Actualitate

O nouă descoperire arheologică în centrul Clujului

Lucrările de modernizare care au loc în centrul municipiului Cluj-Napoca au scos la suprafață încă un zid medieval care are o lungime de aproximativ 40 de metri.

FOTO: Un zid de aproape 40 de metri a fost scos la iveală FOTO: Un zid de aproape 40 de metri a fost scos la iveală

Din păcate, din cauza unor lucrări anterioare, care au fost realizate în urmă patru decenii, zidul a fost parțial distrus.

„Din păcate, când s-a construit blocul CEC și s-a realizat piațeta au existat lucrări de infrastructură, s-a făcut un cămin de beton pentru o conductă de termoficare și zidul a fost puternic afectat. Împreună cu colegii arheologi am ajuns la concluzia că zidul nu oferă foarte multe date, tocmai pentru că e foarte afectat și va rămâne conservat în sit, va fi acoperit cu pământ. Dacă era intact și s-ar fi putut descoperi anumite elemente de detaliu, inclusiv să se stabilească grosimea lui pe acea porțiune, ar fi fost valoros, dar faptul că e alterat atunci este mai puțin ofertant pentru culegerea de date istorice din acea zonă”, a declarat Vlad Rusu, arhitectul cel care a proiectat lucrările de modernizare a zonei.


Din fericire, lucrările nu sunt afectate de această descoperire și continuă în ritmul obișnuit și ar trebui finalizate până în data de 15 august.

Scuarul CEC devine zonă de odihnă

Refacerea scuarului din fața Prefecturii clujene, scuarul CEC, este ultimul obiectiv care trebuie finalizat în cadrul proiectului de modernizare a străzii Regelui Ferdinand și a celor adiacente.


Fântâna arteziană, nefuncțională, va fi înlocuită cu o zonă pietonală, minerală, cu arbori plantați, care să asigure umbră pe timpul verii.

Funcția locului va fi una de odihnă, amenajată însă în cheie contemporană. În acea notă, se va renunța la vegetația sub formă de tufe din prezent, urmând să fie amenajate zone pavate cu pietriș, care vor completa pavajul din dale de granit.


Reamenajarea scuarului CEC face parte din proiectul de reabilitare a străzilor din zona centrală, printre care și Regele Ferdinand, Emil Zola și Tipografiei.

CITEȘTE ȘI:


Proiect de 5 mil. € pentru a scăpa centrul Clujului de mașini. “Șoferii pierd prioritatea”

„Obiectivul general al proiectului este îmbunătățirea condițiilor pentru utilizarea modurilor nemotorizate de transport în municipiul Cluj-Napoca în vederea reducerii numărului de deplasări cu autoturisme. Obiectivele specific ale proiectului sunt: îmbunătățirea calității călătoriilor velo și pietonal și a transportului public, amenjarea unui spațiu public, prin utilizarea unui concept de stradă cu utilizare în comun «shared space», arteră care să fie circulată de mașini, pietoni și bicicliști, dar în care șoferii pierd orice prioritate de trecere, iar viteza de deplasare e limitată la 10-20 km/h (prioritatea o au pietonii și bicicliștii) – pe trei tronsoane strada Tipografiei, strada Emil Zola, strada Sextil Pușcariu; creșterea și modernizarea spațiului pietonal și crearea de piste de biciclete – strada Regele Ferdinand, scuar CEC; creșterea vitezei de deplasare a mijloacelor de transport în comun prin amenajarea unei benzi dedicate transportului public pe strada Regele Ferdinand”, se arată în proiectul de hotărâre.

CITEȘTE ȘI:


Istoria Clujului va fi pusă în valoare! Descoperirile arheologice de pe Regele Ferdinand vor fi marcate cu plăcuțe de bronz

 

 

 

abonare newsletter