită, complet diferită de cele scrise până acum, reflectând atent și direct experiența subiectiv-fenomenologică a unora din cei care formează astăzi Școala clujeană de psihologie, experiență derivată din elementele cognitive (ce știm din surse formale și informale) și comportamentale (ce facem astăzi în Școala clujeană de psihologie)”, adaugă prof. univ. dr. Daniel David.


Lucrarea este realizată de prof. univ. dr. Daniel David (coordonatorul volumului) alături de prof. univ. dr. Oana Benga, prof. univ. dr. Petre Curșeu, prof. univ. dr. Anca Dobrean, prof. univ. dr. Mircea Miclea, prof. univ. dr. Adrian Opre, prof. univ. dr. Szamoskozi Ștefan și prof. univ. dr. Aurora Szentagotai, prefața fiind scrisă chiar de nepoata profesorului Florian Ștefănescu-Goangă, Anca Lemair.

Născut la 5 aprilie 1881 la Curtea de Argeş, Florian Ştefănescu-Goangă a studiat la Leipzig, între anii 1908-1911, pentru obţinerea titlului de doctor. În teza sa de doctorat a cercetat tonalitatea afectivă a culorilor clasificate de el în „excitatoare” şi „calmante”. Teza sa a avut un impact mare în comunitatea internaţională, fiind publicată în Germania în 1911 şi 1964, în Franţa în 1932, în fosta URSS în 1940 şi în Statele Unite în anul 1972.


 Întors în ţară după studii, Florian Ştefănescu-Goangă a fost numit profesor la Universitatea din Cluj şi a devenit membru corespondent al Academiei Române în anul 1937. Preocupările sale au fost diverse, abordând atât teme din discipline mai aplicate ca psihologia muncii, psihologia şcolară şi psihologia clinică, cât şi teme legate de discipline fundamentale, cum ar fi psihologia socială.

Ultimele Stiri
abonare newsletter