Actualitate

Boc: Nu avem timp să așteptăm să vedem dacă internetul 5G afectează sănătatea oamenilor

România nu are timp să aştepte mai mulţi ani până se va afla dacă tehnologia de internet 5G afectează sănătatea oamenilor, atât timp cât în prezent gradul de radiaţii emise de 5G este sub cel permis de lege, iar Guvernul trebuie să opereze cât mai rapid introducerea tehnologiei de internet 5G în România, a declarat joi primarul Clujului, Emil Boc.

"Sper ca Guvernul, domnule ministru (către reprezentantul Ministerului Comunicaţiilor, n.red.), să opereze cât mai repede cu putinţă acest lucru, din partea administraţiei locale pe care o reprezint aveţi toată deschiderea, la Cluj la Floreşti a fost şi primul loc unde s-a testat 5G, şi ştiu dificultăţile, ştiu unele păreri pe care le ascultăm, le respectăm, dar atât timp cât gradul de radiaţii, aşa cum a fost măsurat, este sub cel permis de lege, a aştepta să vedem dacă în 2028 va avea sau nu un impact pentru sănătate, aşa cum spun unii, cred că este greu de aşteptat, şi dacă nu ne vom mişca repede, oricum Asia şi America se mişcă deja foarte repede, şi dacă noi în Europa vom sta să filozofăm mai mulţi ani vom pierde competiţia cu viitorul", a transmis Emil Boc în cadrul unei conferințe.

Primarul Clujului a prezentat implementarea tehnologiei 5G drept al treilea pilon al strategiei administraţiei sale de transformare a Clujului într-un oraş "smart" şi s-a declarat un susţinător "fără echivoc" al acestei tehnologii.


"În al treilea rând, Internetul Lucrurilor, conectarea dispozitivelor inteligente, iarăşi un element pentru Smart City: dacă în 2007 erau 27 de miliarde de dispozitive conectate la internet, în 2030 vor fi 125 de miliarde, deci de la 27 la 125 de miliarde de dispozitive inteligente care vor fi conectate, 5G care se întâmplă, sunt convins că va contribui la acest lucru, în această ordine de idei sunt un susţinător fără echivoc al acestei tehnologii, pentru că ea va schimba radical viaţa noastră de zi cu zi, şi oricum ea se întâmplă. Cine pune pasul primul va fi primul câştigător. Dacă ne gândim doar la ceea ce înseamnă rapiditatea vitezei 5G, dacă acum este în jur de 16 megabiţi pe secundă ea va fi 1 gigabite pe secundă, şi vă daţi seama ce înseamnă pentru cercetare, pentru sănătate, pentru securitate, pentru tot ce înseamnă Smart City, pentru că acest 5G ne va permite conectarea dispozitivelor inteligente, analytics, şi luarea deciziilor în timp real, fără a mai avea dificultăţile pe care le avem în momentul de faţă", a argumentat Emil Boc.

Primarul Clujului a estimat că tehnologia 5G va provoca o revoluţie în domeniul medical şi s-a declarat entuziasmat de posibilitatea supravegherii de acasă a pacienţilor bolnavi, cu scopul reducerii costurilor din sistemul de sănătate.


"Apropo de 5G, aţi văzut ştirea cu ceasul acela smart care a salvat viaţa unui om care a căzut în prăpastie. Acesta va fi şi viitorul lui 5G, când dispozitivele noastre vor fi conectate la sistemul de salvare, la urgenţe, şi dacă ai un infarct, ai o problemă, imediat îţi alertează şi familia şi sistemul de urgenţă. Pentru sistemul medical va fi o revoluţie dramatică, operaţiile cu roboţi, de la distanţă, supravegherea de acasă a pacienţilor ca să reduci costurile medicale, sunt lucruri care cu siguranţă se vor întâmpla", a apreciat Emil Boc.

Câteva mii de elveţieni au protestat, la începutul acestei săptămâni, în faţa Parlamentului elveţian, cerând blocarea implementării tehnologiei 5G în această ţară, şi au iniţiat o strângere de semnături pentru organizarea unui referendum pentru anularea introducerii acestei tehnologii. Autorităţile de la Berna au înfiinţat o comisie specială pentru evaluarea potenţialelor riscuri de sănătate asociate tehnologiei 5G, care urmează să publice un raport până a sfârşitul anului.

Etichete: 5g internet emil boc
abonare newsletter