Actualitate

Lucrări de mântuială sau ploi abundente? Un drum din Cluj s-a surpat. Consolidarea-90.000 €

Un drum judeţean din Cluj s-a surpat, iar traficul rutier se desfăşoară alternativ, după ce o bandă de circulaţie a cedat. Acum, Consiliul Judeţean plăteşte 90.000 de euro pentru lucrări de intervenţie în vederea consolidării drumului.

foto arhiva foto arhiva

Forul judeţean va plăti din propriul buget suma de 423.361 lei fără TVA (90.000 de euro), pentru lucrări de intervenţie în vederea consolidării instabilităţii malului stâng al drumului judeţean 107 N.

 “A apărut o surpare a drumului în zona kilometrului 27+820 din cauza ploilor abundente din zonă şi a infiltrării apelor pluviale în corpul drumului, în zona podeţului tubular existent, pe o porţiune de aproximativ 50 de metri traficul rutier a fost restricţionat la o singură bandă de circulaţie, astfel este necesară intervenţia în regim de urgenţă pentru consolidarea acestei zone, readucerea drumului la starea iniţială şi deschiderea traficului rutier pe cele două benzi existente, precum şi asigurarea unor condiţii optime şi în siguranţă de circulaţie. Obiectivul proiectului îl reprezintă consolidarea malului stâng al drumului judeţean 107 N, asigurarea unor condiţii de circulaţie optime şi sigure, precum şi creşterea gradului de accesibilitate în zona respectivă”, menţionează caietul de sarcini.


Forul judeţean susţine că podeţul din zonă a cedat, la fel şi 10 metri dintr-o bandă de circulaţie.

“Drumul este în profil mixt cu un taluz de debleu de aproximativ 5 metri, cu vegetaţie şi parţial împădurit, iar rambleul din aval continuă cu un versant foarte înclinat care coboară aproximativ 25 metri până în albia pârâului Râşca Mare. Instabilitatea se prezintă ca o cedare în apropierea podeţului existent. Eroziunea de la deversarea râului a acţionat spre dum ducând la cedarea flancului stâng şi implicit a benzii de circulaţie pe o lungime de aproximativ 10 metri. Cedarea materialului a afectat şi podeţul care a rămas suspendat crescând acţiunea apei de sub spălare a materialului cu risc ridicat de accentuare şi extindere pe toată lăţimea drumului”, transmite instituţia.


În noiembrie 2018, într-un răspuns pentru Monitorul de Cluj, Consiliul Judeţean spunea că “în perioada următoare sunt prevăzute recepţiile la terminarea lucrărilor de modernizare şi reabilitare pe următoarele drumuri judeţene (...) DJ 107N Gura Râşca – Someşu Rece; DJ 107N Băişoara – Valea Ierii (...)”.

Durata de execuţie a contractului este de 6 luni, iar operatorul economic interesat va trebui să întocmească proiectul tehnic şi detaliile de execuţie pe baza cărora vor fi executate lucrările de consolidare.


“Nu se admite punerea în operă a materialelor sau semifabricatelor decât după aprobarea acestora, inclusiv a reţetelor folosite la preparare de către inginer (diriginte de şantier). În cazul în care există suspiciuni, Consiliul Judeţean va efectua orice fel de încercări, determinări pentru clarificarea situaţiei”, transmite CJ Cluj.

Garanţia minimă pentru lucrările executate va fi de 60 de luni.


O expertiză tehnică a scos la iveală că în zonă nu există un sistem de preluare a apelor deversate de respectivul podeţ.

“Lipsa unui sistem de colectare, la descărcarea podeţului tubular a condus la un fenoment de antrenare dinamică a debrisului de pantă instabil, crearea unur cratere care la debite mai mari au antrenat materialul de umplutură din structura drenului. S-a creat un gol care a condus ulterior la prăbuşirea umpluturii malului, antrenată la rândul ei de către şuvoiul de apă. Fenomenul s-a extins, conducând în final la degradarea terasamentului de aproximativ 30% din lăţimea sistemului rutier. Pentru consolidarea sistemului rutier se impune adoptarea uneia dintre variante: consolidarea prin piloţi executaţi pe toată zona de influenţă a evenimentului, asigurarea unui sistem de preluare a apelor deversate de podeţ şi transportarea lor spre pârâul Râşca, ca colector, refacerea sistemului rutier cu sistem de colectare şi evacuare a apelor pluviale la debuşee sigure sau consolidare prin executarea unei sprijinituri cu pământ armat, prevederea unui sistem anti-erozional pe taluzul din aval”, menţionează expertiza tehnică.


Drumul Judeţean 107 N, cu lungimea de 36,2 kilometri îşi are originea în Băişoara (DJ 107M), trecând apoi prin Moara de Pădure-Frăsinet-Valea Ierii-Plopi-Gura Râşca cu destinaţia Someşu Rece (DJ 107P). Zona cu instabilitate este localizată în a doua jumătate a traseului.

În septembrie 2014, Consiliul Judeţean anunţa că a fost semnat ordinul de începere a lucrărilor de modernizare şi reabilitare a drumului judeţean 107 N Băişoara – Valea Ierii.

„Clujul are nevoie de o infrastructură rutieră modernă, care să se ridice la nivelul standardelor europene din domeniu, astfel încât să putem dezvolta turismul şi să atragem noi investiţii”, declara la acea dată preşedintele CJ Cluj, Vakar Istvan.

CJ Cluj spunea în 2014 că lucrările de reabilitare şi modernizare a DJ 107 N Băişoara-Valea Ierii vor fi executate de asocierea condusă de SC Samus SA, aceasta urmând să realizeze, prin contract, ample lucrări de consolidare şi extindere a platformei sectorului de drum, de edificare a zidurilor de sprijin şi a rigolelor, respectiv, în etapa finală, de asfaltare a acestuia. Valoarea totală a contractului de finanţare a acestui obiectiv de investiţii era de nu mai puţin de 7,1 milioane lei fără TVA, fondurile fiind asigurate integral din bugetul Consiliului Judeţean Cluj.

Ultimele Stiri
abonare newsletter