Actualitate

Bucureștenii de la Metroul SA nu se lasă! Primăria Cluj-Napoca, chemată în instanță în cazul „metroul”

Primăria municipiului Cluj-Napoca a semnat deja contractul de realizare a studiilor de prefezabilitate și fezabilitate pentru metroul clujean, dar o așteaptă un proces deschis la Curtea de Apel Cluj de către Metroul SA.

Bucureștenii de la Metroul SA nu se lasă! Primăria Cluj-Napoca, chemată în instanță în cazul „metroul” Bucureștenii de la Metroul SA nu se lasă! Primăria Cluj-Napoca, chemată în instanță în cazul „metroul”

În cel mai scurt timp, vor începe studiile de prefezabilitate și fezabilitate pentru realizarea metroului și trenului metropolitan, care vor permite o mobilitate mai bună a locuitorilor județului Cluj. Asocierea SWS Engineering Spa (Italia) – SYSTRA (Franța) – METRANS Engineering SRL (România) va realiza documentațiile necesare.

Cum s-a decis cine va elabora studiile pentru metroul clujean?

Primăria municipiului Cluj-Napoca anunțase în data de 29 octombrie câștigătorul licitației care urma să efectueze studiile pentru realizarea metroului și trenului metropolitan clujean. Asocierea formată din trei firme din România, Italia și Franța a avut o ofertă de 30,186 milioane de lei și a obținut un punctaj de 98,94 puncte, depășind asocierea Metroul SA (România) – Padeco Co. LTD (Japonia), care a depus o ofertă mai mică, de 29,38 milioane de lei.


După ce Metroul SA s-a plâns de „depunctarea artificială” a ofertei lor, acuzând municipalitatea că avea obligaţia să elimine din licitaţie asocierea declarată drept câştigătoare, întrucât din aceasta face parte chiar firma care a oferit consultanţă pentru elaborarea documentaţiei, Metrans a răspuns la fel de zelos. Firma a respins conflictul de interese care a dus la excluderea sa din licitație și s-a adresat Curții de Apel pentru a contesta decizia inițială a Consiliului Național de Soluționarea Contestațiilor (CNSC).

Metroul SA s-a adresat Curții de Apel Cluj

După ce Curtea de Apel a dat într-un final câștig de cauză asocierii italo-franco-române, contractul privind studiile pentru metrou și tren metropolitan, în valoare de peste 35,9 milioane de lei (aproximativ 7,4 milioane de euro, cu TVA), a fost semnat joia trecută.


La Curtea de Apel Cluj însă a fost deschis un proces în care asocierea Metroul SA – Padeco Co. LTD solicită suspendarea procedurii de achiziție și, cel mai probabil, cere aplicarea deciziei CNSC 2301 din 2019, în care i se dădea dreptate.

Acțiunea a fost deschiă în data de 7 aprilie 2020, cu două săptămâni înainte de semnarea contractului pentru studiile de prefezabilitate și fezabilitate, scrie clubferoviar.ro. În procesul menționat, Metroul SA are calitate de revizuent, iar Primăria Cluj-Napoca și Metrans de intimați.


CITEȘTE ȘI:

Luptă crâncenă pentru realizarea metroului clujean! Metroul SA își freacă mâinile, Metrans anunță riposta în instanță

 


Pași mici spre realizarea metroului și trenului metropolitan la Cluj. S-au semnat contractele pentru studiile de prefezabilitate și fezabilitate

 

abonare newsletter