Actualitate

Clujean supărat pe regulamentul din autobuze. Spune că nu este suficient de clar

Printr-o petiție, un clujean solicită Consiliului Local să se modifice regulamentul privind normele de conduită în mijloacele de transport în comun, regulament ce a intrat în vigoare în urmă cu puțin timp.

Un clujean a făcut o plângere adresată municipalității prin care cere să se modifice noul regulament referitor la normele de conduită în mijloacele de transport în comun (HCL 670/2019).

Clujeanul vrea modificarea regulamentului

Bărbatul spune că „bagajele persoanelor sunt admise numai dacă nu depășesc volumul a două locuri, pentru acestea călătorul fiind obligat să deţină titlu de călătorie", iar pentru bagajele cu volum mic, care se ţin în mână, nu se percepe taxă.


Clujeanul reclamă că, nu există o cotă de referință cu privire la dimensiunea bagajelor pentru care trebuie achitat bilet, iar sintagma lasă loc de interpretări pentru controlori.

Un alt motiv pentru care clujeanul solicită modificarea regulamentului se referă la achitarea taxei de 50 lei pentru un bilet cu suprataxă în cazul în care călătorul este prins fără legitimație de călătorie.


„Contravaloarea unui bilet la tariful de 50 lei reprezintă în realitate deghizarea faptei contravenționale fără întocmirea unui proces-verbal de constatare și sancționare, fără descrierea exactă a faptei, fiind astfel încălcată procedura de sancționare a contravențiilor stabilită de regulament”, arată clujeanul în plângerea adresată Consiliului Local.

Ce spune Primăria

Specialiştii din Primăria Municipiului Cluj-Napoca îl contrazic pe petent, arătând că regulamentul specifică clar că transportul bagajelor de dimensiuni mici care sunt ţinute în mână este gratuit, însă se va achita bilet pentru cele cu volum ce nu depăşeşte două locuri.


„În mijloacele de transport public de călători ale CTP Cluj-Napoca se interzice: transportarea de bunuri și mărfuri: bagajele persoanelor sunt admise numai dacă nu depășesc volumul a două locuri, pentru acestea călătorul fiind obligat să dețină titlu de călătorie. Pentru bagajele cu volum mic, care se țin în mână, nu se percepe taxă. Ori, contrar celor susținute de petent, din prevederile articolului anteprecizat, rezultă cu claritate condițiile în care călătorul este obligat să dețină titlu de călătorie, nefiind necesar a se stabili o cotă de referință privitor la mărimea bagajelor sau o unitate de măsură, atâta timp cât se precizează că bagajele persoanelor sunt admise numai dacă nu depășesc volumul a două locuri, pentru acestea călătorul fiind obligat să dețină titlu de călătorie”, se arată în răspunsul Primăriei.

În ceeea ce priveşte al doilea argument prezentat de petent, reprezentanţii Primăriei arată că taxa de 50 de lei a biletului reprezintă plata serviciului prestat, a transportului în comun, şi nu poate fi calificată ca fiind amendă.


Reguli noi în troleibuze şi autobuze

Noul regulament în mijloacele de transport în comun a intrat în vigoare în primăvara anului trecut. Printre noile reglementări a fost introdusă una cu privire la bagajele cu care călătorii urcă în autobuze.

Noul regulament mai prevede că în mijloacele de transport public se interzice transportarea de mărfuri şi bunuri, iar bagajele sunt admise numai dacă nu depăşesc volumul a două locuri, pentru acestea călătorul fiind obligat să deţină titlu de călătorie. Pentru bagajele cu volum mic, care se ţin în mână, nu se percepe taxă.


Potrivit municipalităţii, normele de conduită pe mijloacele de transport în comun nu au fost actualizate din 2004, iar situațiile întâlnite pe teren nu mai corespund cu vechiul regulament.

abonare newsletter