Actualitate

Tarife de 3 ori mai mari la gunoi. De 8 ani, se așteaptă finalizarea Centrului de Deșeuri

Din cauză că faimoasa investiție a Consiliului Județean, Centrul de Deșeuri, nu este gata de aproape un deceniu, clujenii sunt cei care plătesc pentru incompetența autorităților. RADP Cluj a cerut și a obținut tarife de trei ori mai mari pentru stocarea gunoaiele la așa zisele rampe temporare (unde de 4 ani se depozitează deșeuri), rampe care tind să devină permanente.

Consilierii locali vor aproba joi tarifele pentru activitatea de stocare temporară a deșeurilor municipale prestată de către Regia Autonomă a Domeniului Public (RADP) Cluj-Napoca. Potrivit documentului, tariful pentru activitatea de stocare temporară se modifică de la 77 lei/tonă (fără TVA) la 204,94 lei/ tonă (fără TVA).

Regia Autonomă a Domeniului Public (RADP) Cluj-Napoca spune că are nevoie de bani deoarede are cheltuieli cu utilajele, cu combustibilul, cu forța de muncă, ținând să precizeze că de aproape 4 ani se depozitează deșeuri pe acele rampe temporare, rampe care și-au atins capacitatea maximă.


“Până la deschiderea primei celule din cadrul Centrului de Managament Integrat al Deșeurilor, gunoaiele din municipiul Cluj-Napoca sunt stocate temporar pe o platformă de stocare cu o capacitate de stocare autorizată de 358.000 tone. În situația în care depozitul în operare atinge circa 75% din capacitatea proiectată, trebuie inițiate demersurile pentru redirecționarea deșeurilor într-un alt depozit, autorizat. Deoarece depozitarea temporară a deșeurilor se face de aproape 4 ani, pentru a respecta condiția cantității maxime de depozitare este necesară relocarea unor cantități de deșeuri la alte depozite autorizate. Astfel, trebuie acoperite atât costurile de transport a deșeurilor către depozitele conforme, cât și costurile privind depozitarea finală în aceste depozite. Din cauza cantităților mari de deșeuri stocate pe platformă, este necesară organizarea personalului în mai multe schimburi, asigurarea permanenței la operatorii de cântar, precum și a asigurării pazei”, spun reprezentanții RADP Cluj.

Aceștia spun că, zilnic, pe platformele temporare intră 450 de tone de deșeuri.


“Creșterea cheltuielilor materiale ca urmare a unui număr de utilaje mai mare, prețuri ale combustibilului diferite față de 2015. Necesarul de utilaje a fost stabilit ca urmare a înregistrării unei cantități zilnice intrate pe platformă de aproximativ 450 de tone. Deoarece activitatea de depozitare temporară a deșeurilor se desfășoară pe o suprafață de teren autorizată care permite doar depozitarea pe verticală a deșeurilor, este necesară funcționarea unui releu de excavaotare care ridică deșeurile de pe platforma unde descarcă autospecialele de la companiile de salubritate, iar cu ajutorul cilindrului compactor, deșeurile se compactează și tasează pentru eficientizarea depozitării și evitarea alunecării depozitului”, mai arată aceștia.

CJ Cluj nu se grăbește cu Centrul de Deșeuri


Clujul aşteaptă inaugurarea Centrului de Deşeuri...de aproape un deceniu

Centrul de Deşeuri, faimoasa investiţie a Consiliului Judeţean Cluj, nu pare că va fi inaugurat prea curând, la 8 ani de la debutul proiectului. Obiectivul, în prezent o ruină, a ajuns să coste 101 milioane de euro, de patru ori valoarea iniţială, şi încă înghite bani.


Alin Tișe susține că Centrul de Management Integrat al Deșeurilor, un proiect început în anul 2011, care a secătuit bugetul județean de sute de milioane de euro, are termen limită anul 2023.

 “Cu privire la prima celulă, anul acesta trebuie practic să dăm în funcțiune prima celulă, deși, și aici, trebuie să știți că nu suntem în întârziere, pentru că conform refazării acestui proiect avem termen de finalizare anul 2023. Apropo de cei care ne tot critică că nu e gata. A fost refazat acum trei ani, finanțarea dusă mai departe, avem o urgență pentru a ajuta mai degrabă Clujul și comunitățile locale și de asta ne grăbim. Dar din punct de vedere al contractului încheiat și a finanțării pe care o avem, trebuie să știți că la ambele obiective 2023 este termenul. Dar în acest an ne dorim să fie și una și alta finalizate”, a declarat Alin Tișe.


Cum s-au “evaporat” peste 50.000 de tone de deșeuri de la rampa de gunoi a Primăriei Cluj

În ultimii doi ani, la rampa de gunoi de la Pata Rât aparținând Primăriei Cluj-Napoca au avut loc 25 de incendii, jumătate din ele puse intenționat, în care au ars aproape 50.000 de tone de deșeuri.

Cercetările polițiștilor au arătat că dintre cele 25 de incendii izbucnite la această rampă în 2017 jumătate au fost intenţionate, 7 au avut ca şi cauză autoaprinderea, iar 4 au avut alte cauze. Cu Cu alte cuvinte, autoritățile nu găsesc de ani buni vinovații motivând că “dosarele sunt în lucru”, timp în care clujenii respire zilnic un aer poluat.

Pentru respectarea prevederilor din autorizaţia de mediu, reprezentanții RADP Cluj au încheiat un contract cu firma SC Eco-Bihor în vederea relocării unei cantităţi de deşeuri municipale.

abonare newsletter