Actualitate
Colectarea selectivă, haos în Cluj. Fără pubele, nu sunt saci, oamenii n-au fost informați
De luni, clujenii care nu vor face colectarea gunoiului pe patru fracții riscă să primească amenzi usturătoare. Însă, cu toate că mulți sunt încântați de inițiativă, nu au resursele necesare pentru a sorta gunoiul. Nu sunt pubele și nu sunt saci.
Sursă foto: Facebook Mircea Olaru-ZainescuÎncepând de luni, 1 iulie 2019, clujenii sunt nevoiți să colecteze selectiv deșeurile pe patru fracții: plastic/metal, hârtie/carton, sticlă, deșeuri redizuale/amestecate/menajere. Mulți clujeni au fost încântați de această inițiativă, văzând-o ca un pas în plus spre civilizație. Însă pentru a colecta selectiv, în cartierele de blocuri ar trebui să existe containere/pubele/puncte menajere îngropate, personalizate pentru fiecare fracție: galben (plastic/metal), albastru (hârtie/carton), verde (sticlă) și negru (deșeuri reziduale).
De asemenea, așa cum s-a anunțat, „La gospodăriile individuale (case) se va colecta în sacii de plastic colorați specific, furnizați în mod gratuit de operatorul de salubritate. Deșeurile reziduale se vor colecta în pubela furnizată de operator”.
Informația nu a ajuns la toate urechile
Reprezentanții locali au anunțat cu surle și trâmbițe pe rețelele de socializare, iar presa de asemenea a anunțat. Însă nu toți clujenii citesc presa și nu toți au acces la rețelele de socializare, așa că mulți au rămas neinformați.
De luni, 1 iulie 2019, clujenii vor fi nevoiți să colecteze selectiv deșeurile pe patru fracții: plastic/metal, hârtie/carton, sticlă, deșeuri reziduale/amestecate/menajere.
„Am citit în presă, dar altă informare dedicată (pliant în poștă sau orice alt tip de informare) nu am primit. Noroc cu Facebook”, a spus o clujeancă.
„Nici vorbă de informare! Nu am văzut niciun pliant, administratorul nu a zis nimic... dar e un început. Să vedem cum se va proceda în continuare”, a completat un clujean.
„Practic, informarea a început acum 2-3 zile. Frumos, gândit, strategic, finuț. În 2 zile toată lumea va afla de colectarea selectivă. Trebuie cu minim 2-3 luni înainte să se anunțe!”, a spus un bărbat.
Blocuri fără pubele, case fără saci
Clujenii se plâng că deși știau de această nouă măsură care intră în vigoare, așteaptă ca în zonele de blocuri să fie aduse pubele, în timp ce oamenii care locuiesc la case, așeaptă sacii de diferite culori, pentru a putea sorta gunoiul.
”De saci colorați diferit nu mai are rost să zic, pentru că evident nu am primit și mă gândesc de unde pot cumpăra. Momentan am saci albaștri pentru tot”, a mărturisit o femeie.
„Pe Erich Bergel, în Borhanci, nu avem pubele destinate. Mai întâi să informeze, să echipeze și apoi să amendeze! Eu oricum reciclez mult, dar duc deșeurile cu mașina până la Diana, unde sunt pubele specifice”, a explicat o clujeancă.
Nici în zona de case de pe strada Andrei Mureșanu nu s-au primit saci și nimeni nu a fost informat. De asemenea, alte exemple de zone în care nu au fost duse pubele și nu s-au primit nici saci sunt: Calea Turzii 239, strada Izlazului 18, strada Câmpului 40, strada Miko Imre, strada Năvodari. Acestea sunt doar câteva exemple, fiind alte multe locații în care clujenii ridică din umeri.
Zone cu pubele doar pentru două din patru fracții
În unele zone din Cluj-Napoca nu au fost aduse toate pubelele sau accesul la ele este dificil.
„În cartierul Între Lacruri au apărut pubele separate de săptămâna trecută: la punctul de colectare aferent blocului în care locuiesc, lipsește pubela pentru sticlă, iar celelalte două sunt pune în așa fel încțt e aproape imposibil să ajungi la ele”, a explicat un clujean.
Există și clujeni care pot colecta selectiv
Desigur, există și zone unde sacii au fost primiți, iar pubelele instalate. În zona de case, a cartierului Iris, spre exemplu, clujenii pot colecta selectiv deșeurile.
„Încă de acum o săptămână am primit patru saci de culori diferite, inscripționați, cu tot cu un pliant de informare care conține zilele când se colectează, cum se colectează și ce anume se colectează în acea săptămână”, a spus o femeie.