Actualitate

Zilele Culturale Maghiare din Cluj-Napoca, la a 10-a ediție. Peste 630 de programe în 9 zile, concerte extraordinare și expoziții de artă

Zilele Culturale Maghiare din Cluj-Napoca (ZCMC) se vor desfășura între 17 și 25 august 2019, cu programe preliminare în 14 și 16 august. În acest an, festivalul sărbătorește 10 ani de la înființare.

Zilele Culturale Maghiare din Cluj-Napoca, la a 10-a ediție. Peste 630 de programe în 9 zile, concerte extraordinare, expoziții de artă și mese rotunde Zilele Culturale Maghiare din Cluj-Napoca, la a 10-a ediție. Peste 630 de programe în 9 zile, concerte extraordinare, expoziții de artă și mese rotunde

Ediția aniversară se va deschide oficial duminică, 18 august, cu o gală care va avea loc de la ora 19:00, la Opera Maghiară. În cadrul galei, Ansamblul Popular de Stat din Ungaria va susține în premieră spectacolul „În piața din Cluj”, care deschide noi perspective istorice în orizontul memoriei colective, reconstituind cu ajutorul limbajului liric al dansului și muzicii populare atmosfera pieței vechiului Cluj, unde grădinarii din Hoștat vindeau legume, femeile din Călata lapte și unt, iar bărbații din Sic sau Câmpie își vindeau forța de muncă sau animalele.

„Anul acesta punem accent pe un program și mai colorat, mai bogat, mai variat. Vom avea mai multe concerte, nu doar de muzică ușoară, în jur de 15-16 concerte de muzică clasică, peste 60 de concerte de muzică ușoară, cu artiști de renume precum Ákos, Neoton Família sau Zorán. (...) Concertele nu vor trece de miezul nopții, dorim să oferim un spectacol plăcut, nu vrem să deranjăm pe nimeni”, a precizat Gergely Balázs, organizatorul principal al ZCMC, la conferința de presă care a anunțat începerea festivalului.


Peste 630 de programe în 9 zile

Ediția aniversară a Zilelor Culturale Maghiare va însuma peste 630 de programe în total, din care nu mai puțin de 25 de expoziții de artă, majoritatea la Muzeul de Artă. Dacă în primul an, în 2010, sprijinul Primăriei municipiului Cluj-Napoca a fost de doar 3.000 lei, anul acesta municipalitatea a alocat 530.000 lei pentru programul cultural, însumând, astfel, peste 2,3 milioane de lei în cei 10 ani. De asemenea, Guvernul Ungariei a contribuit cu 60 de milioane de forinți la organizarea ediției aniversare, bugetul total ajungând undeva la peste 500.000 euro, cu tot cu sprijinul sponsorilor și firmelor private clujene, peste 150 la număr.

„Această ediție este foarte importantă pentru noi toți, fiind o ediție aniversară. Țin minte și acum încercările din primul an, din 2010, uneori șubrede, dar, de-a lungul anilor, Zilele Culturale Maghiare au dovedit că pot deveni parte a brandului orașului. Să nu uităm că zeci de mii de persoane sunt prezente în fiecare an la acest eveniment, multe dintre ele venind din afara județului sau a țării. Fiind un eveniment amplu, pe parcursul festivalului vor exista anumite restricții de circulație care vor fi comunicate din timp participanților în trafic și ne cerem scuze pentru viitoarele inconveniente”, a punctat viceprimarul Oláh Emese.


Programele preliminare ale festivalului vor avea loc miercuri, 14 august, și vineri, 16 august și vor include vernisaje bilingve ale unor expoziții de pictură precum „Gy. Szabó Béla – Liber Miserorum” sau „Artiști plastici contemporani de la Szentendre”. Tot în aceste zile va fi vernisată și expoziția „Schimb de teren II”, care prezintă o selecție din colecția Institutului de Artă Contemporană – Dunaújváros, unul dintre cele mai importante spații expoziționale din Ungaria amplasat în afara capitalei.

Cros, expoziție de câini, tururi ghidate, mese rotunde

„Foarte multe programe din cele 630 câte numără anul acesta festivalul sunt accesibile și publicului vorbitor de limba română. Vom vernisa 25 de expoziții și avem 10 tururi ghidate prin oraș și la Castelul Bánffy din Bonțida. Avem și câteva programe în zilele premergătoare festivalului, care vor include expoziții cu vernisaj bilingv în diferite galerii din oraș. Un eveniment inedit din timpul festivalului va fi spectacolul «Elixirul dragostei» de Donizetti, oferit de Opera Maghiară de Stat, care va avea loc pe Aleea Stadionului, Clujul fiind prima oprire din cadrul turneului «Opera pe roți»”, a dezvăluit Szabó Lilla, directorul de programe al festivalului.


Scena din Piața Unirii va fi gazda a două concerte în fiecare seară, iar strada Mihail Kogălniceanu va rămâne în continuare „inima” festivalului, aici găsindu-se târgul meșteșugăresc, aleea muzeelor, standuri ale ONG-urilor clujene și cea de-a doua scenă a festivalului. Grădina cu ruine de lângă Biserica Reformată va găzdui Satul Medieval, precum și diferite activități pentru copii. Tot în Grădina cu ruine vor avea loc anul acesta, în premieră, și „Zilele ciobăneștilor maghiari”, o serie de evenimente în care vor fi prezentate publicului rase de câini specific maghiare.

Strada Potaissa, devenită acum doi ani Strada Vinului, va găzdui și acum târgul de vinuri. Din programul festivalului nu vor lipsi mesele rotunde și dezbaterile, cea mai amplă dintre acestea stând sub semnul schimbării de regim de acum 30 de ani. Astfel, joi, 22 august, și vineri 23 august, vor avea loc mesele rotunde cu tema „Martori și participanți” și „Confruntarea cu trecutul – încercările politicilor de lustrație după 1989”, cu traducere în limba română. De asemenea, alergătorii de toate vârstele se vor putea înscrie și anul acesta la Crosul ZCMC Donaton, competiție organizată pentru a cinsti amintirea viteazului păstor Donat.


VEZI programul complet AICI și AICI!

abonare newsletter