Actualitate
Pe modelul orașului de sub Tâmpa, Dohotaru dorește arii naturale urbane protejate și la Cluj
Muntele Tâmpa de la Brașov este una dintre puținele exemple de arie naturală urbană protejată din România, afirmă deputatul independent de Cluj Adrian Dohotaru.
Pe modelul orașului de sub Tâmpa, Adrian Dohotaru dorește arii naturale urbane protejate și la Cluj, sursă foto: FlickrDupă Parcul Natural Văcărești, care a inspirat și campania SOS Parcul Est din Cluj-Napoca, parlamentarul clujean, aflat după o alergare pe Tâmpa, afirmă că „fiecare oraș ar trebui să aibă Tâmpa sa” – o arie naturală urbană.
„Văzând dealurile și pădurile din Brașov, ori una din fortificații, unde la câteva sute de metri de ea concurează inestetic în înălțime cu noi blocuri postcomuniste, e bine că Tâmpa e arie protejată din perioada comunistă, că altfel era poate supusă unei dezvoltări imobiliare haotice din ultimii 30 de ani, așa cum s-a întâmplat cu înălțimile din apropierea Tâmpei”, afirmă Dohotaru.
„E valabil și pentru alte orașe din țară. Să prezervăm Parcul Est în Cluj, mai ales că se preconizează lângă un cartier Sopor de câteva zeci de mii de locuitori, să conservăm râul între Florești și Cluj, Someșul din Satu Mare de proiecte invazive de agrement, ori canalele de desecare din Timișoara să le transformăm în coridoare ecologice ca să stopăm expansiunea imobiliară până în buza apei”, indică parlamentarul clujean.
Vă reamintim că, sprijinit de deputatul UDMR de Cluj Csoma Botond, Adrian Dohotaru a inițiat un proiect legislativ prin care se dorește facilitarea creării de arii naturale urbane, care să permită acces imediat la biodiversitate în orașele românești din ce în ce mai poluate. Proiectul legislativ nr. B583/2019 a fost înregistrat la Senatul României în data de 18 decembrie 2019.
CITEȘTE ȘI: Doi deputați clujeni au depus în Parlament o Lege a Ariilor Naturale Urbane