Actualitate
Primar clujean, trimis în judecată. E acuzat că a delapidat instituția în fruntea căreia se află
Primarul comunei Cojocna, Teodor Bucur, a fost trimis în judecată! El are antecedente, fiind condamnat și suspendat din funcție în urmă cu 5 ani.
Teodor Bucur, primarul comunei Cojocna, a fost trimis în judecată în dosarul cu numărul 150/211/2020 pentru delapidare. UAT-ul Comuna Cojocna și Rus Ibolya, contabila instituței, apărând ca părți vătămate.
Bucur nu este însă la primul incident. În anul 2014 a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare, pentru infracțiunea de complicitate la înșelăciune, cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată, într-un caz de fraudare a bugetului Casei de Pensii.
Concret, Teodor Bucur a fost acuzat de procurorii clujeni că a creat un prejudiciu de 521.000 de lei prin ”rezolvarea” a 63 de dosare de refugiați pentru diferite persoane în vârstă, în urma cărora acestea au beneficiat de pensii de refugiați. Anchetatorii au susținut că Bucur controla mai mulți bătrâni, cu vârste de peste 85 de ani, persoane pe care le ducea în fața unui notar public unde declarau că solicitantul pensiei de refugiat a fost plecat în refugiu, în timpul celui de-al doilea război mondial, și că ei cunoșteau exact acest fapt. Ulterior, declarațiile notariale erau depuse la Casa de Pensii Cluj, care aproba plata pensiei de refugiat, câte 200 de lei pentru fiecare an de refugiu. Astfel, pensia solicitantului creștea și cu 1.000 de lei lună.
Totuși, Teodor Bucur a candidat la Primăria comunei și a câștigat. o lună mai târziu însă a fost demis din funcție de către prefectul de atunci, Gheorghe Vușcan.
Candidatura a fost posibilă deoarece pe durata suspendîării executării pedepsei, a fost suspendată și pedeapsa accesorie a interzicerii unor drepturi, cum este cel de a fi ales în funcții publice. Bucur a anulat însă actul de demitere în instanță și, pe deasupra, a primit și daune morale de 5.000 de lei pe motiv că, în perioada cât nu a mai fost primar „a fost supărat, deprimat, retras, că îi era rușine să iasă în colectivitate”, potrivit motivării Tribunalului Cluj.