Actualitate
Luni se adoptă bugetul oraşului. Vot cu scandal? Curţile spitalelor, “o ruşine pentru Cluj”
Deputatul Emanuel Ungureanu va participa, luni, la şedinţa extraordinară a Consiliului Local, unde se votează bugetul, pentru a-i cere primarului Emil Boc mai mulţi bani pentru spitale
Deputatul USR, Emanuel Ungureanu, va merge mâine în Consiliul Local cu ocazia votului care se va da pe bugetul orașului pe anul 2019,pentru a-i convinge pe primarul Emil Boc şi pe consilierii locali să înceapă demersurile de preluare în administrare a curţilor spitalelor, “zone abandonate care arată ca după bombardament”, după cum menţionează acesta.
Vineri, deputatul a filmat dezastrul zonei de acces din strada Clinicilor către Medicală 2, secția de Diabet, Institutul Inimii și secția de Chirurgie Cardiovasculară.
“O rușine pentru Cluj! Curțile clinicilor Spitalului Județean Cluj și căile de acces arată mizerabil! De 9 luni de zile am încercat să intru în audiență la primarul Clujului. Am vrut și îmi doresc în continuare o discuție aprofundată cu el despre problemele grave din sistemul sanitar clujean și să-l rog în numele clujenilor să găsim soluții constructive împreună. Nu m-a primit până acum. Voi expune public din nou și în această ședință subfinanțarea cronică a sistemului sanitar din Cluj și voi solicita bani mai mulți pentru spitale”, a declarat Emanuel Ungureanu.
Investiţiile anului 2019
Anul 2019 nu arată foarte bine la capitolul investiţii dacă ar fi să ne luăm după proiectul de buget pe acest an al municipiului Cluj-Napoca.
Chiar dacă primarul Emil Boc a anunţat foarte multe investiţii noi, acestea nu au nicio şansă să se realizeze în viitorul apropiat din cauza alocărilor bugetare insuficiente. Potrivit edilului, în acest an, Primăria Cluj-Napoca a pierdut 20 de milioane de euro.
Lista obiectivelor de investiţii pe anul 2019 cuprinde de la reabilitare/modernizare/extindere şcoli şi grădiniţe, construire de noi creşe (Donath şi Grigore Alexandrescu), locuinţe sociale (Ghimeşului) parkinguri (Primăverii 8 şi 20, Mogoşoaia, Hasdeu) la construcţii de poduri, bani pentru amenajarea malurilor Someşului şi alocări bugetare (din nou) pentru cele mai vechi proiecte ale Primăriei (vezi Centrul Cultural Transilvania sau alunecările de teren din Lomb).
Dintre lucrările noi, enumerăm modernizarea străzilor Tipografiei – Regele Ferdinand, Bună Ziua, Molnar Piuariu, Kogălniceanu-Universităţii, Iuliu Maniu sau extinderea zonei pietonale Piaţa Lucian Blaga-străzile Napoca, Petru Maior, Emil Isac şi Republicii.
Unele proiecte au nişte alocări bugetare, în unele cazuri, de tot râsul, ceea ce va face imposibilă inaugurarea vreunui obiectiv în acest an.
Potrivit documentelor, bugetul general de venituri pe anul 2019 sare de 1,2 miliarde lei, iar cheltuielile trec de 1,5 miliarde lei. Cei mai mulţi bani merg pentru funcţionarea instituţiei 901,6 milioane lei, la dezvoltare fiind alocaţi 645,3 milioane lei.
Sarcini în plus de la Guvern pentru Primărie
Potrivit primarului Emil Boc, Clujul pierde bani din buget prin “sarcini suplimentare” care nu au mai existat.
“Ne-au venit sarcini suplimentare în plus. Şi vă spun care sunt acestea: suportarea din bugetul local a asistenţei sociale care până acum era 90% suportată de la bugetul naţional, 10% de la Primărie, acum e 100% suportată de noi, 8,7 milioane de euro, calcule exacte, sarcină pe care nu am avut-o până în momentul de faţă. Vă mai dau o veste proastă. Creşterea salariului minim pe economie în domeniul construcţiilor determină modificarea tuturor contractelor pe care le are Primăria. Pierdere de 10,3 milioane de euro”, a mai spus Boc.
Poduri, extinderi de străzi, parcuri
“Am alocat bani pentru realizarea Podului Fabricii care se termină în 2019, Podul Porţelanului care e prevăzut să se termine în 2019, Podul Garibaldi prevăzut în 2020. De asemenea, modernizarea şi extinderea străzii Bună Ziua, care va începe anul acesta, sper să putem finaliza la începutul anului următor, staţii de încărcare pentru autobuze electrice, modernizare semaforizare în oraş” a mai spus primarul Clujului.
Proiectele din fonduri europene
“6 milioane de euro pentru creşterea şi îmbunătăţirea spaţiului pietonal, Piaţa Lucian Blaga, strada Republicii, strada Napoca, Emil Isac, benzi dedicate transportului public, amenajarea primei străzi smart Molnar Piuariu, 1,2 milioane euro, modernizarea zonelor Tipografiei, scuar CEC, strada Regele Ferdinand, un program de 4,9 milioane de euro, amenajarea străzilor Kogălniceanu, Universităţii, Iuliu Maniu, 10,7 milioane de euro. Pentru spaţii verzi, amenajarea Parcului Tineretului, 4,9 milioane de euro, amenajarea parcului în cartierul Între Lacuri, 2,4 milioane euro”, a conchis Boc.
326 milioane euro este bugetul municipiului Cluj-Napoca pe anul 2019