Actualitate

24 de accidente pe zi, cu 5 morți, în 2018. Bicicliştii şi motocicliştii, iresponsabili în trafic

În cursul anului trecut, în fiecare zi s-au produs, în medie 24 de accidente rutiere grave care s-au soldat cu 5 morți, 22 de răniți grav și 9 răniți ușor, arată un raport al Poliției Române. Cauzele accidentelor au fost viteza neadaptată, traversarea neregulamentară și neacordare de prioritate.

În medie, în anul 2018, în fiecare zi s-au produs 24 de accidente rutiere grave, care s-au soldat cu 5 morţi, 22 răniţi grav şi 9 răniţi uşor.

Principalele cauze ale accidentelor rutiere

„Anul trecut, principalele cauze de producere a accidentelor rutiere grave au fost viteza neadaptată la condițiile de drum, traversarea neregulamentară a pietonilor și neacordarea de prioritate pietonilor. Față de anul anterior, numărul accidentelor rutiere grave a scăzut cu 1%, iar cel al persoanelor decedate cu 4,3%”, informează IGPR.


Cele mai multe accidente rutiere grave s-au produs pe raza localităţilor urbane, 39%. Pe drumurile din afara localităţilor, evenimentele rutiere grave, deşi cel mai puţin numeroase, au cel mai ridicat indice de mortalitate, de 34.4.

„În anul 2018, cele mai multe accidente rutiere grave s-au produs pe stradă și pe drumurile naţionale, împreună reprezentând peste două treimi din totalul evenimentelor rutiere. Pe drumurile naţionale şi-au pierdut viaţa jumătate dintre persoanele decedate în accidentele rutiere în anul 2018, de peste 2,3 ori mai multe decât în evenimentele rutiere care s-au produs pe stradă”, mai transmite sursa citată.


Intersecţiile şi curbele reprezintă elemente cu potenţial ridicat de risc, dovadă numărul ridicat de accidente înregistrate. La un număr aproximativ egal de accidente, în curbe și-au pierdut viaţa de peste două ori mai multe persoane față de intersecții.

Faţă de anul 2017, valorile indicatorilor care descriu accidentele rutiere grave produse prin nerespectarea regulilor de trecere la calea ferată sunt aproape de două ori mai mari. Mortalitatea este foarte ridicată (95%): în 21 de evenimente și-au pierdut viața 20 de persoane.


Cine sunt cei mai iresponsabili în trafic

În privința indicelui de responsabilitate, (reflectă implicarea cu vinovăție la producerea unui accident rutier) arată că bicicliştii și motocicliștii manifestă un comportament rutier mult mai puţin responsabil, fiind cu o mare frecvenţă vinovaţi de producerea accidentelor în care sunt implicaţi.

La polul opus, cei care conduceau un mijloc de transport în comun și au fost implicați într-un accident rutier au fost doar în 1 din 5 cazuri vinovați de producerea acelui accident.


Pe drumurile din afara localităţilor, atenția distrasă de altceva devine a doua cea mai frecventă cauză a accidentelor grave, după neadaptarea vitezei la condițiile de drum, păstrând o valoare foarte ridicară a mortalităţii (41%).

„Riscul de a muri în cazul producerii unui accident se dublează prin neportul centurii de siguranță: dacă 1 din 8 victime care au purtat centura în momentul accidentului și-a pierdut viața în urma impactului, în cazul victimelor care nu purtau centura 1 din 4 a decedat”, se mai arată în buletin.


Despre agresivitatea în trafic specialiștii Poliției Române anunță că aceasta se manifestă cel mai frecvent prin flash-uri şi claxoane, gesturi ori cuvinte obscene, iar șoferii susţin că sunt de trei până la de şaptesprezece ori mai frecvent victimele decât autorii acesteia, în funcţie de forma manifestării.

Ultimele Stiri
abonare newsletter