Actualitate
Inconștienți pe pârtiile din Cluj. 8 apeluri de urgență în 24 de ore
Sporturile de iarnă se pot transforma într-o distracție periculoasă când inconștiența și neatenția își fac simțită prezența.
Cu începerea sezonul de ski pe pârtiile din județul Cluj au apărut și accidentele. Zilele trecute, pe o pârtie din Băișoara a avut loc un accident grav.
„Rugăminte către toți schiorii prezenți în data de 02.01.2020. Între orele 13-14, pe pârtia albastră a avut loc un accident. O persoană a fost lovită din spate de către un alt schior. Victima a fost rănită grav, rămânând pe pârtie în grija unui copil, până la sosirea salvamontului. Vinovatul a fugit de la locul accidentului, fără să se implice în ajutarea rănitului. Cine are filmări/poze cu vinovatul, vă rugăm să le trimită lui Sergiu Stanciu, fratele victimei , tel:0744967442 , pentru a-l putea identifica pe acesta și a putea ajuta victima. Mulțumim”, scriu administratorii pârtiei de la Băișoara pe Facebook.
Neatenție pe pârtiile din Cluj
Potrivit turiștilor, la Băișoara au fost mai multe accidente în această perioadă.
„Nu a fost singurul accident, un tip cu placa a luat în plin un copil de maxim 5 ani ce schia cu părinții, dacă nu erau atâția turiști sigur îi bătea placa de cap. NU mai schiați în blugi și geci de piele ca nu-i club, e un sport, purtați cască în loc de căciuli de firmă”, scrie Pop Radu pe pagina de facebook.
O altă problemă a turiștilor care ajung pe pârtii este echipamentul neadecvat. Blugii și gecuțele subțiri înlocuiesc costumul de ski, iar casca este înlocuită de căciula de firmă.
„Am văzut un accident azi, imediat după pod pe dreapta, erau deja cei de la salvamont. Am sperat ca de 3 ani de când schiez la buscat să se îmbunătățească condițiile. Sunt foarte dezamăgită de blugii mulați și gecuțele de foița cu blăniță la glugă pe care le poartă schiorii pe pârtia care la amiaz era plina de gheață… Îmi pare tare rău pentru victimă și mă gândesc ca oricare putem fi în locul ei, sa sperăm ca va fi bine”, mai spune un turist.
Salvamontiștii din întreaga țară, confruntați cu un număr extraordinar de mare de evenimente, multe dintre ele soldate cu accidentări deosebit de grave. În ultimele 24 de ore, la Dispeceratul Național Salvamont, direct sau prin Sistemul Național de Urgenta SNAU 112, s-au primit 108 apeluri prin care se solicita intervenția de urgență a echipelor.
500 de salvamonți, la dotorie
În județul Cluj, în ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 8 apeluri. Având în vedere numărul mare de turiști din zonele montane, salvamontiștii s-au pregătit corespunzător pentru a putea asigura asistență turiștilor.
„Cunoscând afluxul mare de turiști către zonă montană, din aceasta perioada a anului, structurile Salvamont și-au dimensionat corespunzător efectivele din teren, asigurând un grad de răspuns, în timp optim, de 100% la evenimente produse, chiar și în condițiile acestui mare număr de accidente produs într-o singura zi.
Și zilele următoare, zile de weekend, final de concedii și vacanta școlară, vor fi caracterizate tot prin același număr foarte mare de turiști pe munte, pe domeniile de practicare a sporturilor de iarna, dar și în afara acestora, fapt ce determina echipele Salvamont sa asigure asistenta de salvare la un nivel de personal sporit, peste 500 de salvamontisti fiind la datorie pe domeniile de practicare a sporturilor de iarna, în zonele alpine si în cabinetele medicale din cele peste 90 de baze și posturi Salvamont”, transmite Salvamont România.
Echipele salvamont, singurele structuri care deţin competenţa legală, personal pregătit profesional şi atestat pentru a interveni în soluţionarea accidentelor montane în care sunt implicate persoane cu afecţiuni medicale pot fi alertate prin sistemul unic de urgenţă 112 şi prin intermediul Dispeceratului Naţional Salvamont (0372126668 sau 0SALVAMONT) sau de pe aplicaţia SALVAMONT pentru telefoanele mobile.