Actualitate

De ce a crescut natalitatea în Cluj. Primăria nu are o politică prin care să încurajeze acest lucru

Municipiul Cluj-Napoca a înregistrat în ultimii 12 ani o creștere constantă a numărului de copii născuți, de la 5.605 în 2008 la 6.963 în 2019, deși Primăria nu are o politică de natalitate, ci doar aplică un concept de creștere a calității vieții.

Purtătorul de cuvânt al Primăriei Cluj-Napoca, Oana Buzatu, a declarat că evoluția natalității poate fi pusă pe seama creșterii calității vieții.

„În municipiul Cluj-Napoca, din anul 2008 până în 2019, deci într-o perioadă de 12 ani, avem o creștere constantă a numărului de copii născuți, de la 5.605 în 2008 la 6.963 în 2019, o diferență de aproape 1.400 de copii. Practic, în Cluj-Napoca nu am avut o politică specială de creștere a natalității, deoarece obiectivul nostru a fost creșterea calității vieții, fiind stabilit acest concept în strategia de dezvoltare a orașului care își arată efectele. Odată crescută calitatea vieții constatăm, și din acese cifre, că a crescut natalitatea, dar și dezvoltarea economică sau calitatea spațiilor urbane. Din punct de vedere al administrației locale, ceea ce ține de datoria noastră față de locuitorii orașului este să le asigurăm condițiile care să-i determine să aleagă să se stabilească în Cluj-Napoca”, a spus Buzatu.


Potrivit datelor Primăriei clujene, în 2008 s-au născut 2.810 băieți și 2.795 fete, raport care s-a inversat în 2019, când s-au născut 3.370 băieți și 3.593 fete.

Primăria Cluj-Napoca a pus bazele conceptului de creștere a calității vieții începând cu mandatul de primar al lui Emil Boc din anul 2004, acesta fiind inclus în strategia de dezvoltare a orașului până în 2027.


„Prin calitatea vieții la Cluj-Napoca înțelegem nu numai ceea ce înseamnă posibilitatea de petrecere a timpului liber, ci și calitatea actului medical, a actului educațional, a infrastructurii, a mediului de afaceri astfel încât, dacă în materie de populație nu putem bate Bucureștiului, cu siguranță municipiul nostru este și poate fi, în continuare, orașul numărul 1 în România din perspectiva acestui concept al calității vieții”, se arată în strategie.

Astfel, Primăria Cluj-Napoca este hotărâtă să accelereze procesul de digitalizare a administrației publice locale. De asemenea, autoritățile urmăresc implementarea, în continuare, a proiectelor ce utilizează tehnologiile modern pentru a face viața de zi cu zi a clujenilor mai ușoară, de la plăți wireless pentru servicii publice, la utilizarea inteligenței artificiale.

Ultimele Stiri
abonare newsletter