Actualitate
Boc, SURPRINS de calificarea în finala competiției Capitala Europeană a Inovării: „Meritul este al clujenilor”
Cluj-Napoca a ajuns în finala competiției pentru tilul de Capitală Europeană a Inovării, alături de metropole precum Milano, Viena sau Valencia.
Boc, despre calificarea în finala competiției Capitala Europeană a Inovării: „Meritul este al clujenilor”
Primarul Clujului, Emil Boc, s-a declarat surprins de intrarea în finală a municipiului, încă de la prima participare la competiție, spunând că acest loc este o recunoaștere a generației tinere de clujeni din domeniile cercetării și IT, dar și a strategiei orașului.
„Nu mă așteptam să ajungem de la prima depunere de candidatură pentru acest titlu, e un lucru care onorează Clujul, e o recunoaștere a generației extraordinare de tineri din domeniul cercetării, inovării, IT-ului din Cluj-Napoca. E o dovadă a faptului că strategia orașului a fost corectă când am pus accent pe economia cunoașterii, adică pe ce înseamnă IT și inovare, pe locurile de unde vor veni cele mai bine plătite slujbe și de unde vin și slujbele viitorului. Această calificare în finală alături de Viena, Valencia, Milano pune Clujul într-o ligă a campionilor în Uniunea Europeană și un brand nou alături de Capitală Europeană a Tineretului, pe care deja am deținut-o. Această calificare în finală pune Clujul pe o hartă extrem de cunoscută în Europa și în lume”, a declarat Emil Boc, la un post local de radio.
Meritul, în primul rând al clujenilor
Edilul a spus că prinicipalele beneficii pe care orașul le va avea ca urmare a intrării sale în finala competiției sunt atragerea de investitori, care vor genera locuri de muncă mai bine plătite. Emil Boc a mai adăugat că meritul le aparține în primul rând clujenilor și apoi administrației locale.
„Această performanță se va regăsi în continuare în investiții mai multe, în locuri de muncă mai bine plătite la Cluj, prin atragere de investitori străini, de atragere de fonduri europene, pentru că atunci când ajungem acolo înseamnă că am depășit niște bariere și ești într-o ligă, așa cum este și la fotbal. E ok, meritul Primăriei că a reușit să pună cap la cap o strategie, să unească actorii importanți din oraș, să îi susțină, să atragem fonduri europene și că creăm cadrul pentru ca acest lucru să se dezvolte, dar meritul este în primul rând al clujenilor, că suntem acolo”, a afirmat primarul Clujului.
Ce șanse are Clujul să câștige titlul?
Emil Boc consideră că titlul este greu de obținut, însă ceea ce contează este că Clujul a ajuns în finală.
„E foarte greu să câștigi o asemenea competiție, dar suntem în finală, suntem acolo deja, în liga campionilor. Prin ajungerea în finală, eu consider că obiectivul orașului este îndeplinit. Dacă, Doamne ajută, mergem și mai departe, este un lucru extraordinar. Suntem la prima participare, singurul oraș din România și din Europa de Est care a ajuns acolo, fapt care spune ceva despre oraș și despre oamenii lui. Clujenii merită o asemenea recunoaștere, mă uit zilnic la atitudine, la comportament, la reușite și avem pe toate planurile: în educație, că e bacalaureat, că e capacitate, la realizările artidstice, TIFF este primul festival care se ține în pandemie în Europa, dacă ne uităm la fotbal, vedem că CFR Cluj e din nou campioană”, a spus edilul.
Marele premiu: un milion de euro
Cluj-Napoca este în finala competiţiei pentru titlul de „Capitala europeană a inovării 2020” şi ar putea câştiga un milion de euro, conform unui comunicat al Comisiei Europene. Finanţat prin Orizont 2020, programul pentru cercetare şi inovare al UE, premiul recunoaşte meritele oraşelor europene care dezvoltă ecosisteme de inovare dinamice menite să abordeze provocările din viaţa publică şi să îmbunătăţească viaţa oamenilor.
Oraşul câştigător va primi titlul de „Capitală europeană a inovării 2020”, precum şi suma de 1 milion de euro pentru a sprijini activităţile sale de inovare şi a-şi consolida capacitatea de a stabili conexiuni între cetăţeni, sectorul public, mediul academic şi întreprinderi, cu scopul de a aduce beneficii societale comunităţilor sale. Fiecare dintre cele cinci oraşe care se vor clasa pe locurile următoare va primi câte 100.000 de euro.
Finaliştii ediţiei din acest an sunt (în ordine alfabetică):
- Cluj-Napoca (România)
- Espoo (Finlanda)
- Gent (Belgia)
- Groningen (Ţările de Jos)
- Helsingborg (Suedia)
- Leeuwarden (Ţările de Jos)
- Leuven (Belgia)
- Linz (Austria)
- Milano (Italia)
- Reykjavik (Islanda)
- Valencia (Spania)
- Viena (Austria)
CITEȘTE ȘI
Ce ar însemna pentru Cluj obținerea titlului de Capitală Europeană a Inovării