Actualitate

Pensionarii vor statuia lui Boc, metrou sub Canalul Morii şi dărâmarea Teatrului Maghiar

Momente inedite la dezbaterea publică privind bugetul local al municipiului Cluj-Napoca. Construirea unei statui cu chipul primarului Emil Boc, metrou sub Canalul Morii sau dărâmarea Teatrului Maghiar, au fost câteva dintre propunerile clujenilor prezenţi la şedinţă.

O profesoară a ridicat problema abandonului școlar, sugerând un parteneriat între primărie și Inspectoratul Școlar Județean pentru ajutorarea celor care vin din familii cu venituri sociale mici. Aceasta a propus un centru pentru elevii care, din motive financiare, nu își permit să se înscrie la liceu, deși sunt absolvenți de gimnaziu cu note bune.

"Educația nu ar trebui să aibă culoare politică!", a declarat profesoara, iar replica lui Boc nu a întârziat să vină. "Ne gândim cum să prevenim abandonul școlar, care este o problemă critică. Orice investiție în educație este lipsită de grija falimentului", a declarat edilul, amintind apoi de programele deja existente, printre care bursele sociale sau programul de rechizite școlare.


Reprezentanții administrației locale susțin că s-a găsit un spațiu pe strada Iuliu Maniu în acest scop, o clădire monument clasa A, pentru care s-a obținut deja aviz de construcție și se dorește finalizarea modernizării până la sfârșitul anului.

Un asistent social a amintit de scena din complexul sportiv din Gheorgheni, unde și-ar dori ca în timpul vacanței de vară să se organizeze spectacole de copii. De asemenea, aceasta a propus transformarea amfiteatrului nefolosit din Parcul Detunata într-un skatepark, idee apreciată de primar.


Un domn cu o vârstă respectabilă a venit cu pagini întregi de propuneri, printre acestea aflându-se construcția unei săli de sport la Liceul Lucian Blaga, rezolvarea poluării Someșului sau reamenajarea Băilor Someșeni. A avut însă și alte idei mai "crețe", printre care construcția metroului sub Canalul Morii pentru a evita exproprierile, dar și amplasarea unor statui noi.

"Avem acolo bustul lui Alexandru Ioan Cuza, un bust pe care se... păsările, faceți, domnule, o statuie normală, că o să vă facă cineva și dumneavoastră o statuie cândva!", a sugerat vârstnicul.


Apoi s-a întors și către viceprimarul Oláh Emese, căreia i-a spus că "ar închide Teatrul Maghiar", deoarece "400 de oameni stau înghesuiți acolo, nu au aer". "Dărâmați clădirea și faceți alta!", i-a propus acesta viceprimarului.

Au fost însă și idei mai serioase, printre care găsirea unor fonduri pentru medicii veterinari pentru sterilizarea animalelor comunitare sau amenajarea unui parking în zona Gării. De asemenea, un cadru didactic de la Liceul Onisifor Ghibu a propus un parteneriat între IȘJ, școli și Poliția Locală pentru a evita violența fizică și verbală din școli. Un alt domn a sugerat redirecționarea fondurilor spre sportul în masă, dar și spre încurajarea talentelor sportive locale, indicând că "sportul clujean nu mai are notorietate".


Deputatul independent Adrian Dohotaru a venit cu 10 propuneri, susținut de câteva mii de semnături ale clujenilor, printre care problema stoaprea tăierilor ilegale din Pădurea Hoia-Baciu sau întemeierea unui Consiliul al Apei pe modelul celui din Bilbao. Fără a intra în polemici privind Parcul Est, Boc i-a spus că discuția privind construcția aquaparkului a rămas deschisă, deoarece nu vrea să intre "ex abrupto" în astfel de chestiuni serioase pentru comunitatea clujeană. Nu a fost ocolit nici subiectul delicat Pata Rât, iar edilul a dat asigurări că, "în secunda doi în care se va realiza prima celulă (n.red. de la Centrul de Deşeuri care e în sarcina Consiliului Judeţean), se va stopa orice depozitare temporară în Cluj-Napoca!".

Bugetul din acest an al municipiului Cluj-Napoca va avea o pierdere de 20 de milioane de euro, lucru care va afecta proiectele de investiţii, a anunţat primarul Emil Boc miercuri, la o dezbatere pe această temă.


Edilul clujean a precizat că pierderile sunt generate de anumite măsuri, precum suportarea 100% din bugetul local a drepturilor asistenţilor personali ai persoanelor cu handicap grav sau de impactul creşterii salariului minim pe economie în construcţii.

"Bugetul general al municipiului Cluj-Napoca este de 326 de milioane de euro şi este compus din 190 de milioane de euro bugetul de funcţionare şi 136 de milioane de euro bugetul de dezvoltare. (...) Din nefericire, veştile nu sunt bune nici anul acesta din perspectiva resurselor financiare din cotele din impozitul pe venit. După ce anul trecut am avut o pierdere de 16 milioane de euro, în acest an avem o pierdere de 20 de milioane de euro. Aceasta este generată de suportarea 100% din bugetul local a drepturilor asistenţilor personali ai persoanelor cu handicap grav şi a indemnizaţiilor persoanelor cu handicap grav, de diferenţa între cotele defalcate din impozitul pe venit încasate în primele trei luni faţă de cât ar fi trebuit să încasăm şi de impactul creşterii salariului minim pe economie în construcţii. Sunt cheltuieli pe care trebuie să le suportăm şi care diminuează proiectele noastre de investiţii, ale oraşului", a spus Emil Boc.

El a adăugat că municipiul mai are depuse proiecte, în valoare de 420 de milioane de euro, care ar putea fi făcute cu fonduri europene. Printre acestea se numără şi centura metropolitană, al cărei cost este estimat la 150 de milioane de euro.

abonare newsletter