Actualitate
Boc a „tăiat panglica” la cele două centre de colectare gratuită a deșeurilor voluminoase
Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a inaugurat cele două noi puncte de colectare a deșeurilor voluminoase.
Cele două centre de colectare au fost deschise în cartierul Mărăști, sub Podul Fabricii (cu intrare de pe strada Septimius Severus), respectiv în Mănăștur, pe strada Bucium fn, în vecinătatea autobazei Companiei de Transport Public (CTP) Cluj-Napoca, în apropierea clădirii ce trebuia să fie Spitalul Regional de Urgență și va fi, într-un final, sediul Academiei de Muzică.
„Aceste centre, pe lângă punctele gospodărești obișnuite din cartier, permit cetățenilor să aducă gratuit toate deșeurile voluminoase, canapele, paturi, dulapuri, etc. De asemenea, dacă omul își renovează casa, va aduce deșeurile din construcții, care vor fi preluate gratuit. De asemenea, frigidere, televizoare vechi, deșeuri electrice. Totodată, se asigură și colectarea selectivă clasică de hârtie, carton, plastic și metal”, a precizat edilul, în fața ziariștilor.
Emil Boc a atras atenția asupra faptului că cele două centre au fost deschise pentru a diminua numărul rampelor clandestine pe raza municipiului Cluj-Napoca, avertizând clujenii că sancțiunile sunt aspre, între 3.000 și 6.000 de lei. Până în prezent, municipalitatea „a strâns” peste un milion de lei din amenzi, iar acțiunile se vor intensifica, promite primarul. Tocmai din acest motiv, noi centre vor fi create și în alte cartiere ale Clujului.
Centrele sunt deschise doar pentru clujenii „cu buletin”
„Dacă cetățeanul nu dorește să vină aici cu deșeurile, poate să dea un telefon de acasă, va fi dirijat la firma de salubritate, care vine și preia deșeurile pentru un preț modic. (...) Am deschis centrele astăzi (n.red. sâmbătă) pentru că abia joi am obținut ultimele autorizații de la Mediu. Să vedem partea plină a paharului, aceste două centre dau șansa clujenilor să eliminăm din cartierele noastre, de pe străzi, de la intrările de la blocuri sau în oraș acele rampe clandestine care fac atât de urât zonele respective și nu ne fac cinste”, a mai punctat Emil Boc.
În prezența viceprimarului Dan Tarcea și a city-managerului Gheorghe Șurubaru, edilul a dezvăluit că firma de salubritate a suportat costurile amenajării celor două centre de colectare a deșeurilor voluminoase – mobilă veche, molozul rezultat din lucrări care nu necesită autorizație de construcție (de exemplu renovare apartament), resturi vegetale. Cei care vor să depoziteze deșeurile la aceste centre trebuie să aibă asupra lor cartea de identitate pentru a dovedi că au domiciliul stabil în Cluj-Napoca.
Orarul de funcționare a punctelor de colectare separată a deșeurilor este de luni până vineri, între orele 09:00-17:00 și sâmbăta, între orele 08:00-14:00. În perioada de vară, programul va suferi modificări, care vor fi comunicate ulterior. Deșeurile care sunt aduse de către cetățeni, personal, în aceste centre de colectare se preiau cu titlu gratuit.
CITEȘTE ȘI: Clujenii luptă pe cont propriu împotriva gunoaielor: „Vă învit să faceți și voi la fel!”
CITEȘTE ȘI: Sătulă de rampele clandestine, o clujeancă a luat atitudine: „Gunoaiele la gunoi!”